Connect with us

EDITORIAL

Ο θεσμός του μέντορα στο στίβο

Published

on

Πριν από 3 χρόνια ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε την δημιουργία του θεσμού του «μέντορα» για την υποστήριξη του έργου των προπονητών. Μια θαυμάσια πρωτοβουλία, που έρχεται να συμπληρώσει τους θεσμούς των σεμιναρίων και των προπονητικών συγκεντρώσεων.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη                                                                                                  προπονητής στίβου

Έχει μεγάλη σημασία, όπως αναφέρεται στην εισήγηση του ΣΕΓΑΣ η καθοδήγηση να είναι συναινετική, ατομική, και διαχρονική. Μπορεί να βοηθήσει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τους προσωπικούς προπονητές των νεαρών αθλητών, που βρίσκονται στις λίστες του σχεδιασμού και όχι μόνο, προσθέτω εγώ… Επίσης, κατά την δική μου εκτίμηση, η ατομική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για δεοντολογικούς λόγους, μεταξύ των συναδέλφων και για την προστασία της επαγγελματικής επάρκειας του προπονητή απέναντι στον αθλητή του.. Ακόμη ο ΣΕΓΑΣ, αναφερόμενος στις ιδιότητες του μέντορα, θέλει να είναι έμπειροι προπονητές, μεγαλύτερης ηλικίας και ο ρόλος τους να είναι υποστηρικτικός και όχι ανταγωνιστικός με τους προσωπικούς προπονητές.  

Σε πρακτικό επίπεδο οι συζητήσεις με τους ατομικούς προπονητές και οι πιθανές παρεμβάσεις θα μπορούν να είναι για τον προγραμματισμό της προπόνησης με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε αθλητή, στην μεθοδολογία διόρθωσης συγκεκριμένων τεχνικών λαθών και στην επιλογή των καταλληλότερων ασκήσεων για φυσικές ικανότητες και τεχνικές δεξιότητες. 

Προφανώς η αρχή της καθοδήγησης θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του ετήσιου κύκλου (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) με τον απολογισμό και τον νέο προγραμματισμό και επαναληπτικά κατά την διάρκεια όλου του ετήσιου κύκλου, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η καθοδήγηση, κατά κανόνα, θα γίνεται στο χώρο προπόνησης του αθλητή.      

Μέχρι στιγμής αυτός ο θεσμός δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, όπως έχει προγραμματισθεί. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες απόψεις για το θέμα αυτό στην ομοσπονδία. Ελπίζω όμως να μην πιστεύουν ότι μόνο με τις 1-2 προπονητικές συγκεντρώσεις τον χρόνο, ανά ομάδα αγωνισμάτων με αθλητές του σχεδιασμού, που τους επιβλέπουν ομοσπονδιακοί προπονητές, καλύπτουν σωστά (σε κατάλληλο χρόνο και για όλο το έμψυχο υλικό των «ταλέντων» από τις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες) το μέντοριγκ. Ούτε φυσικά ο εθνικός προπονητής, οποιασδήποτε αγωνιστικής κατηγορίας, μπορεί να καθοδηγήσει αθλητές σε όλα τα αγωνίσματα.

Με δεδομένο ότι και για την φετινή χρονιά (2019-2020) δεν έχει ξεκινήσει ο νέος θεσμός προσβλέπω και προτείνω ΑΜΕΣΩΣ μετά τους Ολυμπιακούς –  πανευρωπαϊκούς, που θα ξεκινήσει ο νέος 4ετης κύκλος (Αγωνιστικός – Διοικητικός), να έχει ξεκινήσει το mentoring. Για κάθε ομάδα ομοειδών αγωνισμάτων θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας καθοδηγητής που θα είναι  ταυτόχρονα υπεύθυνος προπονητής της ομάδας αγωνισμάτων (τομεάρχης), που θα παρακολουθεί διαχρονικά τους ταλαντούχους αθλητές. Στόχος του μέντορα θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των αθλητών, που από τις μικρές κατηγορίες, θα πετυχαίνουν τα όρια για συμμετοχή στους διεθνείς θεσμικούς αγώνες των μεγάλων αγωνιστικών κατηγοριών (Κ23, Α-Γ).

Σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα όπου ο υπεύθυνος Eθνικός προπονητής  αλλάζει σε κάθε αγωνιστική κατηγορία, οι προπονητές και οι αθλητές θα συνεργάζονται με τον ίδιο τεχνικό διαχρονικά. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι θεσμοί των Eθνικών προπονητών για τις αγωνιστικές κατηγορίες Κ20 – Κ18.

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μέντορες θα ακολουθήσουν τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό προπόνησης και όχι την πρόωρη απόδοση, αφού το έργο τους θα κριθεί στις μεγάλες αγωνιστικές κατηγορίες, θα πρέπει να αλλάξουν τα κίνητρα σε προπονητές. Όλοι γνωρίζουμε ότι από το 2013 αυξήθηκαν τα κίνητρα των σωματειακών προπονητών από διακρίσεις των αθλητών τους των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών και εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχει μεγεθυνθεί το πρόβλημα με την πρόωρη απόδοση. Με αυτά τα δεδομένα ο νέος θεσμός του «μέντορα» θα κληθεί να «περάσει» την προπονητική του φιλοσοφία σε προπονητές που έχουν ΑΝΤΙΘΕΤΑ κίνητρα… 

Όμως για να «περάσει» στη πράξη η παραπάνω φιλοσοφία ΠΡΟΦΑΝΩΣ πρέπει να αλλάξει, εκτός από το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει γίνει σε συγκεκριμένη κατηγορία αγωνισμάτων, το σύστημα κινήτρων των σωματειακών προπονητών, αλλά και των σωματείων, στον αναπτυξιακό αθλητισμό. Τα κίνητρα, ειδικά και ΜΟΝΟ στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες, να μην είναι εστιασμένα στην πρωτιά, αλλά στο ποιοτικό βάθος. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/