Connect with us

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Ο άθλος της Εθνικής ομάδας καταδύσεων για το Ολυμπιακό όνειρο

Published

on

Οι τρεις αθλητές μας μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Πέτρο Φυρίγο, αναχώρησαν χθες για το Τόκιο και το μεγάλο αγώνα-στόχο, το παγκόσμιο κύπελλο (1-6/5) που θα δώσει τις τελευταίες Ολυμπιακές προκρίσεις.

Οι καταδύσεις είναι το πιο παραμελημένο άθλημα με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη χώρας μας. Ο θρίαμβος των Θωμά Μπίμη και Νίκου Συρανίδη στη συγχρονισμένη κατάδυση το 2004 για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν έφερε την ανάπτυξη που άρμοζε στο εντυπωσιακό άθλημα. Σήμερα είναι πολύ περιορισμένες οι εστίες ανάπτυξης του αθλήματος πανελλαδικά, και λίγα τα καταδυτήρια σε λειτουργία. Το άθλημα δεν ανήκει στα εμπορικά, οπότε δε γίνεται καν λόγος για χορηγίες και οικονομική στήριξη. Παρόλα αυτά η Εθνική ομάδα με έδρα το ΟΑΚΑ κρατά, με επιμονή και παρά τις αμέτρητες δυσκολίες, ψηλά το επίπεδο των ελληνικών καταδύσεων σε διεθνές επίπεδο.

Νίκος Μόλβαλης-Θάνος Τσιρίκος στο παγκόσμιο του 2019

Πρόκειται για τους Νίκο Μόλβαλη, Θάνο Τσιρίκο και Θεόφιλο Αυθίνο, παιδιά από 19 μέχρι 21 ετών τα οποία ασχολούνται από μικρά με τις καταδύσεις και έχουν παραμείνει στο άθλημα από μεράκι. Οι πρώτoι δύο συμμετείχαν και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανγκτζού το 2019 και κατέκτησαν την 23η και την 43η θέση αντίστοιχα στα 10μ σταθεράς και την 14η θέση στη συγχρονισμένη κατάδυση από το ίδιο ύψος. Το 2020 μαζί με τον Αυθίνο πρόλαβαν να συμμετάσχουν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας σε τρεις αγώνες, στη Μαδρίτη, το Ροστόκ και το Κίεβο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα που προμήνυαν Ολυμπιακή πρόκριση. Από το Κίεβο όμως, το Μάρτιο του 2020, μέχρι και σήμερα δεν έχουν αγωνιστεί ούτε εγχώρια ούτε διεθνώς και θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Τόκιο μετά από 14 μήνες καταδύσεων μόνο στην προπόνηση. Η έλλειψη αγώνων όμως δεν είναι η μοναδική δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν. Η ημερομηνία του παγκοσμίου κυπέλλου άλλαξε τρεις φορές, από Φεβρουάριο για Απρίλιο και από Απρίλιο για αρχές Μαΐου, ενώ υπήρχαν και μεσοδιαστήματα που ο αγώνας-στόχος ήταν στον αέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ψυχολογία τους.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Πέτρος Φυρίγος, τόνισε για το κομμάτι της ψυχολογίας τα εξής: «Εδώ και μήνες προσπαθώ να τους στηρίξω ψυχολογικά γιατί η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη διαχείριση, υπάρχει αβεβαιότητα και άγχος. Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, λίγες εβδομάδες πριν από το παγκόσμιο κύπελλο μας ανακοίνωσαν ότι δε θα γίνει τον Απρίλιο και δεν ξέραμε αν τελικά θα πραγματοποιηθεί. Τελικά πήρε τη θέση του προ-Ολυμπιακού τουρνουά της καλλιτεχνικής κολύμβησης στο καλεντάρι και είναι το μόνο από τα αθλήματα που του υγρού στίβου στο οποίο παρέμεινε ο αγώνας-στόχος στην Ιαπωνία. Σίγουρα έχουμε τον φόβο, η χώρα είναι κλειστή αυτή τη στιγμή και θα ανοίξει για τους καταδύτες. Είμαστε το πρώτο άθλημα στο οποίο γίνεται δοκιμαστικός αγώνας με ξένους αθλητές, θα είμαστε οι πρώτοι που θα μπούμε στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε εκεί, τι να περιμένουμε. Το ταξίδι είναι δύσκολο, 18 ώρων, υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο και μας δίνουν πολύ λίγες μέρες για προπονήσεις. Δεν μπορούσαμε να μπούμε στην Ιαπωνία πριν τις 27/3 και θα έχουμε μόνο τρεις μέρες στη διάθεσή μας για προπονήσεις, 28-30/4, πριν την έναρξη των αγώνων».

Θεόφιλος Αυθίνος

Παρά όλες τις αναποδιές, η προπόνηση τον τελευταίο καιρό έχει πάει πολύ καλά στο ΟΑΚΑ. Έκαναν καθημερινά δύσκολες διπλές προπονήσεις, 10:00 με 13:00 και 16:30-20:00, όμως είχαν ένα ανακαινισμένο καταδυτήριο και κατάλληλες συνθήκες προπόνησης χάρη στις ενέργειες της διοίκησης του ΟΑΚΑ. «Σε όλη αυτή την προσπάθεια οτιδήποτε έχουμε ζητήσει έχει υλοποιηθεί. Βρίσκομαι σε αυτό το χώρο από το 1991 και εδώ και 30 χρόνια δεν έχω δει ξανά τέτοιες αλλαγές. Όλα έχουν ένα κοινό παρανομαστή, ο οποίος ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όσα έχει προσφέρει στα παιδιά».

Νίκος Μόλβαλης – Πέτρος Φυρίγος – Θάνος Τσιρίκος στα τραμπολίνα του ΟΑΚΑ

Στο Τόκιο οι Μόλβαλης και Τσιρίκος θα αγωνιστούν στην ατομική κατάδυση από τα 10μ σταθεράς και μαζί στη συγχρονισμένη κατάδυση από το ίδιο ύψος, ενώ ο Αυθίνος με τον Τσιρίκο θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα 3μ τραμπολίνο. Όποιος καταφέρει σε ατομικό αγώνισμα να μπει στον ημιτελικό, δηλαδή στους 18 καλύτερους, έχει εξασφαλίσει θέση για το Τόκιο, ενώ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στη συγχρονισμένη κατάδυση, στην οποία υπάρχουν μόλις 4 διαθέσιμα εισιτήρια. Ο Φυρίγος με βάση τη δουλειά που έχουν κάνει είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Στοχεύουμε σε μία αξιοπρεπέστατη παρουσία μετά από 13 μήνες εκτός αγώνων. Ο στόχος δεν είναι κρυφός, από 1 μέχρι 3 Ολυμπιακές προκρίσεις στα ατομικά και είσοδος στον τελικό στη συγχρονισμένη κατάδυση, όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα».

Να σημειωθεί ότι είναι 18 τα ζευγάρια που έχουν δηλωθεί στην συγχρονισμένη κατάδυση (από τα οποία 14 διεκδικούν πρόκριση), 53 καταδύτες στα 10μ από σταθερά (από τους οποίους 39 διεκδικούν πρόκριση) και 62 καταδύτες στα 3μ τραμπολίνο (από τους οποίους 47 διεκδικούν πρόκριση). Ακολουθούν οι λίστες συμμετοχής και το πρόγραμμά των αγώνων:

  • 1/5/21: 12.30 προκριματικά, 18.00 Τελικός, Σταθερά συγχρονισμένων (Μόλβαλης – Τσιρίκος)
  • 3/5/21:12.30 προκριματικά, 18.45 Ημιτελικά, Σταθερά (Μόλβαλης, Τσιρίκος)
  • 4/5/21: 18.00 Τελικός Σταθερά (Μόλβαλης, Τσιρίκος)
  • 5/5/21: 10.00 προκριματικός, Τραμπολίνο 3 μέτρα (Αυθίνος, Τσιρίκος)
  • 6/5/21: 10.00 Ημιτελικά, 16.00 Τελικός Τραμπολίνο 3 μέτρα (Αυθίνος, Τσιρίκος)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/