Connect with us

STORY

Ο ξεχωριστός Πλάμεν

Published

on

Ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ, είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του βόλεϊ που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα. Ο εκρηκτικός Βούλγαρος ακραίος που κέρδισε τα πάντα στην Ελλάδα, φοράει πλέον ιταλικά κοστούμια και έχει γίνει προπονητής. Ιδιαίτερα πετυχημένος μάλιστα.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Λατρεύει την ταχύτητα, την αίσθηση ότι η αδρεναλίνη κυριεύει το σώμα του… Όσοι είχαν μπει στο υπερπολυτελές Audi S8, για το οποίο καμάρωνε όσο λίγα πράγματα αλλά του το κλέψανε πριν λίγους μήνες στη Σόφια, το έχουν καταλάβει από πρώτο χέρι. Οι υπόλοιποι το βιώσανε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ελληνική αθλητική πραγματικότητα, το μακρινό 1996.
Τότε ήταν “η μικρή κολέγκα” που έπρεπε να ζει στη σκιά του Λιούμπο Γκάνεφ (“η μεγάλη κολέγκα”), αλλά γρήγορα όλοι αντιλήφθηκαν ότι αυτός ο ξερακιανός μικρός ονόματι Πλάμεν Κονσταντίνοφ είναι ένας πραγματικά ξεχωριστός τύπος.
Κι η επιστροφή του την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, όπου ως προπονητής της Νίζνι Νόβγκοροντ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό για τους “8” του CEV Cup, ξύπνησε μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος κι υπενθύμισε σε όλους μας ότι ξένος με τα μοναδικά ρεκόρ στο ελληνικό βόλεϊ είναι ένας από εμάς.

Πρώτος ο ΠΑΟΚ
Η άφιξη του στην Θεσσαλονίκη δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, αφού τότε στην αρχή της σεζόν υπήρχε ο τυφώνας Γκάνεφ. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τον Δεκέμβριο του 1995 ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος που τον προσέγγισε για να τον φέρει στην Ελλάδα αντί του Ρόλαντ Ζούτσμα, αλλά τότε η Ιταλική Τζόια Ντελ Κόλε δεν τον άφησε. Ένα χρόνο μετά φόρεσε τα κίτρινα του Άρη και στις 19 Απριλίου 1997 πανηγύρισε στην υπερχειλισμένη Μίκρα το πρώτο (και μοναδικό έως τώρα) πρωτάθλημα του Άρη.
Για εκείνη την σεζόν άνετα θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος «είμαι μικρός ακόμη για να γράψω βιβλίο…». Μικρός ήταν και τότε, όταν σε έναν από τους πρώτους αγώνες του Άρη, έχοντας τελειώσει τις πρώτες πέντε επιθέσεις του στον αγώνα με τον Ζαφειράκη Νάουσας δεν άντεξε τον παράγοντα του Άρη που φώναζε συνεχώς «μπράβο Λιούμπο» και γύρισε και του είπε εκνευρισμένος: «Εμένα με λένε Πλάμεν! Το κατάλαβες;».
Φυσικά και το κατάλαβαν όλοι, αφού ήταν φανερό πως αυτό το παλικάρι είναι από άλλη… πάστα. Κι όπως λένε συνήθως οι γονείς «φταίνε τα γονίδια».
Με πατέρα διεθνή βολεϊμπολίστα (Γκιόργκι Κονσταντίνοφ), μητέρα πρωταθλήτρια Ευρώπης (Εύα Κονσταντίνοβα) ο Πλάμεν πολύ μικρός έκανε ένα πέρασμα από το τένις, αλλά στα 10 του βρέθηκε στις ακαδημίες της Λέφσκι και στα 17 του προκάλεσε το πρώτο σετ. Στον τελικό του εφηβικού πρωταθλήματος, στο σπίτι της μισητής ΤΣΣΚΑ που είχε μαζέψει σχεδόν όλα τα ταλέντα της χώρας ο Κονσταντίνοφ κάνει όργια και οδηγεί την ομάδα του στον τίτλο.
Έξω από τα αποδυτήρια οι θρύλοι του Βουλγαρικού βόλεϊ συγχαίρουν τον Γκιόργκι για τον γιο του κι ο μικρός γεμίζει περηφάνια όταν τον κρυφακούει να λέει «Θα γίνει πολύ μεγάλος παίκτης». Μόλις όμως βγαίνει από τα αποδυτήρια έρχεται το σοκ από τα χείλη του πατέρα του: «Αν νομίζεις ότι μπορείς να παίξεις βόλεϊ έτσι είσαι γελασμένος… Πάλι καλά που δεν σκόνταψες μέσα στο γήπεδο».
Το πρώτο μεγάλο μάθημα το είχε πάρει, το δεύτερο ήρθε λίγους μήνες αργότερα με τον θάνατο της μητέρας του και από κει και πέρα η ζωή του όλη ήταν ένα ατελείωτο σχολείο στο οποίο κάθε μέρα ο ίδιος πήγαινε με την ίδια λαχτάρα για να γεμίσει γνώσεις, εμπειρίες, αλλά και να γευτεί χαρές κι απογοητεύσεις.

Γυρολόγος και τροπαιοφόρος
Στην αθλητική του καριέρα πέρασε από Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, ξανά Ελλάδα (5 χρόνια σερί), Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία για να κλείσει την καριέρα του στον Ηρακλή…
Τι πέτυχε σ’ αυτά τα χρόνια; Πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του Άρη (96-97), το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ηρακλή (01-02), συμμετείχε στον τελευταίο τίτλο (07-08) και στο τελευταίο φάιναλ φορ των κυανόλευκων (08-09).
Είναι ο μοναδικός ξένος αθλητής που έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Άρης, Ηρακλής, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), ενώ τα τρία τελευταία ήταν…σερί.
Ανήκε στην ομάδα του ΠΑΟΚ που πανηγύρισε την πρώτη νίκη επί του Ολυμπιακού (00-01), ανήκε στην τελευταία ομάδα της Ορεστιάδας που πήγε σε φάιναλ φορ Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (99-00, Φλωρεντία, CEV Cup).
Την σεζόν 2003-2004 πανηγύρισε δύο Εθνικά πρωταθλήματα σε διάστημα 20 ημερών, καθώς μετά την κατάκτηση του τίτλου με τον Παναθηναϊκό, πήγε στη Γαλλική Τουρ (προπονητής ο νυν Χρυσός Ολυμπιονίκης Βλαντιμίρ Αλέκνο) και στα πλέι οφ έσπασαν την έδρα της Παρί για τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της…

Το στοιχειωμένο φάιναλ φορ
Το καλοκαίρι του 2009 μετά από 27 χρόνια στα γήπεδα του βόλεϊ ο Βούλγαρος ακραίος πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποσυρθεί. Θεωρητικά θα μπορούσε ακόμη και τώρα να παίζει αλλά το φάιναλ φορ της Πράγας (το τελευταίο του Ηρακλή που προαναφέραμε) θα τον στοιχειώνει για αρκετά χρόνια, αφού ο λαβωμένος ώμος του δεν του επιτρέπει να παίξει όπως ο ίδιος θέλει.
Μετά την επική πρόκριση επί της Ίσρκα ξεσπά σε κλάματα στον ώμο του Ιλιάν Καζίτσκι (πατέρας του Ματέι, μεγάλου του αντιπάλου στον τελικό με την Τρέντο) και του λέει: «Στο πιο μεγάλο παιχνίδι της καριέρας μου δεν μπορώ να παίξω…».
Έμεινε για ένα χρόνο έξω, ξεσκόνισε τα βιβλία του και κάθιστα στα θρανία της αθλητικής ακαδημίας της Σόφιας παίρνοντας το πτυχίο του και το καλοκαίρι του 2010 ανέλαβε την Ζιράτ Μπανκ. Ο νευρικός τύπος εντός γηπέδου, μεταμορφώθηκε σε σικάτο προπονητή με Ιταλικά κουστούμια ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου.
Το επόμενο καλοκαίρι βρέθηκε στο Σοργκούτ της Σιβηρίας και στο πρώτο ματς φόρεσε το τυχερό του κουστούμι, πανηγύρισε την πρώτη νίκη στη Ρωσική σούπερλιγκα, αλλά ο πρόεδρος του το ξέκοψε: «Πλάμεν οι άνθρωποι εδώ είναι μεροκαματιάρηδες που δουλεύουν στο φυσικό αέριο κι ήρθες εσύ να κάνεις επίδειξη τα Ιταλικά σου κουστούμια;».
Τα κουστούμια μπήκαν στην ντουλάπα, αλλά τα μαθήματα συνεχίστηκαν. Πριν τις γιορτές η Σοργκούτ έχει σωθεί κι ο Πλάμεν ζητά από τον πρόεδρο της ομάδας ένα δεύτερο διαγώνιο για να γίνεται καλή προπόνηση.
«Έχω βρει ένα μικρό ονόματι Καλαντάτζε που είναι 4ος διαγώνιος στο Μπέλγκοροντ», λέει στον πρόεδρο και εισπράττει την ακόλουθη απάντηση: «Καλαντάτζε; Δεν μπορεί να παίξει βόλεϊ μ’ αυτό το όνομα».
Λίγο πριν εκραγεί κι αποχωρήσει από το γραφείο του προέδρου γυρίζει και του λέει: «Εντάξει, αλλά δώσε μου μία λίστα με τα επίθετα που μπορώ να πάρω».
Οδηγεί την Σοργκούτ την 6η θέση, ο κόσμος τον λατρεύει αλλά ο πρόεδρος του το ξεκόβει ότι αυτός θα κάνει την ομάδα και αποχωρεί για τον Νόβγκοροντ. «Είσαι τρελός; Εκεί δεν έχουν τίποτα…», λέει ο πρόεδρος κι ο Πλάμεν απαντά: «Θα τους φτιάξω εγώ!». Κι ο αθεόφοβος τους έφτιαξε! Στην πρώτη του σεζόν η Νίζνι που συνήθως πάλευε να σωθεί έφτασε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος και φέτος είναι στην 6η θέση με το τέλος του πρώτου γύρου και ήδη στους “4” του CEV Cup στην παρθενική της Ευρωπαϊκή εμπειρία.
«Φίλε, γι’ αυτό σου λέω είμαι μικρός ακόμη για να γράψω βιβλίο, έχω πολλές σελίδες να συμπληρώσω», λέει πριν πετάξει ξανά για την παγωμένη Ρωσία κι η αλήθεια είναι ότι αρκετές απ’ αυτές τις κενές σελίδες ελπίζει να κρύβουν και την μελλοντική προσωπική ευτυχία την οποί ακόμη αναζητεί.

Ο πιλότος της ασφάλτου
Απλά λίγο πριν χτυπήσει “κόκκινο” στις λέξεις να κλείσουμε με ένα από τα κορυφαία περιστατικά της ελληνικής του καριέρας. Είκοσι ημέρες πριν το φάιναλ φορ της Πράγας, ο τότε προπονητής του Ηρακλή Φλάβιο Γκουλινέλι τον αφήνει εκτός αποστολής στον αγώνα με την Λαμία για να τον ξεκουράσει.
Το μεσημέρι του Σαββάτου πηγαίνει στο Κατσάνειο για να κάνει βάρη, αλλά στη Λαμία ο Μπάεφ παραπονιέται για στομαχικές διαταραχές κι ο Γκουλινέλι τον καλεί εσπευσμένα. Η ώρα ήταν 15.45 κι ο αγώνας άρχιζε στις 19.00. Ο Κονσταντίνοφ έφυγε από το Κατσάνειο, πήγε Καλαμαριά να πάρει τα ρούχα του και στις 18.15 ξεκινούσε ζέσταμα, έχοντας γλιτώσει την σύλληψη και το αυτόφωρο στα διόδια μεταξύ Λάρισας – Λαμίας. Με το κοντέρ να γράφει 260 και τον Στέφανο Νανά (βοηθός του Γκουλινέλι) να μην αφήνει την χειρολαβή σ’ όλη τη διαδρομή, τα ραντάρ της τροχαίας χτυπούν κόκκινο και δέκα περιπολικά τον περιμένουν στα διόδια.
«Έγινε κάτι;», ρωτά με ύφος “δεν τρέχει τίποτα” τον αξιωματικό που του κάνει σήμα να σταματήσει.
Ο τελευταίος αρχίζει να του εξηγεί ότι κατάσχεται το αυτοκίνητο και ο ίδιος πηγαίνει αυτόφωρο, αλλά ο Κονσταντίνοφ τον πείθει να πάρει στο ΑΤ Λαμίας, εκεί επιβεβαιώνουν ότι ο Ηρακλής κινδυνεύει με μηδενισμό αν δεν είναι στο γήπεδο συγκεκριμένη ώρα και φεύγει δίνοντας αυτόγραφα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/