Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Μεγάλη ευκαιρία ο ημιμαραθώνιος στο ευρωπαϊκό του Παρισιού

Published

on

Με τις ελπίδες της Ελλάδας για Ολυμπιακή συμμετοχή στις μεγάλες αποστάσεις να στηρίζονται στην έγκριση ή μη των δύο wild cards από την ΔΟΕ, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Παρίσι είναι η ευκαιρία να αναδειχθούν οι Έλληνες αθλητές και το αγώνισμα του ημιμαραθωνίου.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ας πάρουμε ένα-ένα τα δεδομένα. Από το Άμστερνταμ το 2016 και μετά τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που συμπίπτουν την ίδια χρονιά με Ολυμπιακούς Αγώνες δεν περιλαμβάνουν το αγώνισμα του μαραθωνίου (το οποίο υπήρχε στο Βερολίνο το 2018) για να μην «εξοντώσουν» αγωνιστικά τους αθλητές. Ως αντίβαρο όμως ενσωματώθηκε στη διοργάνωση το ευρωπαϊκό κύπελλο ημιμαραθωνίου, πράγμα που θα γίνει και το 2020 στο Παρίσι. Το κύπελλο αυτό έχει πέρα από ατομική και ομαδική κατάταξη με βάση το άθροισμα των 3 καλύτερων χρόνων, με τις ομάδες σε άνδρες και γυναίκες να κυμαίνονται από 3 έως 6 άτομα. Στον ημιμαραθώνιο των ανδρών στο Άμστερνταμ το 2016 το χρυσό πήρε η Ελβετία (3:12:04 – 6 αθλητές), το αργυρό η Ισπανία (3:12:06 – 4 αθλητές) και το χάλκινο η Ιταλία (3:12:41 – 5 αθλητές). Αντίστοιχα στις γυναίκες πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν η Πορτογαλία (3:33:53 – 5 αθλήτριες) και ακολούθησε η Ιταλία (3:36:38 – 5 αθλήτριες) και η Τουρκία (3:39:59 – 6 αθλήτριες).

Η Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχε να δείξει πολλά στις μεγάλες αποστάσεις, και οι συμμετοχές μας σε διεθνείς διοργανώσεις περιορίζονταν σε μεμονωμένους αθλητές και αθλήτριες. Σιγά σιγά όμως αρχίζουν να βγαίνουν νέα ταλέντα και με ενισχυμένο το δρομικό κίνημα αχνοφαίνεται καλύτερο μέλλον για τα 10000μ., τον ημιμαραθώνιο και το μαραθώνιο, των οποίων τα πανελλήνια ρεκόρ κρατάνε από τον προηγούμενο αιώνα, πλην του ρεκόρ των 10000μ. γυναικών που έχει η Αλεξία Παππά από το Ρίο το 2016. Η 6μελής εκπροσώπηση στο Ρίο το 2016 (Παππά 10000μ. και Καλομοίρης, Μερούσης, Ρεμπούλη, Ρήγα, Βλαχάκη μαραθώνιος) και στο ευρωπαϊκό στο Βερολίνο το 2018 (Πριβιλέτζιο, Ρεμπούλη, Τσεκίνι, Γκελαούζος, Καραΐσκος, Μαγγίνας) ήταν μόνο η αρχή.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επέλεξε να μην βάλει όριο συμμετοχής όπως και το 2016, όμως αυτή τη φορά σημείωσε ότι στόχος της είναι να πάρουν θέση στην εκκίνηση 60 αθλητές σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, ενώ στο Άμστερνταμ ήταν 92 και 90. Στο Άμστερνταμ το 2016 είχαμε από μία συμμετοχή στον ημιμαραθώνιο ανδρών και γυναικών αντίστοιχα, τις οποίες είχαν καταλάβει ο Κώστας Γκελαούζος (61ος – 1:08:09) και η Ράνια Ρεμπούλη (6η – 1:11:52). Με τις πιθανότητες Ολυμπιακής πρόκρισης στο μαραθώνιο να είναι από ισχνές έως μηδαμινές λόγω των αλλαγών στον αριθμό των συμμετεχόντων και στα όρια, φέτος έχουμε αρκετούς αθλητές που έχουν ως στόχο το ευρωπαϊκό. Ο νικητής της κλασικής διαδρομής, Κώστας Γκελαούζος, και ο 21χρονος νικητής των 10000μ. Γιώργος Τάσσης έχουν δηλώσει ήδη στο Sportsfeed ότι θέλουν να βρεθούν στο Παρίσι, όπως και η νικήτρια του ΑΜΑ στις γυναίκες, Ελευθερία Πετρουλάκη. Έπειτα υπάρχει ο Παναγιώτης Καραΐσκος και η Στεφανία Λεοντιάδου, οι φετινοί νικητές του ημιμαραθωνίου της Αθήνας, αλλά και η εξαιρετική Γκλόρια Πριβιλέτζιο του φετινού 2:35:31 του Ρότερνταμ, η Κατερίνα Ασημακοπούλου και η Γιώτα Βλαχάκη. Υπάρχει και η Αλεξία Παππά η οποία στοχεύει στο Ολυμπιακό όριο για το μαραθώνιο αλλά σχέδιο Β θα μπορούσε να είναι και το Παρίσι.

Με τόσους αθλητές ο ΣΕΓΑΣ θα έπρεπε να κάνει ξεκάθαρη τη διαδικασία επιλογής και να δώσει κίνητρα με καθορισμό εσωτερικού ορίου ή συγκεκριμένων αγώνων-κριτηρίων όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου (Αθήνα, 22/3/20) και το παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου (Γκντίνια, Πολωνία, 29/3/20). Με αυτό τον τρόπο ίσως καταφέρουμε να έχουμε για πρώτη φορά ομαδική κατάταξη στο αγώνισμα. Είναι ευκαιρία μάλιστα γιατί λόγω των Ολυμπιακών πολλοί διεθνώς κορυφαίοι αθλητές θα επιλέξουν να μη συμμετέχουν καν στο ευρωπαϊκό. Αλλά ακόμα και να μην έχουμε τελικά καλό πλασάρισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, είναι μία αρχή που μπορεί να δώσει ελπίδα, να διαμορφώσει το μέλλον στις αποστάσεις στην Ελλάδα και ο ΣΕΓΑΣ οφείλει να την εξετάσει πιο προσεκτικά. Με αυτό τον τρόπο η ύπαρξη κορυφαίων Ελλήνων αθλητών σε αυτές τις αποστάσεις θα είναι λιγότερο συμπτωματική και περισσότερο αποτέλεσμα -έστω βραχυπρόθεσμου- σχεδιασμού και παράθεσης κινήτρων.

ΥΓ: Ένα πρώτο βήμα είναι σίγουρα να συμπληρωθούν τα πανελλήνια ρεκόρ και οι κορυφαίες επιδόσεις ημιμαραθωνίου ανδρών και γυναικών στα στατιστικά του ΣΕΓΑΣ, καθώς είναι το μοναδικό αγώνισμα που λείπει.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/