Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο Άγιος Κοσμάς σε αποσύνθεση

Published

on

Ημέρα Κυριακή, στα μέσα Δεκέμβρη, στον Άγιο Κοσμά, τίποτα δε θυμίζει πλέον Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, πόσο μάλλον Νεότητας. Κάναμε αυτοψία στις εγκαταστάσεις του στίβου, οι οποίες περιλαμβάνουν και το μεγαλύτερο κλειστό προπονητήριο της χώρας 4.485 τετραγωνικών μέτρων, με την εικόνα να είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ο Άγιος Κοσμάς, πέρα από την Εθνική ομάδα, εξυπηρετεί από το 2002 τόσο τα σωματεία του νότιου τμήματος της Αθήνας όσο και τα σωματεία του Πειραιά ελλείψει του σταδίου «Καραϊσκάκη», με μερικά από αυτά να έχουν τη βάση τους εκεί. Παρά τη μεγάλη του αξία όμως, η κακή διαχείριση του χώρου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι διαμάχες μεταξύ της διοίκησης του Άγιου Κοσμά και του ΣΕΓΑΣ αλλά και η ένταξη του αθλητικού κέντρου στο σχέδιο για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, το έχουν οδηγήσει στην απαξίωση.

Ανοιχτό στάδιο
Κυριακή πρωί, πέρα από κάποιους επισκέπτες, το γήπεδο ήταν άδειο. Στις κερκίδες, σε πολλά σημεία, το τσιμέντο έχει «σκάσει» με αποτέλεσμα να φαίνεται ο οπλισμός της κατασκευής, ο οποίος προφανώς έχει σκουριάσει. Επίσης, το στέγαστρο έχει ξηλωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου σκιά για τους θεατές τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση είναι οι κερκίδες στο διπλανό χώρο των ρίψεων, οι οποίες «φωνάζουν» εγκατάλειψη. Ευτυχώς να λέμε που υπάρχουν ακόμα τα καθίσματα.
Λόγω της βροχής από το προηγούμενο βράδυ, οι διάδρομοι του κύριου σταδίου έχουν σε αρκετά σημεία λιμνάζοντα νερά, η άμμος στα σκάμματα είναι μουσκεμένη και βέβαια η λίμνη για τα 3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια είναι γεμάτη και πανέτοιμη να υποδεχτεί τους αθλητές. Στα δύο σκάμματα της βόρειας πλευράς, μετά από χρόνια αχρησίας, έχει φυτρώσει χορτάρι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρόλο που δεν υπάρχουν αθλητές στο χώρο, έχουν αφεθεί διάσπαρτα στον εξωτερικό χώρο πάνω από 30 εμπόδια. Τα μεταλλικά κουτιά των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για τους προβολείς είναι κλεισμένα με πέτρες και σχοινιά γιατί λείπουν τα χερούλια και οι πόρτες τους πλέον δεν κλειδώνονται. Η δε φύλαξη του χώρου και του εξοπλισμού αποτελεί ήδη παλιό ανέκδοτο.
Στα μόνα θετικά η διόρθωση του ταρτάν στο βόρειο κομμάτι του γηπέδου και στο διάδρομο του ακοντίου, για τα οποία όμως έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Όποιος έχει τρέξει στο συγκεκριμένο στάδιο θυμάται σίγουρα το εμπόδιο του -ανυψωμένου από ρίζα δέντρου- ταρτάν στη βόρεια ευθεία, ενώ στο διάδρομο του ακοντίου υπήρξε τραυματισμός αθλήτριας. Τέλος, ενώ για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν καλύμματα στα σκάμματα, το υλικό που επιλέχθηκε είναι τελείως υδατοδιαπερατό.

Κλειστό προπονητήριο
Δεν μπορέσαμε να μπούμε μέσα, καθώς το κλειστό προπονητήριο στίβου στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, τις Κυριακές είναι κλειστό. Με τόσα σωματεία στην Αθήνα να κάνουν χειμερινή προπόνηση έξω στο κρύο, ο ΣΕΓΑΣ, που έχει αναλάβει και τη λειτουργία του προπονητηρίου, θα έπρεπε να έχει κάνει διαφορετική διαχείριση. Χωρίς να υπάρχει πουθενά αναρτημένο ωράριο, το κλειστό ανοίγει και κλείνει κατά το δοκούν των όποιων υπεύθυνων. Τουλάχιστον, τον περσινό χειμώνα έγιναν διορθώσεις στα σημεία που είχε φθαρεί το ταρτάν.

Υποστηρικτικοί χώροι
Τυπικά, τα 660 τετραγωνικά μέτρα υποστηρικτικών χώρων περιλαμβάνουν δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων τα οποία διαθέτουν και σάουνα, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και φυσικοθεραπευτήριο καθώς και γραφεία και βοηθητικούς χώρους. Η φαντασία ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα, αφού εδώ και χρόνια όλοι ξέρουμε ότι σε χρήση είναι μόνο οι τουαλέτες.
Οι παρακάτω εικόνες μιλάνε από μόνες τους…

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες