Connect with us

OLYMPICS

ΜΜΑ για τους Ολυμπιακούς

Published

on

Ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι το επαγγελματικό ΜΜΑ (mixed martial arts). Ο αμερικάνικη ομοσπονδία του (UFC) λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων αθλητικών βιομηχανιών (NFL, NBA, MLB) και έχει καταφέρει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να επεκταθεί σε όλον τον κόσμο. Επόμενος στόχος, η επιλογή του ως Ολυμπιακό άθλημα.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Αυτή τη στιγμή, το MMA επεκτείνεται στην αγορά της Ασίας, εχόντας για βάση τη Σιγκαπούρη. Η επένδυση που έχει γίνει είναι τεράστια με το ενδιαφέρον του κόσμου ολοένα να αυξάνεται. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από την ίδια τη UFC σε Αυστραλία, Αγγλία, Σουηδία, Ιαπωνία, Κίνα και Καναδά, ενώ στα σχέδια υπάρχουν και οι Πολωνία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία και η Ινδία. Ακόμα και στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια δεκάδες είναι οι αγώνες και τα τουρνουά που έχουν διοργανωθεί.

Το μεγάλο στοίχημα όμως για το ΜΜΑ, είναι η Ευρώπη. Άλλωστε εννέα στους 15 “αθάνατους” της ΔΟΕ που ψηφίζουν προέρχονται από την Ευρώπη και στην ουσία, η Ευρώπη είναι αυτή που κρίνει το μέλλον των Ολυμπιακών αθλημάτων. Όσο μεγάλη και αν είναι η διεισδυτικότητα του ΜΜΑ σε τεράστιες αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ και της Ασίας, όταν στη Γαλλία έχει αποβληθεί από τη λίστα στων αθλημάτων, δεν έχει τύχη σε ενδεχόμενη ψηφοφορία των “αθανάτων”.

Λαμβανοντας υπόψη τα κριτήρια της ΔΟΕ (εμπορικότητα, γεμάτα γήπεδα, τηλεθέαση και παγκόσμια επέκταση) το ΜΜΑ συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει τους ανθρώπους του UFC να βλέπουν πολύ θετικά την κατάθεση πρότασης για ένταξη τους στον Ολυμπιακό κύκλο. Όμως υπάρχουν και αρκετά μείον τα οποία δύσκολα θα ξεπεραστούν από τη ΔΟΕ.

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει παγκόσμια ομοσπονδία. Μέχρι στιγμής η αμερικάνικη UFC είναι αυτή που κινεί τα νήματα παγκοσμίως. Επίσης δεν υπάρχουν κανονισμοί στο άθλημα και αυτό το καθιστά ιδιαίτερα βίαιο αφού όλα επιτρέπονται. Ακόμα και ο αγωνιστικός χώρος (κλουβί) δεν ταιριάζει στην αισθητική των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη μοιάζει να μη δέχεται το ΜΜΑ ούτε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλωστε πολλά αθλήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα στις ΗΠΑ και τον Καναδά όπως το γκολφ, το ράγμπι, το λακρος, το μπέιζμπολ και το σοφτμπολ δεν έχουν καταφέρει είτε να μπουν είτε να διατηρηθούν στον Ολυμπιακό κύκλο απλά και μόνο γιατί στην Ευρώπη δεν είναι δημοφιλή.

Υπάρχει όμως και ακόμα ένας παράγοντας, ίσως ο πιο σημαντικός από όλους, ο οποίος αποτελεί εμπόδιο. Η αμερικάνικη UFC δεν κάνει τίποτα… τζάμπα. Είναι γνωστό πως η ΔΟΕ ποντάρει στους σούπερ σταρ των αθλημάτων για να αυξήσει τα νούμερα σε τηλεθέαση και στην εμπορικότητα του αθλήματος. Από την άλλη, δεν υπάρχει περίπτωση η UFC να αφήσει αθλητές όπως ο Τζορτζ Σεν Πιέρε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς απλά και μόνο για να κερδίσει ένα μετάλλιο, δίχως η ίδια να έχει οφέλη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η ΔΟΕ θα συνεδριάσει στις 8 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει αν η πάλη θα παραμείνει στον Ολυμπιακό κύκλο για το 2020 ή τη θέση της θα την πάρει το μοντέρνο πένταθλο. Η επόμενη συνεδρίαση για την ένταξη νέου αθλήματος θα είναι για τους Αγώνες του 2024. Αν από το ΜΜΑ, το έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και δεν είναι απλά ένα εμπορικό τρικ, έχουν μπροστά του οκτώ χρόνια για να ανατρέψουν τους παράγοντες που τους δίνουν αρνητικό πρόσημο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/