Connect with us

TOP

Ο παραλογισμός του σχεδιασμού στο μεγαλείο του

Published

on

Στο φετινό σχεδιασμό το είδαμε και αυτό. Να είναι στην πρώτη κατηγορία αθλήτρια που βρίσκεται εκτός 100αδας στην παγκόσμια κατάταξη του αγωνίσματός της και ταυτόχρονα εντελώς εκτός σχεδιασμού αθλητής που είναι στους 10 καλύτερους του κόσμου στο αγώνισμά του.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο φορτώνεις με δεδομένα και ότι σου βγάλει αυτό είναι και τέλος. Θα συμφωνήσουμε ότι είναι ένα «πρόγραμμα» που βγαίνει ως μπούσουλας στην αρχή της χρονιάς, το οποίο όμως θα πρέπει να μεταβάλλεται και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν. Διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης η επιτροπή ανάπτυξης υψηλού αθλητισμού.
Να μας συγχωρήσει ο Γιάννης Κουτσιώρας, αλλά είναι απαράδεκτο να βρίσκεται εκτός σχεδιασμού ο Μιχάλης Αναστασάκης, που είναι αυτή τη στιγμή ο Νο 10 στην παγκόσμια κατάταξη στο αγώνισμα της σφυροβολίας. Είναι αδιανόητο να τιμωρείται ένας αθλητής κατά αυτόν τον τρόπο, επειδή δεν του βγήκε ένας αγώνας. Θυμίζουμε ότι πέρσι, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που στη σφυροβολία είναι ουσιαστικά σαν παγκόσμιο, ο Αναστασάκης ήταν 4ος και το 2018 έχουμε πάλι ευρωπαϊκό πρωτάθλημα…
Όποιος επικαλεστεί το γεγονός πως η παγκόσμια κατάταξη ισχύει μόνο για τους νέους, όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο σχεδιασμός επί ένα χρόνο, τότε ας εξηγήσει πως γίνεται ο Κώστας Φιλιππίδης να είναι στην πρώτη κατηγορία βάσει παγκόσμιας κατάταξης (13η επίδοση στον ανοικτό, 3η επίδοση στον κλειστό, 7η στη γενική κατάταξη και όχι 12ος όπως αναφέρεται), όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ. Είναι προφανές ότι έγινε διόρθωση για τον Φιλιππίδη συμπεριλαμβάνοντας και άνδρες-γυναίκες και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ (διορθώθηκε μάλιστα και στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας), για να αποφευχθεί η γκάφα να μην έχουν το δευτεραθλητή Ευρώπης στην πρώτη κατηγορία. Δηλαδή, προτιμήθηκε να γίνει αναθεώρηση για μεμονωμένη περίπτωση παρά να προχωρήσουν στο αυτονόητο και να διορθώσουν συνολικά τον λάθος σχεδιασμό για όλες τις θιγόμενες περιπτώσεις.
Επίσης, εκτός σχεδιασμού βρέθηκαν και τα 3/4 της 4Χ400μ. των γυναικών. Η Ειρήνη Βασιλείου που έκανε μεγάλο ατομικό ρεκόρ, κατέβηκε τα 52 δευτερόλεπτα και πήγε στο παγκόσμιο, δεν έχει όμως θέση σε καμία κατηγορία του σχεδιασμού! Το ίδιο και η αδελφή της Άννα που ήταν επίσης πολύ κοντά στο όριο για το παγκόσμιο, η Δέσποινα Μουρτά, αλλά και η Κατερίνα Δαλάκα μέλος και των δύο ομάδων σκυταλοδρομίας εκτός από κορυφαία εμποδίστρια.
Υποβαθμισμένοι όπως δυστυχώς είχαμε προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες, είναι και οι Κώστας Δουβαλίδης – Έλσα Πεσιρίδου που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτεροι ή πέτυχαν κάτι λιγότερο μέσα στο 2017 από τους Μπελιμπασάκη, Τσάκωνα, Αναγνωστοπούλου, Ρωμαίου, ενώ σαφέστατα και είναι λάθος η τοποθέτηση των Κώστα Μπανιώτη και Τατιάνα Γκούσιν στους αθλητές γ’ κατηγορίας μη λαμβάνοντας υπόψη πως είχαν σοβαρούς τραυματισμούς και παρόλα αυτά αγωνίστηκαν για την εθνική ομάδα με προσωπικό ρίσκο και η δε Γκούσιν έφτασε μέχρι το παγκόσμιο του Λονδίνου.
Αναμενόμενα εκτός σχεδιασμού είναι και δύο ακόμη ιδιαίτερες περιπτώσεις, της Νικόλ Κυριακοπούλου που επιστρέφει στην ενεργό δράση το 2018 μετά από την εγκυμοσύνη της και του Αντώνη Μάστορα που μετά την αποχώρηση από τον Πομάσκι θα προσπαθήσει να κάνει μία ακόμη αρχή με τον Δημήτρη Βασιλικό αυτή τη φορά.
Κλείνουμε με την παρατήρηση ότι για άλλη μία χρονιά δεν υπάρχει, πλην του νεαρού 800άρη Θανάση Καλάκου (δ’ κατηγορία), σε καμία από τις τέσσερις κατηγορίες του σχεδιασμού άλλος αθλητής ή αθλήτρια από τα αγωνίσματα των δρόμων ημιαντοχής και αντοχής, δηλαδή από τα 800μ. έως και το μαραθώνιο. Ευθύνη βέβαια γι αυτό έχουν όλοι, αθλητές, προπονητές, παράγοντες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/