Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Μόνο για πρόεδρος ο Κόου!

Published

on

Έκλεισαν χθες οι υποψηφιότητες για το νέο διοικητικό συμβούλιο της IAAF και μία απροδόκητη εξέλιξη αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις πιο σημαντικές θέσεις. Σεμπάστιαν Κόου και Σεργκέι Μπούμπκα όπως αναμενόταν έθεσαν υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου με μία πολύ σημαντική διαφορά όμως, η οποία δείχνει την επόμενη μέρα στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου έθεσε υποψηφιότητα μόνο για την θέση του προέδρου που σημαίνει πως αν δεν εκλεγεί θα μείνει στο σπίτι του, σε αντίθεση με τον Μπούμπκα που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος και για αντιπρόεδρος, καθώς δίνεται αυτή η δυνατότητα από το καταστατικό της IAAF και o Ουκρανός εφόσων δεν νοιώθει πως έχει το ρεύμα για να εκλεγεί, επέλεξε την σίγουρη λύση .
Η αλήθεια είναι πως ο Μπούμπκα μετά και το πρόσφατο ντάϊμοντ λίγκ στη Ντόχα, όπου βρέθηκε μαζί με τον συνυποψήφιο Κόου, αλλά και άλλους 70 προέδρους, αντιπροέδρους και γραμματείς εθνικών ομοσπονδιών, αντιλήφθηκε πως η δυναμική του Βρετανού είναι πολύ μεγαλύτερη και προκειμένου να διασφαλίσει την θέση του μέσα στην IAAF για την επόμενη τετραετία, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την ιδέα της υποψηφιότητας για αντιπρόεδρος.
Στους οποίους αντιπροέδρους, φαίνεται πως θα γίνει μεγάλη αναμέτρηση, καθώς υποψηφιότητα για μία από τις τέσσερις θέσεις δήλωσαν ο νυν αντιπρόεδρος και φαβορί για επανεκλογή Καταριανός Νταχλάν Αλ Χαμάντ, όπως επίσης ο Γάλλος Μπέρναρ Άμσαλεμ και η Καναδέζα Άμπι Χόφμαν, όλοι τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Κόου, αλλά και ο Κουβανός Αλμπέρτο Χουαντορένα υποστηρικτής της υποψηφιότητας Μπούμπκα.
Η μεγάλη σύγκρουση όμως θα γίνει στην Αφρική όπου υπάρχουν δύο υποψήφιοι για την θέση του αντιπροέδρου, ο Κενυάτης Κίπλαγκατ και ο Καμερουνέζος Καλκάμπα, κάτι που ο Λαμίν Ντίακ ως υπέρμαχος της ενωμένης Αφρικής δεν θα ήθελε να συμβεί, αλλά τελικά δεν κατάφερε να το αποτρέψει και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον αυτή η αναμέτρηση δύο Αφρικανών υποψηφίων, με τον μεν Κίπλαγκατ να είναι πιο κοντά στον Κόου, τον δε Καλκάμπα να είναι κοντά και στους δύο, αλλά ακόμη πιο κοντά στον Ντίακ.

Όχι της IAAF στον Αλ Καμάλι
Εκείνος που τελικά δεν είναι υποψήφιος καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας της IAAF δεν το ενέκρινε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε πρίν δύο μήνες με τα ρολόγια ρόλεξ και τις επώνυμες καταγγελίες προέδρων ομοσπονδιών για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, είναι ο Άχμεντ Αλ Καμάλι από τα Εμιράτα που αποτελούσε το δεύτερο μεγάλο στήριγμα του Σεργκέι Μπούμπκα στην υποψηφιότητά του για την προεδρία.
Ο Αλ Καμάλι εδώ και τέσσερα χρόνια είχε επενδύσει πάρα πολύ στην υποψηφιότητά του για αντιπρόεδρος και δουλεύοντας σε μόνιμη βάση είχε δημιουργήσει 3-4 ισχυρές συμμαχίες, για να εξασφαλίσει τους ψήφους των χωρών της βαλκανικής, της γαλλόφωνης Αφρικής και της Καραϊβικής. Όμως όταν άρχισε να ξεπερνάει τα όρια της νομιμότητας και τα μικρά δώρα να γίνονται μεγάλα και ακριβά, βρέθηκαν κάποιοες ομοσπονδίες που τον κατήγγειλαν και έτσι τελείωσε άδοξα το όνειρό του.

Ο ρόλος του Λαμίν Ντίακ
Σε όλες αυτές τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις 90 ημέρες που απομένουν για να εκλεγεί η νέα διοίκηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, ο ρόλος του απερχόμενου προέδρου Λαμίν Ντίακ θα είναι σημαντικός όσο και αν έχει χάσει αρκετή πλέον από την επιρροή του ακόμη και στην Αφρική. Ο Ντίακ ως πολύπειρος από τέτοιες καταστάσεις έχει πάρει τις αποφάσεις του και σιγά-σιγά με δεξιοτεχνία προσπαθεί να τις περάσει προς πάσα κατεύθυνση.
Αν και επισήμως δεν το έχει δηλώσει και δεν πρόκειται ως έξυπνος πολιτικός, το ιδανικό σενάριο που έχει στο μυαλό του για την επόμενη μέρα της IAAF, είναι η εκλογή του Σεμπάστιαν Κόου στην θέση του προέδρου και του Σεργκέι Μπούμπκα στην θέση του αντιπροέδρου και αυτό εξηγεί και την επιλογή του Μπούμπκα να βάλει υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος.
Ο 82χρονος Σενεγαλέζος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χαθεί από την οικογένεια της IAAF ένας από τους δύο αυτούς θρύλους του αθλήματος, είναι κάτι που το δήλωσε και επίσημα σε πρόσφατη συνέντευξή του και πρός αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί έως και την τελευταία ημέρα των εκλογών.

Η Ελλάδα με Μπούμπκα
Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν αγγίζουν ιδιαίτερα την Ελλάδα που απέχει από το παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα εδώ και χρόνια, όμως για την ιστορία έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι ο μεν Παναγόπουλος μετά και την συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κόου στην Πράγα, όπως πρόσφατα τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, αυτόν θα προτιμούσε για πρόεδρο της IAAF και όχι τον Μπούμπκα.
Υπάρχει όμως η άλλη, η πιο ισχυρή πλευρά με τον Σεβαστή και τον Δημάκο, ο οποίος και πιθανότατα θα είναι στο Πεκίνο για να ψηφίσει ως εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ. Αυτή λοιπόν η πλευρά είναι πολύ πιο κοντά στον Μπούμπκα και ο Ουκρανός είναι δεδομένο πως θα εισπράξει την ελληνική ψήφο ανεξαρτήτων πιθανοτήτων εκλογής του καθώς είναι και θέμα αρχής για την ελληνική ομοσπονδία.
Άλλωστε γι αυτό το λόγο βρέθηκε πρόσφατα στη Ντόχα και η βαλκανική τριάδα Καραμαρίνοφ-Δημάκος-Γιάρας, οι οποίοι αποτελούν μέλη του στενού προεκλογικού πηρύνα του Σεργκέι Μπούμπκα και θα προσπαθήσουν να στρέψουν όσο περισσότερες χώρες της βαλκανικής μπορούν πρός τον Ουκρανό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/