Connect with us

EDITORIAL

Μια άλλη προσέγγιση για το σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ

Published

on

Από την εποχή που υπάρχει σχεδιασμός στο ΣΕΓΑΣ, εδώ και 35 χρόνια, έχουν γίνει αδικίες που οφείλονται στις αστοχίες των ρυθμίσεων που είχαν προβλέψει οι εκάστοτε «νομοθέτες».. Προφανώς οι επόμενες ρυθμίσεις κάλυπταν προβλήματα που είχαν προκύψει, αλλά προέκυπταν νέα προβλήματα, εξ αιτίας της δυναμικής του χώρου και της πολιτικής της εκάστοτε διοίκησης… Και φέτος παρουσιάστηκαν προβλήματα για την σωστή αξιολόγηση των αθλητών μας σχετικά με την ένταξη στην σωστή κατηγορία του σχεδιασμού…

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη, Phd
προπονητής στίβου

Η παρέμβαση μου έχει στόχο να αναδείξει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα. Πιστεύω ότι στόχος του σχεδιασμού πρέπει να είναι η στήριξη των επίλεκτων αθλητών. Αυτό σημαίνει ότι ΟΛΟΙ οι αθλητές, από την αγωνιστική κατηγορία των Νέων και Α-Γ, που εντάσσονται στο σχεδιασμό θα πρέπει να υποστηρίζονται οικονομικά με οδοιπορικά, έτσι ώστε να μπορούν να γυμναστούν απρόσκοπτα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται, με δεδομένο ότι η μεγάλη (αριθμητικά) κατηγορία της ΣΤΗΡΙΞΗΣ βοηθάει με οδοιπορικά μόνο ορισμένους αθλητές επιλεκτικά… Το δίκαιο είναι η στήριξη να είναι δικαίωμα του αθλητή και όχι επιλεκτική επιλογή της ομοσπονδίας.
Παρακάτω προτείνω δύο κατηγορίες σχεδιασμού:

Κατηγορία ευρωπαϊκού/παγκοσμίου επιπέδου αθλητών
Περιλαμβάνονται όλοι οι αθλητές που έχουν καταταχθεί στον τελικό (έως 8η θέση) σε αγώνες παγκοσμίου και ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοιχτού και κλειστού στίβου ΜΟΝΟ των αγωνιστικών κατηγοριών Α-Γ και Νέων, με οδοιπορικά ύψους 500-600 ευρώ (σήμερα η Α κατηγορία παίρνει 930 ευρώ και η Β κατηγορία παίρνει 670 ευρώ).

Κατηγορία διεθνούς επιπέδου αθλητών
Περιλαμβάνονται όλοι οι αθλητές:
α. που έχουν αγωνισθεί με την Εθνική ομάδα σε αγώνες παγκοσμίου και ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοιχτού και κλειστού στίβου και περιφερειακών αγώνων (λύπελλο Ευρώπης, Μεσογειακοί) ΜΟΝΟ των αγωνιστικών κατηγοριών Α-Γ και Νέων.
β. Από την κατηγορία Α-Γ που έχουν πετύχει τα ΑΥΞΗΜΕΝΑ όρια συμμετοχής του ΣΕΓΑΣ στους ευρωπαϊκούς αγώνες για την μικρότερη αγωνιστική κατηγορία (Νέων)
γ. Από την κατηγορία των Νέων που έχουν πετύχει τα όρια συμμετοχής της ΕΑΑ στους ευρωπαϊκούς αγώνες της κατηγορίας τους (Νέων)
Τα παραπάνω όρια θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί σε αγώνες που έχουν έλεγχο ντόπιγκ.
Οι παραπάνω αθλητές θα παίρνουν οδοιπορικά ύψους 300-400 ευρώ (σήμερα η Γ κατηγορία παίρνει 450 ευρώ και η Δ κατηγορία παίρνει 150-250 ευρώ).

Προφανώς η επιβράβευση των υψηλότερου επιπέδου αθλητών, που ουσιαστικά θα τους διαφοροποιεί, θα γίνεται δια μέσου ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ πριμ, από κάθε αγώνα της εθνικής ομάδας, με βάση την συμμετοχή και την κατάταξη στο συγκεκριμένο αγώνα και αμέσως μετά τον αγώνα, όπως γίνεται στους αγώνες τις IAAF (θεσμικούς και μίτιγκ). Σήμερα το σύστημα των πριμ που έχει καθιερωμένο ο ΣΕΓΑΣ λειτουργεί με συγκέντρωση βαθμών από συμμετοχή και από κατάταξη θέσεων σε ένα σύνολο θεσμικών αγώνων. Όμως το συνολικό ποσό που διαθέτει ο ΣΕΓΑΣ είναι πολύ μικρό για να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ των αθλητών διαφορετικού επιπέδου και επιπλέον δίδεται στους αθλητές μετά από αρκετούς μήνες… Μόνο με γενναία αύξηση των πριμ θα λειτουργήσει το κίνητρο αυτό στους αθλητές.
Προφανώς με την πρόταση που καταθέτω τα χρήματα που θα περισσεύουν από τα μειωμένα οδοιπορικά και όχι μόνο αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να πιστώνονται στα πριμ. Έτσι π.χ. ο κορυφαίος αθλητής θα εισπράξει πολλαπλάσια πριμ από τους άλλους αθλητές υψηλού / διεθνούς επιπεδου.
Όμως, πέρα από το πριμ, με αυτό τον τρόπο όλοι οι αθλητές των Eθνικών ομάδων θα παίρνουν, έστω και λίγα οδοιπορικά για διατροφή και μετακινήσεις, έτσι ώστε να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό.
Όσον αφορά τους ταλαντούχους αθλητές των μικρών κατηγοριών (Ε-Ν, Π-Κ) που θα αποτελέσουν την κατηγορία ταλέντων, οι οποίοι σήμερα εισπράτουν οδοιπορικά, για διεθνείς διακρίσεις στις κατηγορίες τους, θα εντάσσονται στο σχεδιασμό χωρίς οικονομικά κίνητρα, αλλά με υποτροφίες, προπονητικά κάμπ, επιστημονική κάλυψη, αθλητικό εξοπλισμό. Πιστεύω ότι οι νεαροί αθλητές, που ζουν μαζί με τις οικογένειες τους δεν έχουν τις ίδιες οικονομικές ανάγκες που έχουν οι φοιτητές-αθλητές, γιαυτό θα πρέπει να υποστηριχθούν στην ανάλογη ηλικία.
Τέλος σχετικά με τους ομοσπονδιακούς προπονητές πιστεύω ότι ο Σύνδεσμος των προπονητών στίβου πρέπει να συγκαλέσει γενική συνέλευση για το θέμα. Προσωπικά ενημερώνω δημόσια για την ενέργεια μου προς τον ΣΕΓΑΣ, το 2011, όταν μου έστειλε το συμβόλαιο του συνεργάτη ομοσπονδιακού (χωρίς σωματείο) με ετήσιες αποδοχές 3000 ευρώ. Τότε έστειλα πίσω το συμβόλαιο αρνούμενος να το υπογράψω, γιατί οι αποδοχές αυτές έθιγαν το «θεσμό» του ομοσπονδιακού.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/