Connect with us

EDITORIAL

Κουτοπονηριάδα 2016

Published

on

Η σημερινή μέρα, είναι μέρα απεργίας για τα ΜΜΕ. Από την πρώτη μέρα στο επάγγελμα τηρώ ευλαβικά όλες τις αποφάσεις των οργάνων και συμμετέχω πάντα στις απεργιακές κινητοποιήσεις (τυγχάνει να συμφωνώ κιόλας). Χθες όμως δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα με τους ελέγχους αντι-ντόπιγκ που δεν έγιναν σε ημερίδα στίβου του ΣΕΦ και επειδή έχουν ειπωθεί πολλά, αποφάσισα να θυμηθώ τις ένδοξες ημέρες στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και να αρθρογραφήσω ξημερώματα για να προλάβω την 6η πρωινή.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Το θέμα έχει ως εξής: Στην ημερίδα που διεξήχθει στο ΣΕΦ, στο αγώνισμα του επί κοντώ επιβεβαίωθηκε η φοβερή άνοδος που υπάρχει στην Ελλάδα. Ένας αθλητής παγκοσμίου επιπέδου, ο 17χρονος Εμμανουήλ Καραλής έκανε τρεις φορές ατομικό ρεκόρ (5.35μ.) φτάνοντας να απειλεί την κορυφαία επίδοση που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο από αθλητή της ηλικίας του (5.55μ.). Με το 5.35μ. έπιασε τα όρια για δύο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων και το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων.
Στον ίδιο αγώνα, ο Δημήτρης Πατσουκάκης πέρασε τα 5.60μ. και έπιασε το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο κανονισμός από τον οποίο δεν εξαιρείται κανείς είναι ξεκάθαρος. «Για όλες τις επιδόσεις που αποτελούν όρια πρόκρισης πρέπει να υπάρξει άμεση διαδικασία έλεγχου ντόπινγκ κοντρόλ (στην διοργάνωση ή στο εργαστήριο σε συνεννόηση με τον Εθνικό προπονητή κ. Δημήτρη Ευαγγελόπουλο εντός 24 ωρών» όσον αφορά άνδρες-γυναίκες και «Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν και στο Ευρωπαϊκό Π/Κ, είναι η εξέταση αυτών που πέτυχαν τα όρια (στη διάρκεια του αγώνα ή μέσα σε 24 ώρες) από Doping Control, σε συνεννόηση πάντα με τον Εθνικό προπονητή Ε/Ν Γιάννη Κουτσιώρα και Π/Κ Αποστόλη Αποστολόπουλο» όσον αφορά έφηβους-νεάνιδες και παίδες-κορασίδες.
Ποια είναι η διαδικασία; Οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας και του αγώνα καλούν τους αθλητές για έλεγχο ή οι προπονητές μεριμνούν για να περάσουν από έλεγχο οι αθλητές για τους οποίους έχουν την ευθύνη και σημείωσαν τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι υπεύθυνοι δεν κάλεσαν τους αθλητές, ενώ ο προπονητής του Πατσουκάκη, Φώτης Στεφανής έπραξε όπως έπρεπε να πράξει ένας προπονητής. Ζήτησε έλεγχο. Η απάντηση του ομοσπονδιακού προπονητή δεν ήταν η αναμενόμενη. «Δεν χρειάζεται» τους είπε ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος! Ο εθνικός προπονητής είπε ότι δε χρειάζεται ντόπινγκ κοντρόλ, την περίοδο που η Ελλάδα είναι υπό επιτήρη από τη WADA και τον Μάρτιο θα περάσει από έλεγχο για να διαπιστωθεί ότι έχουμε συμμορφωθεί!
Το γεγονός ότι η ημερίδα ήταν έκτακτη, ακυρώνει και το επιχείρημα ότι δεν ήταν στη λίστα των αγώνων-ορίων. Όπως είπε και ο Πατσουκάκης, «ήταν επίσημος αγώνας».

Η αντίδραση της ομοσπονδίας
Ο ΣΕΓΑΣ επισήμως απέφυγε να τοποθετηθεί επί το θέματος και μόνο στα social media υπάρχουν ανυπόγραφες αναρτήσεις-απαντήσεις ότι το ρεκόρ του Καραλή είναι αναγνωρισμένο πανελλήνιο ρεκόρ. Προσωπικά έλαβα ένα email από τον Γιάννη Μαμουζέλο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει:
«Ας γνωρίζουν οι φίλοι του στίβου και φυσικά οι αθλητές, οι προπονητές, τα στελέχη των σωματείων ότι υπέρτατος νόμος για μια ομοσπονδία είναι το καταστατικό της και οι κανονισμοί αγώνων, ντόπινγκ κ.α. Ε, λοιπόν, πουθενά δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση, ούτε στους κανονισμούς της ΙΑΑΦ 2016-2017 (που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/11/2015) ούτε στο καταστατικό ούτε στο γενικό κανονισμό αγώνων του ΣΕΓΑΣ ως υποχρεωτικός ο έλεγχος ντόπινγκ για αθλητή ή αθλήτρια που σημειώνει ρεκόρ παίδων ή κορασίδων! Άλλωστε η IAAF αναγνωρίζει επίσημα παγκόσμια ρεκόρ μόνο Α/Γ και U-20 (δηλ. Ε/Ν) ανοικτού και κλειστού στίβου και όχι U-18. Επομένως ακόμη και αν ο Καραλής σημείωνε την καλύτερη παγκοσμίως επίδοση της κατηγορίας, μόνο ως επιπρόσθετο στοιχείο εγκυρότητας θα χρησίμευε έλεγχος ντόπινγκ κι αυτό για λόγους απόλυτης αξιοπιστίας και όχι γιατί το αξιώνει η παγκόσμια πμοσπονδία!
Για τα εθνικά ή ηπειρωτικά ρεκόρ στο άρθρο 260 στο τέλος η ΙΑΑΦ απλώς συνιστά να υιοθετούν οι αντίστοιχες ομοσπονδίες παρόμοιους κανόνες (similar rules) για την αναγνώριση των δικών τους ρεκόρ, χωρίς φυσικά αυτό να αφορά και κατηγορίες άλλες από εκείνες όπου αναγνωρίζονται επίσημα παγκόσμια ρεκόρ!
Επομένως κανένα ρεκόρ δεν ακυρώνεται και ο ΣΕΓΑΣ στον κατάλληλο χρόνο μπορεί να αναγνωρίσει με όλες τις άλλες προϋποθέσεις το ρεκόρ παίδων κ.α.
Μάλιστα ο ΣΕΓΑΣ προβλέπει (στο ΓΚ αγώνων) ότι διενεργεί ελέγχους για ντόπινγκ σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα, ακριβώς επειδή δρα και προληπτικά και κατασταλτικά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν υπάρχει κανείς λόγος να υποβάλει σε αυτή τη διαδικασία ένα παιδί για επίδοση σε μία ημερίδα…
Αλήθεια, ρώτησε κανείς αν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Π/Κ του 2015 στο Κάλι, η IAAF ζήτησε ή η WADA επέβαλε ελέγχους και σε πόσους και ποιούς νικητές κ.α.; Θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε για να ξέρουμε αν κινούμαστε σε λάθος ή σωστό δρόμο…».
Πρώτον, τον όρο «πανελλήνιο ρεκόρ» και όχι «κορυφαία επίδοση» το καθιέρωσε – προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού – ο ΣΕΓΑΣ εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η αλήθεια είναι ότι μας παρέσυρε όλους. Η ομοσπονδία χαρακτήρισε πανελλήνια ρεκόρ παίδων και κορασίδων τις πρόσφατες επιδόσεις του Καραλή, της Παπαδοπούλου και του Μουζενίδη, οι οποίες σύμφωνα με τον κύριο Μαμουζέλου (αλλά και την IAAF που επικαλείται), δεν είναι πανελλήνια ρεκόρ, αλλά κορυφαίες επιδόσεις του κόσμου όλων των εποχών. Προφανώς λοιπόν, το συγκεκριμένο μάθημα ο κύριος Μαμουζέλος θα πρέπει να το κάνει πρωτίστως στο γραφείο Τύπου της ομοσπονδίας του.
Δεύτερον, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κάλι, σύμφωνα με την IAAF, μόνο στους νικητές μεταλλίων έγιναν περισσότεροι από 80 έλεγχοι και έγιναν από την παγκόσμια ομοσπονδία γιατί αυτό ορίζει ο κανονισμός της.
Τρίτον, στο τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, έγιναν ΜΟΝΟ εννέα έλεγχοι, οι δύο στο ίδιο αγώνισμα, στο οποίο οι Έλληνες αθλητές δεν είναι ανταγωνιστικοί και δεν είναι σε θέση να διεκδικούν όρια!
Τέταρτον, δεν υπάρχει στην απάντηση καμία αναφορά για το αν τα όρια των Πατσουκάκη-Καραλή μπορούν να αναγνωριστούν από τον ΣΕΓΑΣ πάρατυπα, δίχως έλεγχο.

Δεν είμαστε εμείς η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ
Αντί επίσημης αντίδρασης από την ομοσπονδία, υπήρξαν αντιδράσεις πάντα και μόνο στα social media από ανθρώπους που αποτελούν μέλη της ομοσπονδίας ή υπήρξαν μέχρι πρόσφατα και κατηγόρησαν το Sportsfeed πως λειτουργεί εις βάρος των αθλητών. Σε όλους αυτούς έχω να πω το εξής: Το Sportsfeed είναι δημοσιογραφικό μέσο. Καταγράφει ειδήσεις και καταθέτει την άποψη του είτε αυτή αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Το Sportsfeed δεν είναι η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Το Sportsfeed:
– δεν βάζει δυσκολότερα όρια συμμετοχής, από την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου προκειμένου να μην έχει πολυπληθή (και δαπανηρή) αποστολή η Εθνική, κόβοντας τα όνειρα των νεαρών αθλητών.
– δεν κάνει τους διαχωρισμούς στις κατηγορίες του σχεδιασμού, υποβαθμίζοντας τον κορυφαίο αθλητή της ομοσπονδίας στη β’ κατηγορία και αφήνοντας εκτός της πρώτης, αθλητή που συμμετείχε σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος.
– δεν στέλνει τους αθλητές σε μεγάλες διοργανώσεις λίγα 24ωρα πριν αγωνιστούν με ενδιάμεσες στάσεις για ύπνο σε… αεροδρόμια.
– δεν στέλνει τους αθλητές να αγωνιστούν σε μεγάλες διοργανώσεις δίχως τους προπονητές τους, με τη δικαιολοgία ότι δεν είναι ομοσπονδιακοί.
– δεν κόβει νεαρούς αθλητές από την πρώτη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας τους επειδή δεν επιβεβαίωσαν το όριο, προσφέροντας τους μεγάλη απογοήτευση σε μικρή ηλικία.
– δεν διεξάγει πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών με εννέα (!) μόλις ελέγχους ντόπινγκ.
– ούτε φυσικά αποκλείει από δημοκρατικές διαδικασίες όπως είναι η γενική συνέλευση, το 30% των αξιολογημένων σωματείων που στηρίζουν την ανάπτυξη και τον υψηλό αθλητισμό, που διαθέτουν παγκόσμιους πρωταθλητές και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι από την περιφέρεια.

Το Sportsfeed δεν είναι αυτό που διοικεί τον στίβο τα τελευταία 19 χρόνια και κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν, έστω και στα γεράματα πως όποιος είναι στην εξουσία, συνειδητοποιημένα δέχεται την κριτική. Εκτός και αν είναι Βορειοκορεάτης μονάρχης.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του το Sportsfeed πάντα είναι με τον αθλητισμό και με αυτούς που φοράνε φόρμες, σορτσάκια, μαγιό, τζουντόκι, κορμάκια και ποτέ μα ποτέ με αυτούς που φοράνε τα σακάκια. Οι αθλητές το γνωρίζουν καλά αυτό και δε χρειάζεται να καταθέσουμε διαπιστευτήρια μας. Άλλωστε, όσοι έχουν να πουν κάτι, μας τιμούν ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας το Sporsfeed ως βήμα γιατί το αισθάνονται δικό τους. Κάτι που δεν ισχύει με τον ΣΕΓΑΣ που είναι το σπίτι τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/