Connect with us

TOP

Να μην τελείωνε ποτέ…

Published

on

Με εφτά τελικούς, σχεδόν όλοι τους αμφίρροπο και δραματικοί, έπεσε η αυλαία στο Πεκίνο έπειτα από εννέα μέρες πολύ υψηλού επιπέδου δράσης με μεγάλες, συγκινήσεις, βροχή από ρεκόρ και αξέχαστες στιγμές, που κατατάσσουν το 15ο ραντεβού των μεγάλων του στίβου στην κινεζική πρωτεύουσα ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.

Όπως και το 2013 στη Μόσχα, οι Αμερικανοί έχασαν τα πρωτεία, αλλά αυτή τη φορά ήταν η Κένυα αυτή που πρώτευσε, για πρώτη φορά στον σχετικό πίνακα. Στην κατάταξη των ηπείρων οι ενωμένοι Αμερικανοί (Βοράς, Νότος και Κέντρο) πρώτευσαν με 18 χρυσά – 15 ασημένια – 15 χάλκινα – (σύνολο 48) και ακολούθησαν η Ευρώπη με 16-12-21 (49), η Αφρική με 12-11-9 (32), η Ασία με 1-8-4 (13) και η Ωκεανία με 0-2-0 (2). Κανένα μετάλλιο για παραδοσιακές δυνάμεις του παρελθόντος, όπως οι Ιταλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σουηδία, Αλγερία, Νορβηγία, Νιγηρία και Ουγγαρία. Καθίζηση για τη χτυπημένη από σκάνδαλα Ρωσία (2-1-1), την πρώτη δύναμη του 2013, ενώ και η Ισπανία πήρε μόλις ένα μετάλλιο (χρυσό βέβαια) στο βάδην, αλλά κανένα εντός σταδίου.
Στην τελευταία μέρα ο Άσμπελ Κίπροπ κατέκτησε τον τρίτο του τίτλο στα 1.500μ, η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα γνώρισε τη συντριβή στα 5.000μ, το ύψος κρίθηκε σε μπαράζ, το ακόντιο στην τελευταία βολή και ο μαραθώνιος μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο. Μεγάλες μάχες και ανατροπές στις δύο μεγάλες σκυταλοδρομίες.
Αναλυτικά ό,τι συνέβη στις τελευταίες ώρες του παγκοσμίου πρωταθλήματος:

ΤΕΛΙΚΟΙ
Μαραθώνιος γυναικών

Μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ταχύτερη μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πάντως, χρειάστηκε το πιο δραματικό φινάλε στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων με τις Μάρε Ντιμπάμπα, Ελα Κίπροπ, Γιουνίς Κίρουα και Τζενίμα Σούμγκονγκ να μπαίνουν μαζί στο Ολυμπιακό στάδιο. Η πρώτη, με καλύτερο σπριντ νίκησε με μόλις ένα δευτερόλεπτο διαφορά την Κίπροπ (2:27:35 έναντι 2:27:36), ενώ η Κίρουα με 2:27:39 χάρισε στο Μπαχρέιν το πρώτο του μετάλλιο στο Πεκίνο.
Το γκρουπ των πρωτοπόρων ακολούθησε μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο και η Εντνα Κίπλαγκατ, η οποία στόχευε στον τρίτο διαδοχικό παγκόσμιο τίτλο, αλλά δεν άντεξε στο τέλος και έμεινε πέμπτη.

Υψος ανδρών
Η βροχή, που προηγήθηκε της έναρξης του απογευματινού προγράμματος, επηρέασε τις επιδόσεις σε ένα αγώνισμα όπου απαιτείται στεγνός αγωνιστικός χώρος. Δεν έλειψε όμως το σασπένς.
Για πρώτη φορά στην ιστορία χρειάστηκε μπαράζ για την ανάδειξη του νικητή, με τρεις άλτες, τους Μπόχνταν Μπονταρένκο, Γκουογουέι Ζανγκ και Ντέρεκ Ντρούιν να φτάνουν αλάνθαστοι και να ξεπερνούν με την πρώτη τα 2.33μ. Στα 2.36μ. απέτυχαν όλοι, όπως και την έξτρα προσπάθεια της διαδικασίας του μπαράζ στο ίδιο ύψος. Ευθύς, ο πήχης κατέβηκε στα 2.34μ. Ο Ντρούιν δοκίμασε πρώτος και πέρασε καθαρά. Ο Κινέζος απέτυχε, το ίδιο και ο πρωταθλητής του 2013 κι έτσι ο Καναδάς, χάρη στον Ντρούιν και τον επικοντιστή Σον Μπάρμπερ αναδείχτηκε η τοπ δύναμη στη μάχη των αιθέρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου.
Ατυχος ο Μουτάζ Μπαρσίμ. Εχασε μια προσπάθεια στο 2.29μ. και παρ’ ότι ήταν ο πρώτος χρονικά που πέρασε το 2.33μ., άρα και προσωρινά πρώτος, έμεινε τέταρτος, ενώ ο Ντόναλντ Τόμας ακολούθησε αγώνα… αυτοκτονίας, αφού «καθαρίζοντας» τα 2.29μ. πήγε κατ’ ευθείαν στο 2.36μ., ύψος που δεν έχει περάσει ποτέ στη ζωή του.
Σε κακή μέρα ο Κώστας Μπανιώτης έμεινε τελευταίος (14ος) με 2.20μ. Λίγο καλύτερος (11ος) ο Δημήτρης Χονδροκούκης με 2.25μ., ύψος που έμειναν και ο Ερικ Κινάρντ με τον Τζανμάρκο Ταμπέρι. Ολοι τους φάνηκαν να επηρεάζονται έντονα από τις καιρικές συνθήκες.

Ακόντιο γυναικών
Με την Μπάρμπορα Σποτάκοβα να μένει 9η και την Λίντα Σταλ 9η, άνοιξε ο δρόμος για τη νίκη στην νικήτρια του 2013 Κριστίνα Ομπεργκφελ και την καλύτερη του 2015 Σουνέτ Βίλιουν. Θεωρητικά όμως, γιατί μέχρι το φινάλε έγιναν πολλές ανατροπές, σε έναν από τους δραματικούς τελικούς.
Αυτή που πρώτη ξεχώρισε ήταν η Λινγκγουέι Λι, η οποία έριξε 64.10μ. στην πρώτη της προσπάθεια. Στην τρίτη βολή κάνει κίνηση η Όμπεργκφελ με 64.61μ., αλλά αμέσως αντιδρούν οι Χουιχούι Λιου με 64.72μ. και η Κατρίνα Μόλιτορ με 64.74μ.!
Στην τέταρτη προσπάθεια μπαίνει στο κόλπο η Βίλιουν με 65.79μ., για να απαντήσει στην πέμπτη η Λιου με ρεκόρ Ασίας 66.13μ. Το στάδιο ξεσηκώνεται, γίνεται πραγματικός χαμός, καθώς, την ίδια ώρα ο Ζανγκ προπορεύεται στο ύψος.
Στην τελευταία βολή όλες κάνουν άκυρη, η Βίλιουν 60.11μ. και η Λιου 63.72μ. Απομένει μία προσπάθεια για τη Μόλιτορ. Η Γερμανίδα, που το 2013 δεν είχε προκριθεί καν στον τελικό, και έχει ρεκόρ 66.40μ., βρίσκει το απίστευτο σθένος και τη δύναμη να σημαδέψει το χρυσό μετάλλιο με 67.69μ., μια βολή που την κατατάσσει στην όγδοη θέση όλων των εποχών και που προσγείωσε ανώμαλα τη Λιου και το πολυπληθές και θορυβώδες κοινό στη «Φωλιά του Πουλιού».

5.000μ. γυναικών
Το όνειρο της Γκενζέμπε Ντιμπάμπα για το ιστορικό νταμπλ σε 1.500μ. και 5.000μ. έσβησε πρόωρα, όταν η Αλμαζ Αγιάνα έκανε την κίνησή της δύο στροφές πριν από το φινάλε. Η 23χρονη, που έγινε φέτος η τρίτη ταχύτερη όλων των εποχών στην απόσταση, γνωρίζοντας ότι είναι πιο γρήγορη και η Ντιμπάμπα σαφώς πιο καταπονημένη μετά και το 1500άρι, ακολούθησε την ίδια ακριβώς τακτική με τον προκριματικό, έπιασε έναν τρελό ρυθμό και τερμάτισε πανεύκολα πρώτη με νέο ρεκόρ αγώνων, 14:26.83.
Η… αφηρημένη και απογοητευμένη Ντιμπάμπα έχασε και το αργυρό στο νήμα από την Σενμπέρι Τεφέρι (14:44.07 και 14:44.14 οι χρόνοι τους), οι Αιθίοπες, όμως, έτριβαν τα χέρια τους για το sweep και το δεύτερο χρυσό σε μία μέρα, μετά τη νίκη της… άλλης Ντιμπάμπα στο Μαραθώνιο λίγες ώρες πριν.

1.500μ. ανδρών
Παρ’ ότι είδαμε πράματα και θάματα στο 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε το θαυμασμό μας για αυτόν τον απίστευτο Ασμπελ Κίπροπ, ο οποίος κερδίζοντας με εμφατικό τρόπο ένα εξαιρετικά ποιοτικό ρόστερ στα 1.500μ., ισοφάρισε με τρεις παγκόσμιες νίκες τους Νουρεντίν Μορσέλι και Χισάμ Ελ Γκερούζ, δύο τεράστιες μορφές του παρελθόντος.
Σε μια κούρσα με ρυθμό… αναμονής, αλλά πάντως πιο γρήγορο από όλες τις κούρσες σε παγκόσμια πρωταθλήματα από το 2005 και μετά, ο πανύψηλος (1.90μ.) Κενυάτης έμεινε στις τελευταίες θέσεις και έλεγχε τους αντιπάλους του. Όταν ο Ολυμπιονίκης Ταουφίκ Μαχλούφι έκανε αλλαγή στα 160-170μ. πριν από το τέλος, ο Κίπροπ δεν έχασε την ψυχραιμία του, άνοιξε βήμα και με εντυπωσιακό διασκελισμό πέρασε μπροστά στην τελική ευθεία και πέτυχε μια μεγάλη νίκη με 3:34.40.
Πίσω από τον Κίπροπ έγινε «σφαγή» με τον απίστευτα βελτιωμένο φέτος 22χρονο Ελάιτζα να σπριντάρει για το ασημένιο μετάλλιο και να κερδίζει οριακά με 3:34.63 τον Αμπντελαάτι Ιγκουιντέρ (3:34.67), τον Μαχλούφι (3:34.76) που «αργόσβηνε» όσο πλησίαζε τη γραμμή του τερματισμού και τον πάντα φιλότιμο, αλλά άτυχο Σίλας Κίπλαγκατ (3:34.81).

4Χ400μ. γυναικών
Ποιος θα περίμενε ότι οι ΗΠΑ με τις τρεις από τις τέσσερις ταχύτερες 400άρες φέτος τις Αλισον Φίλιξ, Φρανσίνα Μακορόρι και Σάνια Ρίτσαρντς-Ρος (τις δύο τελευταίες ξεκούραστες μάλιστα, αφού δεν έτρεξαν στο ατομικό), και την 8η καλύτερη στις παγκόσμιες λίστες, Νατάσα Χέιστινγκς θα έχαναν στον τελικό των 4Χ400μ.;
Κι όμως η Τζαμάικα είχε προειδοποιήσει βάζοντας τρεις αθλήτριες στον τελικό των 400μ., τις Σερίκα Τζάκσον (3η), Κριστίνε Ντέι (4η) και την 33χρονη Νοβλίν Γουίλιαμς-Μιλς (6η), αλλά και μία ακόμα, την Στέφενι Μακφέρσον (9η ταχύτερη φέτος) στα ημιτελικά.
Οι Τζαμαϊκανές πήραν αμέσως κεφάλι με την Ντέι να τρέχει πιο έξυπνα από τη Ρίτσαρντς-Ρος. Η Τζάκσον αύξησε λίγο ακόμα το προβάδισμα στα 6-7 μέτρα, όντας πιο γρήγορη από τη Χέιστινγκς, όμως η Φίλιξ «έσπασε» τα χρονόμετρα και με σπλιτ 47.7 (!) έδωσε προβάδισμα δύο μέτρων στις ΗΠΑ στην τελευταία αλλαγή.
Η Μακορόρι, που ήταν η ταχύτερη φέτος πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δεν θα είχε λογικά πρόβλημα να κρατήσει την 33χρονη Γουίλιαμς- Ντάρλινγκ πίσω της, αλλά στη σκυτάλη μετράει η ψυχή, και η Τζαμαϊκανή με συγκινητική προσπάθεια στο φινάλε χάρισε στη χώρα της μια μεγάλη νίκη με 3:19.13, 31 εκατοστά μπροστά από τις ΗΠΑ. Η νίκη αυτή είχε διττή σημασία γιατί η Τζαμάικα έφτασε τα εφτά χρυσά στο Πεκίνο και για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον σχετικό πίνακα.
Τρίτη ήταν άνετα η Βρετανία με τις Κριστίν Οχουρούγκου, Ανικα Ονόρα, Αϊλιντ Τσάιλντ και Σερίν Μπάντι-Ντέιβις με χρόνο 3:23.62.

4Χ400μ. ανδρών
Οι ΗΠΑ δεν έκαναν το ίδιο λάθος με τις γυναίκες στα 4Χ400μ. των ανδρών και κράτησαν το καλύτερό τους χαρτί, τον Λασόν Μέριτ για την τελευταία αλλαγή. Ο αργυρός νικητής των 400μ. οδήγησε τις ΗΠΑ (Ντέιβιντ Βέρμπουργκ, Τόνι Μακουέι και Μπράισον Νέλουμ οι προηγούμενοι δρομείς) στη μοναδική τους νίκη στις σκυταλοδρομίες στο Πεκίνο, ύστερα από τρεις ήττες από την Τζαμάικα, συγκρατώντας δύσκολα στο τέλος την ορμή του Μασέλ Σεντένιο από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο.
Ο έβδομος του τελικού των 400μ., μαζί με τους Ρένι Κουόου, Λαλόντε Γκόρντον και Ντίον Λεντόρ τερμάτισαν σε 2:58.20, νέο εθνικό ρεκόρ, ενώ λίγο πιο πίσω ο εδώ και λίγες μέρες «χαζομπαμπάς» και αρχηγός της ομάδας στίβου της Βρετανίας, Μάρτιν Ρούνι με τρομερό φίνις πέρασε στο «νήμα» τον Τζαμαϊκανό Τζέιβον Φράνσις για να προσφέρει στη χώρα του το χάλκινο μετάλλιο. Ο Ρούνι είχε κοπεί αρχικά από την ομοσπονδία της Βρετανίας επειδή είχε αποτύχει στο εθνικό πρωτάθλημα, αλλά ο πανύψηλος αθλητής έκανε ένσταση εκμεταλλευόμενος μια διάταξη στον κανονισμό πρόκρισης που είχε θεσπίσει η ομοσπονδία και ταξίδεψε στο Πεκίνο.
Για την ιστορία οι υπόλοιποι τρεις της Βρετανίας ήταν οι Ραμπά Γιουσίφ, Ντελάνο Γουίλιαμς και Τζάριντ Νταν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/