Connect with us

STORY

Λουκέτα σε πισίνες

Published

on

Ο χειμώνας μπαίνει σιγά-σιγά-, το νερό στις πισίνες κρυώνει κι επειδή λεφτά δεν υπάρχουν σε πολλές από αυτές μπαίνουν λουκέτα. Θεσσαλονίκη και Χανιά βιώνουν αυτό το πρόβλημα.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο εντείνεται το πρόβλημα των εγκαταστάσεων τον υγρό στίβο. Μεγάλες πόλεις της χώρας αναγκάζονται να βγάλουν το χειμώνα βάζοντας λουκέτο σε πισίνες, γιατί πολύ απλά δεν έχουν λεφτά για να τις θερμάνουν. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, ενώ άλλου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν η Πάτρα και η Κέρκυρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε αυτές τις πόλεις, διότι έχουν ομάδες που αγωνίζονται στην Α1 κατηγορία υδατοσφαίρισης ανδρών ή γυναικών και φυσικά πολύ έντονη κολυμβητική δραστηριότητα.
Κολυμβητήρια Θεσσαλονίκης Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή κλείνει η εξωτερική 50άρα πισίνα του εθνικού κολυμβητηρίου και θα μείνει ανοιχτή μόνο η εσωτερική που είναι 25άρα. Στο Ποσειδώνιο, στις 16 του μήνα θα κλείσει επίσης η εξωτερική 50άρα πισίνα και θα μείνει εν λειτουργία μόνο η εσωτερική 50άρα. Αυτό σημαίνει ότι θα στοιβαχθούν εκεί κολυμβητές, ομάδες πόλο, ΑμεΑ, κοινό και όποιοι άλλοι φιλοξενούνταν στις άλλες δύο πισίνες που κλείνουν. Ο λόγος που μπαίνει λουκέτο είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για καλυφθούν οι ανάγκες για το φυσικό αέριο, που θα ζεστάνει το νερό. Μία έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 200.000 ευρώ θα έλυνε το πρόβλημα. Τα ίδια συνέβησαν και πέρσι. Όσο για το πότε θα ανοίξουν ξανά οι πισίνες; Όταν το θελήσει ο Θεός. Όταν δηλαδή ζεστάνει ο καιρός και από την ηλιοφάνεια ζεσταθεί το νερό στις πισίνες. Η διοίκηση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που πέρσι πλήρωσε 1.800.000 ευρώ εξοφλώντας όλες τις ληξιπρόθεμες οφειλές της περασμένης δεκαετίας, έχει υποβάλλει αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση από τον περασμένο Μάριο και ακόμα περιμένει απάντηση από τη ΓΓΑ. Συν τοις άλλοις της εγκρίθηκαν 300.000 λιγότερα από τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει.
Κολυμβητήριο Χανίων Στα Χανιά υπάρχει όλο κι όλο ένα κολυμβητήριο (φωτογραφία), που περιλαμβάνει τρεις πισίνες, μία 50άρα, μία 25άρα και μίας εκμάθησης 12,5 μέτρων. Τα τελευταία τρία χρόνια από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι Μάιο η δυτική Κρήτη μένει χωρίς 50άρα πισίνα, αφού στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει και η πλησιέστερη τέτοια πισίνα είναι σε απόσταση 70χλμ. στο Ηράκλειο. Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων καλύπτει το κόστος της θέρμανσης του νερού στην 25άρα πισίνα, γιατί αν κλείσει κι αυτή θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του, μιας και δεν θα υπάρχει χώρος για να προπονηθούν οι αθλητές του. Στην πισίνα αυτή φέτος θα εξυπηρετηθεί και η γυναικεία ομάδα πόλο του Ρεθύμνου, που αγωνίζεται στην Α1. Το μόνο ευχάριστο στη περίπτωση των Χανίων είναι ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει εγκριθεί το αίτημα της διοίκησης του ΕΑΚ για έκτακτη επιχορήγηση, συνεπώς εντός των επόμενων εβδομάδων το πρόβλημα μπορεί να λυθεί τουλάχιστον για φέτος.
Κολυμβητήριο Πάτρας Στην Πάτρα αναμένουν το διορισμό νέων διοικήσεων στα ΕΑΚ, ωστόσο α κολυμβητήρια λειτουργούν. Η εφαρμογή του νέο οργανογράμματος στα υπουργεία προκάλεσε καθυστέρηση στον διορισμό νέων διοικήσεων, σε όποια αθλητικά κέντρα είχε λήξει η θητεία των προηγούμενων με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό. Στο Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών η θητεία της απερχόμενης διοίκησης έληξε στις 10 Οκτωβρίου. Το κολυμβητήριο εκεί ζεσταίνεται με υγραέριο και τουλάχιστον πέρσι δεν υπήρξαν προβλήματα. Φέτος αναζητείται τρόπος να παραταθεί η παλιά σύμβαση του προμηθευτή υγραερίου, διότι ο κωδικός έχει «κλειδώσει» και ροή χρημάτων θα υπάρξει από το νέο έτος. Αν δεν βρεθεί μία τέτοια λύση ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει ως το τέλος του χρόνου. Στην Πάτρα πάντως εκφράζουν την απορία γιατί δεν εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας για τη θέρμανσή τους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που υπήρξαν και πέρασαν αναξιοποίητα.
Κολυμβητήριο Κέρκυρας Από τις 4 Οκτωβρίου παραμένει χωρίς διοίκηση το ΕΑΚ Κέρκυρας, που έχει υπό την ευθύνη του τη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διοίκηση δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα υπογράψει για παράδειγμα για την προμήθεια πετρελαίου μέχρι και για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Το κολυμβητήριο λειτουργεί κανονικά, ωστόσο αν καθυστερήσει κι άλλο ο διορισμός νέας διοίκησης από τη ΓΓΑ, τότε ενδεχομένως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες