Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ξεκινά ξανά το κυνήγι των Ολυμπιακών ορίων

Published

on

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η μέρα επανέναρξης της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης για όλα τα αγωνίσματα του στίβου πλην του μαραθωνίου και του βάδην.

Ήταν 6 Απριλίου 2020 όταν η World Athletics ανακοίνωσε την αναστολή της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου. Στη συνέχεια εξαίρεσε από αυτό τον κανόνα το μαραθώνιο και το βάδην, για τα οποία η πρόκριση άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου. Αν και η Ευρώπη μαστίζεται από το 2ο μεγάλο κύμα της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες και πολλές αθλητικές δομές είναι κλειστές, από σήμερα η επίτευξη Ολυμπιακών ορίων σε αναγνωρισμένους αγώνες θα δίνει αυτόματα και το πoλυπόθητο εισιτήριο για το Τόκιο και οι επιδόσεις θα διαμορφώνουν το World ranking.

Ποιοι έχουν ήδη το όριο

Η Ελλάδα έχει ήδη 5 επιβεβαιωμένες συμμετοχές στο στίβο με τις Στεφανίδη (επί κοντώ), Παπαχρήστου (τριπλούν), Κυριακοπούλου (επί κοντώ), Ντρισμπιώτη (20χλμ βάδην) στις γυναίκες και τον Τεντόγλου (μήκος) στους άνδρες. Αρκετοί ακόμα διεκδικούν τη συμμετοχή τους είτε μέσω ορίου είτε μέσω κατάταξης.

Ποιοι κυνηγούν τα όρια

  • Ο Κώστας Φιλιππίδης είναι ανάμεσα στους καλύτερους επικοντιστές του κόσμου και το 5.80μ που χρειάζεται για την σφράγιση της 3ης συμμετοχής του σε Ολυμπιακούς φυσικά και είναι εντός των δυνατοτήτων του. Το 5.80μ έχει περάσει στο παρελθόν και ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος ακόμα κι αν δεν πιάσει το όριο θα πάει σίγουρα με ranking.
  • Το όριο του 4.70μ στο επί κοντώ πέρασε και η Ελένη Πόλακ το καλοκαίρι, όμως δυστυχώς ήταν εκτός περιόδου πρόκρισης. Το μόνο που πρέπει να κάνει τη νέα χρονιά είναι να το επιβεβαιώσει σε αναγνωρισμένους αγώνες, αν και, λόγω της θέσης της στη παγκόσμια κατάταξη και τη σταθερότητά της πάνω από το 4.50μ, δεν θα χάσει με τίποτα τους Ολυμπιακούς.
  • Θέμα χρόνου είναι το όριο των 64.00μ και για την Ελίνα Τζένγκο μετά το 63.96μ των Ιωαννίνων.
  • Με το 76.78μ που σημείωσε φέτος στο Χορζόφ ο Χρήστος Φραντζεσκάκης έδειξε ότι μπορεί να απειλήσει το 77.50μ. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον Μιχάλη Αναστασάκη που έχει 77.72μ ατομικό ρεκόρ.
  • Κοντά σε δύο όρια με πανελλήνια ρεκόρ νεανίδων βρέθηκε και η νεαρή Σπυριδούλα Καρύδη στο τριπλούν (14.12μ) και στο μήκος (6.71μ) και χρειάζεται 20 και 11 ακόμα εκατοστά αντίστοιχα από εδώ και πέρα για να ξεμπερδέψει.
  • Η Παναγιώτα Τσινοπούλου με το 1:31:39 έδειξε ότι έχει στα πόδια της το 1:31:00 που χρειάζεται για να γίνει και με τη βούλα το 2ο μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στα 20χλμ βάδην γυναικών.
  • Το 51.35 δεν είναι δύσκολη επίδοση για μία υγιή Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400μ, με δεδομένο το πανελλήνιο ρεκόρ του 50.45 από το ευρωπαϊκό του Βερολίνου το 2018.
  • Το όριο κυνηγάει με αξιώσεις και ο Κώστας Δουβαλίδης που θέλει μία γρήγορη κούρσα με καλές συνθήκες και άριστη τεχνική στα 110μ εμπόδια για να ξεπεράσει το ατομικό και πανελλήνιο ρεκόρ του (13.33) και να πιάσει το όριο (13.32).
  • Ο Νικόλας Σκαρβέλης κυνηγά ανοιχτά το όριο του 21.10μ και με το πανελλήνιο ρεκόρ του 21.05μ εντός του 2020 φαίνεται ότι μπορεί να το πετύχει.
  • Η Αλεξία Παππά θα κυνηγήσει τη συμμετοχή της στο μαραθώνιο που γίνεται μόνο μέσω του ορίου (2:29:30), επίδοση που έχει δείξει ότι μπορεί να καταφέρει στον 3ο μόλις αγώνα 42χλμ της ζωής της.

Ποιοι κυνηγούν τη συμμετοχή τους μέσω ράνκινγκ

Η World Athletics έχει καταγράψει εντός ranking πρόκρισης την Ειρήνη Βασιλείου σε 200μ και 400μ, την Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 100μ εμπόδια, τη Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία, τη Σταματία Σκαρβέλη στη σφυροβολία, τον Δημήτρη Τσιάμη στο τριπλούν, και τον Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ στα 50χλμ βάδην. Πέρα από αυτούς υπάρχουν και μερικοί ακόμα που έχουν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης μέσω ράνκινγκ, με καλές παρουσίες τους επόμενους μήνες. Αυτοί είναι οι Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Ραφαέλα Σπανουδάκη (100-200μ), Τατιάνα Γκούσιν (ύψος), Έφη Κολοκυθά (μήκος) και Χριστίνα Παπαδοπούλου (20χλμ βάδην). Πάντα βέβαια υπάρχουν και εκπλήξεις και ελπίζουμε να δούμε κι άλλους αθλητές και αθλήτριες από τη χώρα μας να ανεβαίνουν επίπεδο και να διεκδικούν την πρόκριση.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/