Connect with us

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Ξέχασαν την Εθνική γυναικών

Published

on

Η πολιτεία ανακοίνωσε τα πριμ των διακριθέντων του 2012. Ξέχασε όμως την Εθνική γυναικών που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Μόνο μεταφυσικά μπορεί να εξηγήσει κάποιος την απουσία της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών από τη λίστα με τους αθλητές και τις αθλήτριες που διακρίθηκαν το 2012 και πριμοδοτήθηκαν από την πολιτεία. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 5.865.423 ευρώ, τα οποία θα δοθούν στους αθλητές και στους προπονητές όπως γράψαμε και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου. Μόνο που με μία προσεχτική ανάγνωση των ονομάτων, διαπιστώσαμε ότι απουσιάζουν τα κορίτσια του πόλο που το 2012 οδήγησαν την Εθνική ομάδα στο δεύτερο σκαλί του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Ήταν το τέταρτο σερί μετάλλιο εκείνης της ομάδας και μάλιστα μετά από την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, ο Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε τα κορίτσια και τον Γιώργο Μορφέση στο προεδρικό μέγαρο. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πρόσκληση που έλαβε η Εθνική γυναικών της υδατοσφαίρισης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ισάριθμα χρόνια. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο διαγράφει το όνομα των «χρυσών» κοριτσιών και του προπονητή τους από τα μπόνους της πολιτείας. Ή κάποιοι φωστήρες στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν στοχοποιήσει το πόλο. Διότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, ασφαλώς και παύει να ‘ναι σύμπτωση.

Η εθνική γυναικών είχε μείνει έξω από τις πριμοδοτήσεις και για το ασημένιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010 στο Ζάγκρεμπ. Τότε επισκέφθηκαν τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα και έπειτα επικαλέστηκε το επιχείρημα των συνεργατών του που υποστήριζαν ότι δεν καλύπτονταν τα κορίτσια από τον νόμο. Θα το κάνουμε λιανά για να αντιληφθούν όλοι τι ακριβώς συνέβη τότε και γιατί ακόμα και σήμερα ο επίδοξος νομοθέτης Γιάννης Ανδριανός εξακολουθεί να κινείται πάνω σε ένα νόμο, τον οποίο υποτίθεται πώς διαφοροποίησε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Με διαβεβαιώσεις στις αθλήτριες και από τον πρόεδρο της ΚΟΕ, τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο. Κάτι που στην πράξη φαίνεται να μην ισχύει, διότι στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλο 3244, το οποίο αναφέρεται στο πριμ για το 2012, ο Ανδριανός και ο Χρήστος Σταϊκούρας επικαλούνται την περίπτωση 4 της παραγράφου 8 στο άρθρο 18 του νόμου 3708/2008. Το παραθέτουμε αυτούσιο: «8. Το άρθρο 34 του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121 Α΄), όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 5, 6 και 7 του άρθρου 75 και την παράγραφο 8 του άρθρου 78 του ν. 3057/ 2002 (ΦΕΚ 239 Α΄) και τις περιπτώσεις δ΄, ζ΄, θ΄και ι΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 8 του ν. 3207/2003 (ΦΕΚ 302 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 34 Παροχές σε διακρινόμενους αθλητές», αναφέρει και πάμε στην επίμαχη διάταξη για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που ίσχυε επί Ιωαννίδη και συνεχίζει να υφίσταται και επί Ανδριανού. «γ) η κατάκτηση 1ης έως 6ης νίκης σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών−γυναικών, νέων ανδρών−γυναικών, εφήβων−νεανίδων, παίδων−κορασίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες υπό την απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στη διοργάνωση εθνικών ομάδων από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χώρες και ταυτόχρονη συμμετοχή αθλητών από οκτώ (8) τουλάχιστον χώρες στο αγώνισμα όπου σημειώθηκε η διάκριση».

Προσέξτε το οξύμωρο. Οι νομοθέτες έβαλαν όριο συμμετοχών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ορθώς! Αλλά οι άσχετοι που ερμήνευσαν τη διάταξη πήγαν και απομόνωσαν την τελική φάση. Αποφάνθηκαν ότι στο Ζάγκρεμπ αγωνίστηκαν μόνο οκτώ ομάδες και άρα δεν υπάρχει λόγος πριμοδότησης. Το επικαλέστηκε στις αθλήτριες και ο Ιωαννίδης παρά το γεγονός ότι στη ζωή του έδωσε 100άδες αγώνες σε προκριματικούς γύρους. Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποίησαν τα κορίτσια και έπεισαν τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού να τους δώσει όσα δικαιούνταν. Μόνο που επειδή είχε διατεθεί ήδη το σχετικό κονδύλι, ο «Ξανθός» βρήκε τρόπο και κατέβαλε το πριμ στις αθλήτριες του πόλο μέσω του ΟΠΑΠ. Έπειτα από τρία χρόνια, και με δύο χρόνια υπομονής, τα κορίτσια του πόλο διαπιστώνουν ότι η πολιτεία εξακολουθεί να τους αγνοεί. Έτσι, ζήτησαν να συναντηθούν με τον Ανδριανό για να του εξηγήσουν το αυτονόητο. «Στα τελικά των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πηγαίνουν ομάδες που προκρίνονται από μια σειρά αγώνων σε όλη την Ευρώπη», θα του πουν για να δώσει ο νυν υφυπουργός λύση στο πρόβλημα. Το συνολικό ποσό για τις 13 κοπέλες και τον Γιώργο Μορφέση είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πρωτίστως, όμως, τα χρυσά κορίτσια της ελληνικής υδατοσφαίρισης νοιάζονται για να αντιληφθούν εάν υπάρχουν κάποιοι που τα αντιπαθούν και γιατί εξακολουθούν ορισμένοι άλλοι να τους πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες με συνέπεια να τα ταλαιπωρούν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/