Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αποστολή Γκουανγκτζού 2019: Ο απολογισμός της Εθνικής κολύμβησης

Published

on

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κολύμβηση ήταν αυτή που κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στο 18ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, δημιουργώντας προσδοκίες βραχυπρόθεσμα.

Γκουανγκτζού   Θανάσης Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Κριστιάλ Γκολομέεβ – 50μ. ελεύθερο/πεταλούδα, 4Χ100μ. ελεύθερο

O ΜVP ολόκληρης τηςν ελληνικής αποστολής. Δευτεραθλητής κόσμου στο 50αρι ελεύθερο, μέλος της ομάδας 4Χ100μ. που πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς και 15ος στην κατάταξης με βάση το scoring system της FINA. Έκανε 21.40 στον ημιτελικό των 50μ. ελεύθερο και 23.29 σε αυτόν της πεταλούδας για να καταταγεί 9ος. Στο 100αρι της σκυτάλης πήγε σε 47.60 που ήταν το τρίτο καλύτερο σπλιτ πίσω από 47.32 του Μπλέικ Πιερόνι και το 47.47 του Ζακ Έιπλ. Μόνο ο Άρης Γρηγοριάδης έχει κάνει καλύτερη εμφάνισε σε παγκόσμιο κερδίζοντας το χρυσό το 2005 στο Μόντρελ. Ο Γρηγοριάδης όμως αναγνώρισε πως το μετάλλιο του Γκολομέεβ στο 50αρι ελεύθερο είναι το πιο… αντρικό αφού το κολυμπά όλος ο πλανήτης και ο ανταγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα.
Αυτό το μετάλλιο δημιουργεί προσδοκίες τόσο στο επερχόμενο ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης όπου δε θα υπάρχουν Ντρέσελ και Φράτους, θα είναι όμως ο Μανοντού και ο Πράουντ. Αν η ομοσπονδια διαχειριστεί σωστά τον Γκολομέεβ και ο ίδιος αποδεχθεί το ρόλο του σταρ, η ελληνική κολύμβηση θα κερδίσει πολλά.

Απόστολος Χρήστου – 50/100/200μ. ύπτιο – 4Χ100μ. ελεύθερο

Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά για τον Χρήστου. ‘Ηταν 10ος στα ημιτελικά των 100μ. ύπτιο και έχασε μια καλή ευκαιρία στο 200αρι. Μέχρι που έπεσε στο 50αρι κι μαζί του έπεσε ένα από τα πιο δύσκολα πανελλήνια ρεκόρ 50αρας πισίνας. Το 24.86 τον έβαλε στον τελικό των 50μ. ύπτιο και εκεί κολύμπησε 24.75 καταλαμβάνοντας την 8η θέση (στον κόσμο!) με τον Άρη Γρηγοριάδη να τον αποθεώνει. Και όμως αυτό δεν είναι το γρηγορότερο που μπορεί ο αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα. Μπορεί να πάει και 24.6 χαμηλό τώρα και 24.5 σύντομα. Ο Χρήστου δεν είναι τυχαίος αθλητής. Από μικρός πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο (μέχρι κσι παγκόσμιο ρεκόρ έκανε) και ίσως αυτό να τον κράτησε λίγο πίσω ψυχολογικά. Αν απελευθερωθεί και αποκτήσει την ψυχολογία που έχει ο Γκολομέεβ, τότε θα μπει και αυτός στα παγκόσμια μετάλλια. Δεν του λείπει τίποτα άλλο κι όπως ο Γκολομέεβ μπορεί να τραβήξει την ελληνική κολύμβηση σε άλλο επίπεδο.

Άννα Ντουντουνάκη – 50/100/200μ. πεταλούδα

Η καλύτερη Ντουντουνάκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα με την όχι και τόσο καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Επίτευξη Ολυμπιακού ορίου στο 100αρι πεταλούδας με σταθεροποίηση κάτω από τα 58 δευτερόλεπτα (57.88 και 57.89) και πρόκριση στα ημιτελικά όπως και στο 50αρι επίσης με εξαιρετικές επιδόσεις (26.26 και 26.31) καθιστούν την Ντουντουνάκη απόλυτα πετυχημένη. Δύο χρόνια πριν στη Βουδαπέστη, τη συναντούσαμε στη μεικτή ζώνη μετά από κάθε της κούρσα με δάκρυα στα μάτια. Στην Γκουανγκτζού δεν έφευγε το χαμόγελο από το πρόσωπο της. Με τις σπουδές της στη νοιμική να ολοκληρώνονται. επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα ακολουθήσει μία σεζόν για την ίδια απόλυτης προσήλωσης στο κολύμπι. Η ίδια ανυπομονεί να ξεκινήσει με τον Τάσο Καράμπελα τη δουλειά για το ευρωπαϊκο και τους Ολυμπιακούς. Σπουδαία πράγματα θα ακολουθήσουν για την 24χρονη Χανιώτισα.

Άλκης Κυνηγάκης – 10χλμ. open water

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στον Κυνηγάκη. Τα πήγε περίφημα στα νερά του Γέοσου και θα μπορούσε να πάρει την Ολυμπιακή πρόκριση (εντός δεκάδας) όμως η απειρία του στέρησε το καλό πλασάρισμα. Ο Κυνηγάκης είναι εξαιρετικός κολυμβητής αλλά ακόμα δεν ξέρει να διαχειριστεί έναν αγώνα open water. Η παρουσία του στο παγκόσμιο ήταν πολύτιμη για τον ίδιο που πήρε ένα καλό μάθημα. Στη Φουκουόκα δύσκολα θα χάσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

Ανδρέας Βαζαίος – 100μ. πεταλούδα, 200μ. μεικτή, 4Χ100μ. ελεύθερο

Στα ατομικά του αγωνίσματα δεν τα πήγε καλά. Για την ακρίβεια ήταν κακός. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολή για τον Βαζαίο και στην Γκουανγκτζού δεν ταξίδεψε στην καλύτερη του κατάσταση και αυτό φάνηκε στις επιδόσεις του. Το 53.41 στα 100μ. πεταλούδα και το 1:59.80 στα 200μ. μεικτή δεν έχουν καμία σχέση με τον Βαζαίο. Στο ομαδικό όμως όπου η κακή του απόδοση δε θα κόστιζε μόνο στον ίδιο, ήταν άψογος. Έπεσε πρώτος στην 4Χ00μ. ελεύθερο και έκανε 49.22 για να συμβάλλει τα μέγιστα στην Ολυμπιακή πρόκριση. Αυτό αφήνει θετικό πρόσημο στον αθλητή του Αλέξανδρου Νικολόπουλου που και αυτός θα επικεντρωθεί στο κολύμπι την επόμενη σεζόν αφήνοντας λίγο πίσω τις ιδιαίτερα πολλές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

Γιάννης Γεωργαράκης – 100μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. ελεύθερο

Πρώτη παρουσία για τον 20χρονο και το πρόσημο είναι απόλυτα θετικό. Κολύμπησε στη σκυτάλη 4Χ100μ. σε 49.50 με flying start βοήθησε και αυτός στην Ολυμπιακή πρόκριση και πλέον απέκτηση μεγάλο κίνητρο να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο κολύμπι για να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα. Στο ατομικό έκανε 50.48 στο 100αρι ελεύθερο και ήταν 55ος αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Για το λόγο που ταξίδεψε στην Γκουανγκτζού είναι απόλυτα πετυχημένος και μαζί του κερδισμένη η ελληνική κολύμβηση καθώς συν ένας κολυμβητής έχει πολύ υψηλό κίνητρο για το 2020.

Δημήτρης Νέγρης – 400/800/1.500μ. ελεύθερο

Οι προσδοκίες που υπάρχουν για τον 21χρονο είναι υψηλές. Οι επιδόσεις του δεν ήταν αυτές που περίμενε ο ίδιος με 3:50.81 στο 400αρι, 7:58.99 στο 800αρι και 15:25.71 στο 1500αρι.

Νόρα Δράκου – 50/100μ. ελεύθερο, 50μ. ύπτιο

Δυστυχώς για την αθλήτρια του Άκη Οικομόμου το πρόβλημα στον ώμο που την ταλαιπωρεί καιρό τώρα, αποτέλεσε βαρίδιο για την προσπάθεια της να πιάσει το Ολυμπιακό όριο από τώρα και να ξεμπερδεύει. Και τώρα επιστρεφει στην Ελλάδα για να επιβαρυνθεί και άλλο πέφτοντας στην όπεν για να κολυμπήσει όλα τα αγωνίσματα που έχει δικαίωμα να συμμετάσχει.

Κέλλυ Αραούζου – 10χλμ. open water

H 37η θέση στο 10αρι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς άφησε την κούρσα μετά από εντόλη του Νίκου Γέμελου όταν η δεκάδα είχε φύγει μπροστά και δεν υπήρχε περίπτωση να τους προλάβει. Προτίμησε να κρατήσει δυνάμεις για το 5αρι που ακολούθησε και ήταν 19η. Πέρασε δύσκολη χρονιά και της βγήκε στον πιο κρίσιμο αγώνα. Φυσικά έχει και αυτή τη Φουκουόκα για να κλείσει θέση στους Ολυμπιακούς.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες