Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Ο δίσκος για τους αθλητές και οι ενστάσεις για τα σωματεία

Published

on

Η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως έγραψε και το Sportsfeed.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Τις ενστάσεις του αθλητικού κινήματος έθεσε ο Σπύρος Καπράλος, στον οποίο απάντησε ο υφυπουργός Αθλητισμού. Στην ομιλία του, ο Αυγενάκης θέλησε να αναφέρει τα πεπραγμένα του. Μεταξύ άλλων είπε ότι προχώρησε στη σύνδεση του Εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος». Κι επειδή εμείς κατηγορηθήκαμε για «ψευδές ρεπορτάζ», αν και γράψαμε την πραγματικότητα, ας σηκώσουμε το γάντι και ας επισημάνουμε τις ανακρίβειες του υφυπουργού Αθλητισμού.
Την προετοιμασία για τη σύνδεση έκανε επί ένα εξάμηνο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, δηλαδή, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Ιούλιος Συναδινός. Απέμενε μόνο η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθυστέρησε εξ αιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Πολύτιμος χρόνος, όμως, χάθηκε και επί Αυγενάκη. Ενδεχομένως δίχως δική του ευθύνη, διότι η Έρευνα και η Τεχνολογία πέρασαν από το υπουργείο Παιδείας σε εκείνο της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων. Έτσι, πήγε πίσω η υπογραφή της ΚΥΑ για περίπου δύο μήνες από την ημέρα των εκλογών. 

Επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στις φοροαπαλλαγές για τις δωρεές στα αθλητικά σωματεία. Η πλειοψηφία των παραγόντων και των αθλητών, όμως, εξέφρασε ενστάσεις εκείνη τη στιγμή. Και επειδή οι δωρεές προϋποθέτουν συμβολαιογραφικές πράξεις και συγχρόνως δεν έχουν την παραμικρή ανταπόδοση για όσους δίνουν χρήματα. Αλλά και για άλλη μία λεπτομέρεια: δεν υπάρχουν φοροελαφρύνσεις ή φοροαπαλλαγές για όσους γίνονται χορηγοί σε αθλητές. Ούτε, βέβαια, μειώθηκε η φορολόγηση των αθλητών για τις χορηγίες τους. «Θα το λύσουμε όταν ολοκληρωθεί το μητρώο αθλητών», μας είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Εις αναμονή, λοιπόν, αν κι αυτό έπρεπε να είχε γίνει χθες, από τη στιγμή που υποστηρίζει ότι προτεραιότητά του είναι οι αθλητές.

Ο υφυπουργός, πάντως, προανήγγειλε μία καμπάνια για την οικονομική στήριξη των αθλητών από κάθε ελληνική οικογένεια. Κάποιοι παρομοίωσαν την κίνηση της πολιτείας ως δίσκο που θα πηγαίνει πόρτα – πόρτα και θα ζητάει «ό,τι έχετε ευχαρίστηση για τους αθλητές».

Στα πηγαδάκια μετά από την κοπή της πίτας εκφράστηκαν ενστάσεις και για την αποκάλυψη του Αυγενάκη ότι από τα χρήματα που θα προσφέρονται για τους αθλητές, τα μισά θα πηγαίνουν στα σωματεία τους. Με αρκετούς ανθρώπους του αθλητισμού να υποστηρίζουν ότι το σχέδιο έχει πολλά κενά, αλλά και ότι ο υφυπουργός επιχειρεί εμμέσως πλην σαφώς να ελέγξει τα σωματεία σε μία χρονιά εκλογών σε όλες τις ομοσπονδίες. Έτσι, έλεγαν κι αυτά παραθέτουμε. Αν και σε αρκετούς είπαμε ότι καλό θα ‘ναι να δούμε ολοκληρωμένη την καμπάνια και τότε να την κρίνουμε. 

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες