Connect with us

TOP

Ο ΣΕΓΑΣ δε θέλει τις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις

Published

on

Μελετώντας προσεκτικά τα όρια που έθεσε ο ΣΕΓΑΣ για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, αυτό που διαπιστώνεται ξεκάθαρα είναι πως η ομοσπονδία και ο Εθνικός προπονητής δε θέλουν τις αποστάσεις ή τις θέλουν μόνο για τα Run Greece και το Μαραθώνιο – ημιμαραθώνιο της Αθήνας.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Χθες αναφερθήκαμε στο θέμα των ορίων του μαραθωνίου (διαβάστε εδώ) το οποίο είναι εξώφθαλμο. Όρια Ολυμπιακών Αγώνων και παγκοσμίου πρωταθλήματος στους άνδρες, πιο δύσκολα από Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στις γυναίκες. Βέβαια αν ανατρέξουμε το 2014 τότε τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Για τους άνδρες το όριο για το ευρωπαϊκό της Πράγας είχε οριστεί στο 2:17 και για τις γυναίκες στο 2:38, όταν η ΕΑΑ και πάλι δεν είχε θεσπίσει όρια. Είναι προφανές πως ο ΣΕΓΑΣ δε θέλει να στέλνει μαραθωνοδρόμους εκτός Ελλάδας, ιδίως το μήνα Αύγουστο, όταν τρεις μήνες αργότερα τους χρειάζεται στο δικό του Μαραθώνιο για να ικανοποιήσει τους χορηγούς. Όλα αυτά και ενώ μπορεί να στείλει 3+3…
Στις υπόλοιπες αποστάσεις τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα… Για παράδειγμα στο 10αρι των γυναικών, ο ΣΕΓΑΣ ζητάει την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα για να στείλει κάποια αθλήτρια στο Βερολίνο! Τα προηγούμενα χρόνια δεν πείραζε την επίδοση που όριζε η ΕΑΑ. Φέτος όμως έχει βάλει όριο 32:20, σχεδόν όσο ήταν το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου (32:15) κατεβάζοντας ένα λεπτό το όριο της ΕΑΑ. Κάτω από 32:20 έχουν τρέξει μόνο η Αλεξία Παππά (31:36) και η Χρυσοστομία Ιακώβου (32:18). Θα περίμενε κανείς από τον ΣΕΓΑΣ να στηρίξει τους δρομείς που στηρίζουν τα Run Greece τρέχοντας εκτός προετοιμασίας και προγράμματος σε όλη την Ελλάδα για να ικανοποιηθεί ο χορηγός. Αντ’ αυτού τα ήδη δύσκολα τα κάνει… ακατόρθωτα ενδεχομένως θέλοντας να βγάλει εκτός και τη μοναδική δρομέα αποστάσεων που συμμετείχε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς, ευρωπαϊκό).
Στα 1.500μ. των ανδρών, το όριο του ΣΕΓΑΣ είναι 3:38.00, της ΕΑΑ 3:40.00 και ο πρωταθλητής Ευρώπης (Ίνγκεμπριγκτσεν) το 2016 πήρε το χρυσό με 3:46.65. Η καλύτερη επίδοση πρόκρισης στον τελικό ήταν 3:39.32. Πόσο είχε φέτος ο καλύτερος Έλληνας; Ο Ανδρέας Δημητράκης έκανε 3:39.45 και ήταν από αυτούς που έκανε δύο αγωνίσματα στη Λιλ (1.500μ. και 3.000μ.) για να στηρίξει την Εθνική ομάδα στην προσπάθεια παραμονής στη σούπερ λίγκα. Ποιο είναι το ευχαριστώ και η αναγνώριση; H απαίτηση να κάνει ατομικό ρεκόρ (έχει 3:39.32) για να μπορέσει να αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό και όχι να του δοθεί η ευκαιρία να κάνει μια γρήγορη κούρσα στο Βερολίνο. Βέβαια, ο Δημητράκης έχει προπονητή τον Σταύρο Καρρέ που ναι μεν είναι από τους κορυφαίους (το δείχνουν τα αποτελέσματα) αλλά δεν είναι της επιρροής του ΣΕΓΑΣ.
Το ίδιο και στα 800μ. των ανδρών. Ένα αγώνισμα που η Ελλάδα έχει μια πενταετία να δει αθλητή κάτω από το 1:48, ο ΣΕΓΑΣ έκανε το 1:47.60 της ΕΑΑ, 1:47.00 με τον Δημητράκη να έχει ατομικό 1:47.35 και τον ανερχόμενο με διαρκή εξέλιξη, Θανάση Καλάκο 1:48.59. Σημειωτέον, το 1:47.00 είναι η 7η επίδοση του τελικού στο ευρωπαϊκό του 2016.
Στις γυναίκες τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα όσον αφορά στα 800μ. και τα 1.500μ. Για κάποιο λόγο ο ΣΕΓΑΣ δεν άλλαξε το όριο στα 800μ. αφήνοντας το 2:02.50 της ΕΑΑ. Η επίδοση αυτή απέχει από το 2:03.91 της Κωνσταντίνας Γιαννοπούλου που θα μπορέσει να την πλησιάσει μόνο αν τρέξει αγώνα στο εξωτερικό με «λαγούς». Στην Ελλάδα είναι απίθανο να κατεβάσει το ατομικό της ρεκόρ σχεδόν 1,5 δευτερόλεπτο. Στα 1.500μ. το όριο είναι 4:10.00 από 4:12.00 που είναι της ΕΑΑ. Η καλή Αναστασία Μαρινάκου έχει κάνει 4:10.63 (2016). Η φετινή Μαρινάκου δεν το πλησιάζει με τίποτα. Το 2018 όμως θα είναι διαφορετικό και στο Όρντεγκεμ δεν αποκλείεται να κάνει ατομικό ρεκόρ.
Οι εντός χώρου, αντιλαμβάνονται πολύ καλά ποια είναι η λογική (ή πολιτική) του ΣΕΓΑΣ στον ορισμό των ορίων και είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως παίζει ρόλο το πόσο κοντά στην ομοσπονδία είναι (ή δεν είναι) ο προπονητής του αθλητή ή αθλήτριας που κυνηγά ένα όριο.
Δυστυχώς, μετά από 21 χρόνια με το ίδιο δίδυμο στην κορυφή της διοίκησης, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/