Connect with us

INTERVIEW

Ο Έλληνας της ISL αποκαλύπτει την παγκόσμια επανάσταση της κολύμβησης

Published

on

Με αφορμή το συνέδριο της ISL στο Λονδίνο την εβδομάδα που πέρασε, μιλήσαμε με τον Απόστολο Τσαγκαράκη (ο πρώτος από αριστερά στη φωτογραφία), πρώην πρωταθλητή της κολύμβησης με συμμετοχές σε διεθνή πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες και νυν μέλος στην οργανωτική επιτροπή της νεοσύστατης λίγκας των κολυμβητών. Σκοπός μας ήταν να καταλάβουμε καλύτερα τα νέα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη της κολύμβησης, ο οποίος αλλάζει ραγδαία.

συνέντευξη Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Πώς γεννήθηκε η ISL;
Το 2012 η Energy Standard Group του Κόνσταντιν Γκριγκορίσιν χρηματοδότησε τη δημιουργία μίας κολυμβητικής ομάδας για να βοηθήσει παιδιά σε Ρωσία και Ουκρανία. Κάποια στιγμή ο Ουκρανός επενδυτής έφερε ως γενικό διευθυντή στην ομάδα τον Αντρέα Ντι Νίνο με σκοπό να μετατραπεί η ομάδα σε επαγγελματικό σύλλογο για Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές. Το 2013 μέσα από αυτό το σχήμα προέκυψε η ιδέα να γίνονται αγώνες όχι μεταξύ αθλητών αλλά μεταξύ ομάδων, κάτι που δοκιμάστηκε πρώτα στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες (14-18) με τη συμβολή εθνικών ομάδων. Το 2016 συζητήθηκε από τον Γκριγκορίσιν και τον Ντε Νίνο να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα και στους ελίτ αθλητές. Σε εκείνο το σημείο άρχισα να εμπλέκομαι κι εγώ, και όλοι μαζί ψάξαμε να βρούμε το πώς πού και πότε θα κάνουμε το μίτινγκ. Με την αφορμή της συσπείρωσης όλων των τοπ αθλητών στη Βουδαπέστη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2017, οργανώσαμε 10 μέρες μετά στη Ρώμη την πρώτη διοργάνωση της ISL, το Energy for Swim με συμμετοχή πολλών εθνικών ομάδων. Οι εντυπώσεις των αθλητών ήταν κάτι παραπάνω από θετικές και ο επενδυτής είδε ότι υπάρχει έδαφος για εξέλιξη σε ένα μεγαλύτερο σχήμα. Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι το πρωτάθλημα που προτάθηκε στο Λονδίνο.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα μίτινγκ της ISL;
Ένα βασικό κομμάτι είναι αυτό της προβολής των αγώνων. Επιλέχθηκε να προβληθεί σε τηλεοπτικές ώρες αιχμής, δηλαδή βράδυ, και όχι 5-6 το απόγευμα όπως συνήθως γίνεται, προκειμένου να το δει ο κόσμος. Επίσης, το αγωνιστικό κομμάτι ήταν στημένο έτσι ώστε να θυμίζει σόου και φερθήκαμε στους αθλητές με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθουν σταρ. Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε περιεχόμενο, πέρα από μία αθλητική εκδήλωση, ώστε να μεγιστοποιηθεί η προβολή των αθλητών στην τηλεόραση και γενικά στα ΜΜΕ και να δημιουργηθεί εμπορική αξία.

Λειτουργεί ανταγωνιστικά με τη FINA; Η διεθνής ομοσπονδία πρόσφατα έβγαλε ανακοίνωση προς τα μέλη της μέσα στην οποία είπε έμμεσα ότι απειλείται.
Όχι. Προσωπικά δεν ξέρω γιατί μπορεί να αισθάνεται απειλή. Η ISL προσπαθεί να δείξει στους αθλητές ότι η αξία τους είναι πολύ μεγάλη και ότι σε σχέση με την εμπορική αξία που δημιουργούν, οι απολαβές τους είναι μηδαμινές. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσουμε τα εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προτείνουμε όμως πιο δίκαιο διαμοιρασμό των κερδών για τους αθλητές. Μία ερώτηση που τέθηκε και στο Λονδίνο είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση αλληλοεπικαλυπτόμενων διοργανώσεων. Πλέον θα είναι στο χέρι του αθλητή να επιλέξει που θέλει να αγωνιστεί. Η μορφή του πρωταθλήματος της ISL θα είναι αρκετά ευέλικτη και θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ενός αθλητή π.χ. στο παγκόσμιο κύπελλο της FINA αντί της λίγκας, με τον απαραίτητο οικονομικό διακανονισμό. Ουσιαστικά είμαστε ενάντια στις μονοπωλιακές τακτικές, χωρίς να προσπαθούμε να φτιάξουμε το δικό μας μονοπώλιο. Για παράδειγμα, η αύξηση του επάθλου της FINA μία εβδομάδα μετά από τις συζητήσεις για το μίτινγκ του Τορίνο είναι κάτι θετικό για εμάς γιατί έτσι οι αθλητές έβγαλαν περισσότερα χρήματα.

Τι άλλο συζητήθηκε στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα;
Πέρα από τη δημιουργία του πρωταθλήματος της ISL και μίας πλατφόρμας μέσα από την οποία θα έχουν συνεχή έκθεση στον κόσμο στους χορηγούς στα μίντια, συζητήθηκε η μελλοντική δημιουργία ενός φορέα διαμεσολάβησης που θα προασπίζεται τα δικαιώματα των αθλητών και θα διαπραγματεύεται τις οικονομικές απολαβές των κολυμβητών από κάθε διοργάνωση και μίτινγκ. Η πλατφόρμα προώθησης της ISL θα δημιουργήσει τα θεμέλια για αυτό το φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα της ISL και θα εξασφαλίζει περισσότερα κέρδη για τους ελίτ αθλητές.

Έχετε επαφές η επικοινωνία με αθλητές, ενώσεις ή ομοσπονδίες από άλλα αθλήματα;
Ναι, έχουν υπάρξει συζητήσεις με την ντάιαμοντ λιγκ του στίβου γιατί ξεκίνησε ως κάτι παρόμοιο πριν από κάποια χρόνια. Το άθλημα μας όμως είναι πολύ ιδιαίτερο οπότε προσπαθούμε να στήσουμε κάτι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κολύμβησης. Υπάρχει όμως η βάση και για περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ αθλητών.

Υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει κάποιο μίτινγκ της ISL στην Ελλάδα;
Οι πόλεις που θα διοργανώσουν μίτινγκ είναι και αυτές που έχουν ανακοινωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μία άλλη πόλη μπορεί να ζητήσει να αναλάβει ένα από τα μίτινγκ αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δίνει εμπορικό κίνητρο. Αυτή η στιγμή δεν υπάρχει ελληνική ομάδα στην ISL και ούτε υπάρχουν οι συνθήκες στις πόλεις της Ελλάδας για μία διεξαχθεί μία τέτοια διοργάνωση. Θα ήταν όμως τεράστια προβολή για το άθλημα και για τη χώρα και θα το ήθελα κι εγώ πάρα πολύ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/