Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

«Μονόδρομος η Σοφία»

Published

on

Δύο Ολυμπιονίκες μας, η Σοφία Μπεκατώρου και ο Κώστας Τριγκώνης, συνέθεσαν το πρώτο μικτό ελληνικό πλήρωμα στην ιστιοπλοΐα. Η συνεργασία αυτή χαρακτηρίστηκε «μονόδρομος» από τον Τριγκώνη.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Από έναν ακόμα αγώνα στις ΗΠΑ επιστρέφουν η Σοφία Μπεκατώρου και ο Κώστας Τριγκώνης. Οι δύο Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας ξεκίνησαν ένα μοναδικό εγχείρημα, τη σύσταση του πρώτου μικτού πληρώματος στα nacra 17 και θα διεκδικήσουν μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Ο Κώστας Τριγκώνης μίλησε στο Sportsfeed για τη συνεργασία του με τη Σοφία Μπεκατώρου, την προσπάθειά τους, τα κίνητρα αλλά και την οικονομική στήριξη αυτού του εγχειρήματος.

Κώστα πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Σοφία;
Με τη Σοφία έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν επιτυχημένα στα 470 όταν έτρεχε με την Αιμιλία Τσουλφά κι εγώ με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο. Είχαμε μπει παλιά στο 470 μαζί και κάναμε κάποιες προπονήσεις και αμέσως καταλάβαμε την δυναμική που υπήρχε. Τότε όμως δεν υπήρχαν μεικτά πληρώματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 που μπήκε το mixed multihull nacra 17 ως κατηγορία και σκάφος στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη διακρίνει συνέπεια, ισχυρή θέληση και βούληση για σκληρή δουλειά. Αυτά τα στοιχεία τα γνώριζα, όπως και τον χαρακτήρα της μιας και δεν είμαστε απλά συνεργάτες. Είμαστε και πολύ καλοί οικογενειακοί φίλοι μιας αφού είναι παντρεμένη με τον πρώην κυβερνήτη μου στα 470 Ανδρέα Κοσματόπουλο. Θα τολμούσα να πω ότι η επιλογή μου ήταν μονόδρομος. Το συζητήσαμε λοιπόν, τα βάλαμε κάτω, μετρήσαμε πολύ το ό,τι θέλαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και προχωρήσαμε.

Έχοντας πετύχει ήδη σπουδαία πράγματα στην καριέρα σας, ποιο μπορεί να είναι το κίνητρό σας;
Το ό,τι έχουμε πετύχει σπουδαία πράγματα στην καριέρα μας δεν σημαίνει κάτι. Αυτό θεωρώ ότι ειναι και ένα πολύ ισχυρό κίνητρο. Θέλουμε να βελτιωνόμαστε, να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε καινούργια πράματα, να προχωράμε μπροστά, μα πάνω απ’ όλα να υποστηρίζουμε τα πιστέυω μας με πράξεις. Επίσης ένα πολύ σημαντικό κίνητρο είναι οι οικογένειες μας και τα παιδιά μας και όχι μόνο τα δικά μας, στα οποία θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η προσπάθεια για κάτι καλύτερο δεν σταματά ποτέ. Να τους δώσουμε το κίνητρο να ακολουθήσουν τα όνειρα τους με όραμα, σχέδιο, πίστη, επιμονή και υπομονή. Κίνητρο μας είναι να εμφυσήσουμε στα νέα παιδιά την έννοια της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης που τόσο λείπει από την ελληνική πραγματικότητα.

Η οικονομική κρίση πόσο δυσκολεύει αυτή τη νέα προσπάθεια;
Το οικονομικό περιβάλλον ήταν και είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς το οποίο έχουμε αποδεχθεί ότι θα μας φορτώνει με πολύ έξτρα δουλειά μιας και κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Η εξεύρεση χορηγών ή χρημάτων, με όποια μορφή υλική η χρηματική είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι το οποίο μας παίρνει πολύ χρόνο από την καθημερινότητα μας. Το γνωρίζαμε αυτό προσπαθώντας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω για τη στήριξή τους το ίδρυμα Καλλιπάτειρα, τη Neptune Lines, τη Superfast ferries, τη Red Bull, τη Μοτοδυναμική και το ίδρυμα Λεβέντη.

Κι ενώ βρίσκετε μόνοι σας τους χορηγούς σας, πάλι προκύπτουν όμως προβλήματα.
Πραγματικά, το πλαίσιο που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα για τις χορηγίες και όχι μόνο άλλα και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό παράγει πάρα πολλά διαδικαστικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια, όπως η δική μας, η οποία στηρίζεται καθαρά από ιδιωτικούς πόρους, πριν καν ξεκινήσει. Αυτό είναι είναι ένα θέμα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δυσκολίες υπήρξαν στο οικονομικό σκέλος ή το «βάρος» των ονομάτων σας άνοιξε κατευθείαν πόρτες;
Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουμε συνέχεια και τίποτε δεν πέτυχε εξ αρχής. Και οι δύο μας έχουμε βάλει αρκετά προσωπικά χρήματα στην προσπάθεια αυτή, πράγμα το οποίο θα πρέπει να ειπωθεί. Θα μπορούσε κάποιος να μας χαρακτηρίσει τρελούς που επιλέξαμε αυτήν την κάκιστη οικονομική περίοδο να κάνουμε κάτι τέτοιο αλλά εμείς έχουμε άλλη άποψη επί του θέματος και πιστεύουμε πολύ σ’ αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό και την ονομάσαμε «Άνεμος Ελλάδας». Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι να προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για τον επόμενο αγώνα. Ίσως να ακούγεται κάπως αλλά προχωράμε οικονομικά αγώνα με τον αγώνα και ανάλογα με τα χρήματα που έχουμε πορευόμαστε προσπαθώντας να κάνουμε κάθε ευρώ να πιάνει τόπο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε εξασφαλισμένοι ως το Ρίο;
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να κλείσουμε το μπάτζετ που χρειαζόμαστε μέχρι το Ρίο, έτσι ώστε να αφοσιωθούμε απόλυτα στην προετοιμασία μας και έτσι πως πάνε τα πράγματα το πιο πιθανό είναι να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Πάρα τα προβλήματα όμως δεν έχουμε καμμία διάθεση να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Οι πράξεις μας το δείχνουν καθημερινά αυτό και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Ο στόχος της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι εφικτός;
Αν ο στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν εφικτός δεν θα ήμασταν εδώ. Μέσα στην όποιας μορφής «τρέλα» μας είμαστε απόλυτα ρεαλιστές. Ο στόχος είναι εφικτός και όχι μόνο. Το στοίχημα που βάλαμε ως ομάδα είναι προσωπικό και έχει να κάνει και με τον χρόνο, μιας και ξεκινήσαμε ως ομάδα την προσπάθεια αυτή 1,5 χρόνο αργότερα από τις υπόλοιπες ομάδες αλλων χωρών. Τις δυσκολίες τις γνωρίζαμε μιας και ξέρουμε και οι δύο ότι το επιτυχημένο παρελθόν δεν αποτελλεί απόλυτη εγγύση για ένα επιτυχημένο μέλλον. Τις δάφνες τις έχουμε αφήσει πίσω και δουλεύουμε σκληρά πάλι απ την αρχή, από το μηδέν. Θα τολμούσα να πω ότι κάναμε restart. Εχουμε δύο ευκαιρίες ακόμη για να προκριθούμε. Μια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στη Δανία και άλλη μια στο Princess Sofia Trophy του 2016 στην Ισπανία.

Η συνεργασία με τη Σοφία πώς είναι;
Η Σοφία είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος ο οποίος θέλει να προχωρά μπροστά. Δεν εστιάζει στα προβλήματα αλλά στις λύσεις. Είναι απαιτητική πρώτα απ όλα από τον εαυτό της και μετά από τους συνεργάτες της. Πολύ συνεργάσιμη, μεθοδική και εργατική. Συννενοούμαστε μια χαρά μιας και διεπόμαστε από κοινές αντιλήψεις για αυτό που κάνουμε και έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Σαφέστατα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο σκέψης που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σκέφτεται ως γυναίκα κι εγώ ως άνδρας αλλά αυτές κάνουν τη συνεργασία μας πιο ενδιαφέρουσα. Ένα κοινό πολύ δυνατό χαρακτηριστικό μας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα. Είναι ένα πολύ δυνατό σημείο μας αυτό. Δυναμώνουμε πολύ απ’ τις αναποδιές.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες