Connect with us

OLYMPICS

Μικτή χρηματοδότηση στο Αλμάτι

Published

on

Φαίνεται πως το πρόσφατο ναυάγιο της Ολυμπιακής υποψηφιότητας του Όσλο για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022 έβαλε… μυαλό στους εναπομείναντες διεκδικητές, Αλμάτι και Πεκίνο, με την πρώην πρωτεύουσα του Καζακστάν να ζητάει πλέον ανοιχτά από χορηγούς να καλύψουν -εφόσον την αναλάβει- τα 2/3 του κόστους της διοργάνωσης.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού του Καζακστάν, η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα μικτό μοντέλο χρηματοδότησης των Αγώνων του 2022 σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της προεκλογικής εκστρατείας της πόλης. Βάσει του σχεδίου, η χώρα θα κληθεί να καταβάλλει μόλις το 1/3 των εκτιμώμενων εξόδων, με τα υπόλοιπα να καλύπτονται από χορηγίες και διαφημίσεις.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα μικτό μοντέλο στους Ολυμπιακούς του Σότσι. Έτσι, το ύψος της κρατικής συνεισφοράς έφτασε τα 7,8 δισ. ευρώ. Επιπλεόν, η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει κοντά στα 23,5 δισ. ευρώ από τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020», τόνισε ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού της χώρας, Ταστανμπέκοφ Γιεσεντάι. «Και εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε να διατηρήσουμε το μικτό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης, βάσει του οποίου η συμμετοχή του κράτους θα ανέλθει στο 33%, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα θα καλυφθούν από επενδυτές. Μονο τότε θα είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς του 2022 σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο», συμπλήρωσε ο Καζάκος αξιωματούχος.

Άλλωστε οι φωνές για ορθολογική οικονομική διαχείριση πληθαίνουν εδώ και καιρό στη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, ελέω του κακού προηγούμενου που δημιούργησαν οι Ρώσοι στους υπερβολικά σπάταλους Αγώνες του Σότσι των 40 δισ. ευρώ. Απόρροια αυτών των αντιδράσεων ήταν και η πρόταση κάποιων κύκλων για συνδιοργάνωση των Αγώνων από το Αλμάτι και την πρωτεύουσα της χώρας, Αστάνα, σε μία προσπάθεια συμμαζέματος των εξόδων. Πρόταση η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό, με τον αντιπρόεδρο της εθνικής Ολυμπιακής επιτροπής, Πάβελ Νόβικοφ, να σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση: «Μπορεί να υπάρξει μόνο μία πόλη», ξεκαθάρισε ο Νόβικοφ, επικαλούμενος το καταστατικό της ΔΟΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το Αλμάτι (παλιότερα γνωστό ως Άλμα Άτα) φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το απόλυτο φαβορί για την ανάληψη της διοργάνωσης, καθώς η ΔΟΕ μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να ξαναδώσει Ολυμπιακή διοργάνωση στο Πεκίνο μετά τους Αγώνες του 2008, οχι μόνο λόγω της ιδιαίτερα μικρής χρονικά απόστασης, αλλά και επειδή η περιοχή της Άπω Ανατολής έχει ήδη αναλάβει τους Θερινούς Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020, δύο μόλις χρόνια πριν τους Χειμερινούς του 2022. Στα ατού της υποψηφιότητας του Αλμάτι θα πρέπει να λογίζεται και η ιδιαίτερα βολική εγγύτητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε μία ακτίνα μόλις 35 χιλιομέτρων, σε αντίθεση με εκείνων του Πεκίνου όπου βρίσκονται διάσπαρτες σε μεγάλες αποστάσεις.

Η αξιολόγηση των δύο υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει από τα κλιμάκια της ΔΟΕ του χρόνου, ενώ η τελική απόφαση για την ανάθεση θα παρθεί στις 31 Ιουλίου το 2015, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Σε περίπτωση που το Αλμάτι λάβει τελικώς το χρίσμα, θα είναι η πρώτη φορά που οι Αγώνες θα φιλοξενηθούν στην κεντρική Ασία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/