Connect with us

ΕΡΕΥΝΑ

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στον αθλητισμό και το σχέδιο δράσης

Published

on

Ο τομέας του αθλητισμού στην Ευρώπη έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, οι επιπτώσεις είναι πολυεπίπεδες και για αυτό είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Το γραφείο της ένωσης Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην ΕΕ δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο για την επίδραση της πανδημίας στον ευρύτερο τομέα του αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί και σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο κείμενο τονίζεται η ανάγκη για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης που θα ενισχύσει τον τομέα του αθλητισμού στην εποχή μετά την πανδημία.

Η σημαντικότητα του αθλητισμού

Σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής από το 2018 το ΑΕΠ του αθλητισμού στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 279.7 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 2.12% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει 1/47 ευρώ προέρχεται από τον αθλητισμό και ότι 1/37 υπαλλήλους εργάζεται σε φορέα με έμμεση ή άμεση σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα. Ο αθλητισμός όμως από τη φύση του έχει άμεση σύνδεση και με την κοινωνία. Τα κοινωνικά του οφέλη μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο κοινωνικής συνοχής για την περίοδο που έπεται μιας κρίσης, όπως αυτή που ζούμε.

Ο αντίκτυπος

Η απαγόρευση των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας ήταν το μέτρο που έπληξε τον αθλητισμό στον πυρήνα του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη διακοπή των προπονήσεων και των αγώνων επηρεάστηκαν αισθητά όλες οι δομές ανάπτυξης (grassroots), ο επαγγελματικός αθλητισμός αλλά και οι φορείς-δορυφόροι. Ειδικά για τα μικρά σωματεία και τις αθλητικές ενώσεις που αναπτύσσουν τον αθλητισμό σε τοπικό επίπεδο το μέλλον θα είναι αρκετά δύσκολο. Αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού αθλητισμού, προωθούν τη φυσική άσκηση και προσφέρουν υπηρεσίες σε λογικές τιμές που είναι προσβάσιμες σε όλους. Τα βασικά προβλήματα που δημιουργούνται απί την κρίση είναι τα εξής:

 • Για τα σωματεία χάθηκε ένα σημαντικό τμήμα εσόδων και μάλιστα σε μία περίοδο που άρχιζε η σεζόν για να περισσότερα αθλήματα
 • Οι αθλητές δεν έχασαν μόνο την αγωνιστική σεζόν αλλά και τη δυνατότητα να προπονηθούν με τους προπονητές τους, κάτι που επηρεάζει τα έσοδά τους. Πολλοί επίσης έχασαν την ευκαιρία να βρουν οικονομική στήριξη από χορηγούς.
 • Καρταργούνται υποτροφίες και χορηγίες αθλητών λόγω των οικονομικών απωλειών.
 • Υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στους αθλητικούς οργανισμούς που έχουν πάγιες οφειλές.
 • Θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων των οποίων ο μισθός εξαρτάται από τα ετήσια έσοδα της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ σημαντικά προβλήματα θα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
 • Οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες στρατηγικές τους με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται αυτό.

Το σχέδιο δράσης

Ο αθλητισμός μέσω της προώθησης της φυσικής άσκησης έχει μεγάλη θετική επίδραση στην υγεία του συνόλου. Επίσης, είναι ένα συνδετικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού που φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα. Για αυτούς τους λόγους ο αθλητισμός πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία της επανέναρξης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων της ΕΕ. Μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:

 • Εξασφάλιση της δυνατότητα χρηματοδότησης για αθλητικούς οργανισμούς
 • Διαλεύκανση της νομοθεσίας σε κρατικό επίπεδο για οικονομικές διευκολύνσεις μέσω της φορολογίας που ήδη υπάρχουν σε άλλους τομείς
 • Παροχή κινήτρων για καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης γύρω από τον αθλητισμό
 • Δανειοδοτήσεις από υπάρχοντα ευρωπαϊκά όργανα
 • Ενίσχυση των χορηγικών κεφαλαίων από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και ανακατεύθυνση υπαρχόντων κεφαλαίων προς τον αθλητισμό
 • Ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού και των δασκάλων φυσικής αγωγής μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης
 • Προώθηση της φυσικής άσκησης και του υγιεινού τρόπου ζωής μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης

Να σημειωθεί ότι σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί αθλητισμού των ευρωπαϊκών χωρών για να ορίσουν ένα κοινό πλάνο δράσης. Το άρθρο μπορείτε να βρείτε στο αρχείο που ακολουθεί:

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr