Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Ο Αυγενάκης παρουσίασε το πρόγραμμα αξιολόγησης ομοσπονδιών

Published

on

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών, «Χίλων» παρουσιάστηκε σήμερα από τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το σύστημα αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «Χιλών» παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες των 48 αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας (27 Ολυμπιακών αθλημάτων).
Ο «Χίλων» είναι ένα σύστημα αξιολόγησης των ομοσπονδιών, με μετρήσιμα στοιχεία, που αποτυπώνει δεδομένα για τις δραστηριότητες τους. Θεσπίζει μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων προκύπτει η  αξιολόγηση και, εν συνεχεία, συνδέεται και με μέρος της χρηματοδότησης τους. 

Ο υφυπουργός αθλητισμού, στην ομιλία του, έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σ’ αυτό το επτάμηνο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο νόμο 4639/2019 με την κύρωση του νέου καταστατικού της ΕΟΕ, τα όρια θητείας και ηλικιών για τα ΔΣ των ομοσπονδιών ενώ ανήγγειλε και την υλοποίηση τις προσεχείς εβδομάδες του προγράμματος κοινωνικής στήριξης των Εθνικών αποστολών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς στο Τόκιο.   

Για το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων» ο Αυγενάκης επισήμανε ότι:

 • Η ύπαρξη ενός συστήματος διαφανούς αξιολόγησης με μετρήσιμους δείκτες για τις αθλητικές ομοσπονδίες είναι κάτι που ακουγόταν συχνά πυκνά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, ποτέ δεν είχε γίνει, αν και υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς. 
 • Φέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εφαρμόζει μια τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών. Το σύστημα «ΧΙΛΩΝ», όπως ονομάστηκε από τον Λακεδαιμόνιο φιλόσοφο στον οποίο αποδίδεται το «μηδέν άγαν», θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα διαφανούς και αντικειμενικής αξιολόγησης των ομοσπονδιών, με μετρήσιμους δείκτες. 
 • Για να είναι η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πλήρης, χρησιμοποιούνται 63 δείκτες από τα δεδομένα των ομοσπονδιών, όπως αυτά ζητήθηκαν και εστάλησαν. Οι δείκτες αυτοί συντίθενται μέσω μιας διαδικασίας πολυκριτηριακής ανάλυσης, ώστε να καταλήγουν τελικά σε τέσσερα (4) κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι Ομοσπονδίες. 

Τα 4 αυτά κριτήρια είναι: 

 • το μέγεθος, 
 • η δραστηριότητα, 
 • οι διακρίσεις και 
 • η διακυβέρνηση. 
 • Η πολυκριτηριακή ανάλυση είναι μια διεθνώς και ευρέως διαδεδομένη μεθοδολογία για αντίστοιχες περιπτώσεις αξιολόγησης, όπως π.χ. η διεθνής κατάταξη για τα Πανεπιστήμια ή για τις χώρες ως προς τον δείκτη ανταγωνιστικότητας που συντίθεται από πολλούς επιμέρους δείκτες (Global Competitiveness Index).
 • Ο στόχος ενός συστήματος αξιολόγησης όπως το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» είναι διπλός: 

α) Να υπάρχει μια μετρήσιμη και όσο το δυνατόν αντικειμενική αξιολόγηση των ομοσπονδιών, η οποία θα συνδέεται με την κρατική επιχορήγηση και 

β) Να γνωρίζουν οι ομοσπονδίες με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται, πού πρέπει να δίνουν έμφαση και προς τα πού πρέπει να κατευθύνουν τους πόρους τους.

 • Η αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών θα συνδεθεί με την χρηματοδότηση. Για να γίνει, ωστόσο, ομαλά η μετάβαση στο νέο σύστημα, ο «ΧΙΛΩΝ» θα υλοποιηθεί σταδιακά. Μόνο ένα κομμάτι –γύρω στο 20% της χρηματοδότησης- από τον φετινό προϋπολογισμό για τις Ομοσπονδίες, που θα ανέλθει περίπου στα 18 εκατ., ανάλογος με τον περσινό, θα κατανεμηθεί με βάση τα αποτελέσματα του συστήματος «ΧΙΛΩΝ». Τα επόμενα χρόνια, όμως, η επιχορήγηση θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεμένη με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. 
 • Ο σκοπός της συγκριτικής αξιολόγησης μεταξύ των ομοσπονδιών με το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» είναι όλοι (Πολιτεία και Ομοσπονδίες),  μέσω της αλληλεπιδραστικής διεργασίας, να εξελίξουν τη διαδικασία βελτίωσης των αθλητικών υπηρεσιών προς την κοινωνία. 
 • Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, μέσα από διαφάνεια και αντικειμενικότητα, μόνο θετικά οφέλη θα έχει για τον αθλητισμό. Θα πάψει η κάθε επιχορήγηση να είναι θέμα κεκτημένης ταχύτητας, συμπάθειας και γνωριμιών, αλλά θα είναι απόρροια σφαιρικής αξιολόγησης τόσο αγωνιστικής, όσο και διοικητικής. 

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες