Connect with us

EDITORIAL

Ο σουρεαλισμός του ελληνικού χάντμπολ

Published

on

Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης της Ελλάδας, παρουσίασε ως τεράστια επιτυχία την ανάληψη του παγκόσμιου πρωταθλήματος των εφήβων για το 2021. Τονίζοντας μάλιστα ότι πήρε τη διοργάνωση με ομόφωνη απόφαση. Αυτό που δεν ανέφερε καθόλου ήταν το γεγονός πως δεν υπήρχε άλλη υποψήφια χώρα και ότι την προηγούμενη φορά που το κάναμε, μας έμεινε… χρέος.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Η όλη διαδικασία της 36ης συνόδου της παγκόσμιας ομοσπονδίας χάντμπολ, χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή μέσα ως αμφιλεγόμενη καθώς ο… μονάρχης Χασάν Μουσταφά έχει προ-ετοιμάσει τόσο τις εκλογές όσο και τις αναθέσεις. Μάλιστα τα έκανε με εξώφθαλμο τρόπο αποφασίζοντας επανάληψη διαδικασιών, όταν το αποτέλεσμα των εκλογών για κάποια θέση του συμβουλίου, δεν του άρεσε ή πολύ απλά έκρινε άκυρη συμμετοχή υποψηφίων που δεν ήταν του… γούστου του.
Όσον αφορά το δικό του αποτέλεσμα, από τους 146 που ήταν παρόντες τον ψήφισαν οι 109 και ενώ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Ένας σημαντικός αριθμός εκπροσώπων προτίμησε να βρίσκεται εκτός αίθουσας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για να μη χρειαστεί να ψηφίσει.
Αναφορικά με τα ελληνικά πανηγύρια, απλά να θυμίσουμε ότι από την προηγούμενη διοργάνωση που είχε αναλέβει η ΟΧΕ, το παγκόσμιο νέων του 2011 επί προεδρίας Στέλιου Αγγελούδη, η Ελλάδα δε βγήκε κερδισμένη. Αντιθέτως της έμεινε και ένα χρέος 375.000 ελβετικών φράγκων προς την παγκόσμια ομοσπονδία, το οποίο μόλις πέρσι διευθέτησε με την βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Είναι απορίας άξιο πως καταφέρνει μία οργανωτική επιτροπή να δημιουργεί χρέος, όταν τα βασικά έξοδα τα πληρώνουν και με το παραπάνω οι συμμετέχοντες. Για το παγκόσμιο του 2021 που πήρε η ΟΧΕ, κάθε ομοσπονδία που θα στείλει ομάδα στη διοργάνωση είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει 125 ελβετικά φράγκα την ημέρα για κάθε μέλος της αποστολής, όπως ανακοίνωσε η ΟΧΕ μετά από τις συμφωνίες που έκανε με συγκεκριμένα ξενοδοχεία της Αθήνας. Μάλιστα στο βασικό ξενοδοχείο των ομάδων, για κάποιον που θα πάει να κλείσει ως ιδιώτης ένα δίκλινο για μία βραδιά θα το πληρώσει 65 ευρώ. Η ΟΧΕ χρεώνει 125 ελβετικά φράγκα (108 ευρώ περίπου) το κεφάλι…

Το σουρεαλιστικό βίντεο της παρουσίασης
Παρακολουθώντας κανείς το βίντεο της παρουσίας της ελληνικής υποψηφιότητας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ Κ19 του 2019, αν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ελληνική αθλητική πραγματικότητα, θα νομίζει ότι η Ελλάδα είναι… Γαλλία αφού ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Κώστας Γκαντής δήλωσε ευθαρσώς πως το χάντμπολ είναι το Νο3 ομαδικό άθλημα στην Ελλάδα. Δηλαδή είναι κάτω μόνο από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ…
Δεν είναι οι διακρίσεις που κάνουν ένα άθλημα δυνατό, όπως για παράδειγμα το πόλο που όλες του Εθνικές ομάδες έχουν παρουσία σε τελικές φάσεις και κάθε χρόνο κερδίζει τουλάχιστον ένα μετάλλιο σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Ούτε φυσικά οι 60.000 εγγεγραμμένοι αθλητές και αθλήτριες που έχει το βόλεϊ.
Ένα άθλημα καθιστάται κορυφαίο στην Ελλάδα, αν έχει στην πρώτη κατηγορία ομάδες από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, δηλαδή Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αθλητές που να αγωνίζονται στο εξωτερικό και αν έχει σχολικά φυτώρια(;)… Αυτήν την αιτιολόγηση έδωσε ο πρόεδρος της ΟΧΕ για να πείσει ότι το βόλεϊ είναι το Νο3 άθλημα στη χώρα. Φυσικά, αν αυτό το βίντεο παιζόταν εντός Ελλάδας θα ήταν… σουρεαλιστικό.

Το θετικό
Αν αποφασίσουν τελικά στην ΟΧΕ να λειτουργήσουν για την ανάπτυξη του αθλήματος, ίσως προκύψει κάτι καλό από την ιστορία. Υπάρχει περιθώριο 3,5 έτους για να δημιουργηθεί μια καλή Εθνική ομάδα στους έφηβους που θα αποτελέσει τη βάση για τα επόμενα χρόνια. Διατηρούμε όμως επιφυλάξεις καθώς βάσει πραγματικών στοιχείων, οι Εθνικές ομάδες του χάντμπολ, είναι οι χειρότερες από όλα τα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα. Και φυσικά δεν θα γίνει ποτέ καλή Εθνική ομάδα των εφήβων, όταν μαζεύνται μια φορά κάθε 15-20 μέρες, για μία μέρα το βόρειο και νότιο κλιμάκιο χωριστά για να κάνουν προπονήσεις. Αυτά είναι αστεία πράγματα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/