Connect with us

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Μιλάνο: Ένας Έλληνας στην πρώτη γραμμή για την επιστροφή στις πισίνες

Published

on

Ο Αλέξανδρος Μπέλεσης μας μεταφέρει το κλίμα από τον πληγωμένο ιταλικό βορρά ως μόνιμος κάτοικος του Μιλάνο και υπό το πρίσμα της διοικητικής θέσης που έχει στην εταιρεία που διαχειρίζεται τις πισίνες της πόλης.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η περιφέρεια της Λομβαρδίας και η περιοχή κοντά στο Μιλάνο ήταν από τις πρώτες που έπεσαν θύμα της πανδημίας στην Ιταλία και στην Ευρώπη, κάτι αναμενόμενο δεδομένου ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς κόμβους αερομεταφορών και η αντίδραση από τις Αρχές δεν ήταν άμεση. Η κατάσταση μετά από δύο εφιαλτικούς μήνες έχει σίγουρα σταθεροποιηθεί και τα κρούσματα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ η πόλη ανακτά με αργά και σταθερά βήματα τη ζωή και την ελπίδα της. Ο αθλητισμός βέβαια περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία, όπως παντού στον κόσμο, θα γίνει βήμα-βήμα.

Ο Μπέλεσης ζει αρκετά χρόνια στην πρωτεύουσα του ιταλικού βορρά και έχει εργαστεί ως προπονητής στο πόλο και την κολύμβηση. Το τελευταίο διάστημα είχε διοριστεί στην εταιρεία Milanosport που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις υγρού στίβου σε όλη την πόλη, η οποία μετράει 23 μικρά και μεγάλα κολυμβητήρια. Μέχρι να χτυπήσει η πανδημία ήταν υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία ενός από αυτά, οπότε, αναπόφευκτα, σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής όλων των οδηγιών πρόληψης και ασφάλειας για την επιτυχημένη επαναλειτουργία τους.

Συγκεκριμένα δήλωσε στο Sportsfeed: «Είναι ακόμα ρευστά τα πράγματα στο Μιλάνο γιατί είχαμε αρκετά κρούσματα. Σε όλη τη Λομβαρδία δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα κολυμβητήρια, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες όπως στο γειτονικό Βενέτο που άνοιξαν χθες. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το κολύμβητήριο της Βερόνα που άνοιξε για τη Φεντερίκα Πελεγκρίνι. Οι οδηγίες που έχουν μέχρι στιγμής για το Μιλάνο είναι ότι από τις 18/5 θα ξεκινήσουν τα κολυμβητήρια για τους λίγους ελίτ που έχουν απομείνει στην πόλη, 5-6 άτομα, αλλά και για τους αθλητές των αγωνιστικών τμημάτων των συλλόγων. Για τον υπόλοιπο κόσμο θα ανοίξουν σίγουρα μετά τα μέσα του Ιουνίου και θα υπάρξει ζήτημα γιατί είναι λίγες οι διαθέσιμες πισίνες και πολύς ο κόσμος. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να λύσουμε και στο άμεσο μέλλον, κυρίως ως προς το πως θα μπαίνουν μέσα στο χώρο οι αθλητές. Το σχέδιο είναι να φτιάξουμε ειδικούς χώρους σε άλλες εισόδους, τους οποίους θα χρησιμοποιούν για να μπαίνουν και να βγαίνουν από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια. Η κατάσταση επίσης είναι διαφορετική για κάθε κολυμβητήριο, π.χ. μερικά είναι σε υπόγεια σχολείων και είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα».

Όπως μας ανέφερε στη συνέχεια, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η ακύρωσης των πρωταθλημάτων master, τα οποία στην Ιταλία είναι πολυπληθή και στην κολύμβηση και στο πόλο και αποφέρουν σημαντικά έσοδα στην ιταλική ομοσπονδία, η οποία θα έχει θέμα ρευστότητας. Ως προς τον εθνικό αγωνιστικό σχεδιασμό από εδώ και πέρα υπάρχει η σκέψη να γίνει στο πόλο ένα τουρνουά, αντί για πρωτάθλημα, στη Ρώμη στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να μην φύγει όλη η χρονιά του 2020. Στην κολύμβηση υπάρχουν προφορικές αναφορές για κάτι αντίστοιχο, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Αλέξανδρος Μπέλεσης (3ος από αριστερά)

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες