Connect with us

SOCHI 2014

Ο βασιλιάς των Αγώνων

Published

on

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι βρίσκονται μόλις 1 μήνα -και κάτι μέρες- μακριά, εγκαινιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το αθλητικό έτος 2014. Πιστό στα Ολυμπιακά ιδεώδη, το sportsfeed.gr ξεκινάει από σήμερα ένα μοναδικό αφιέρωμα για τους αναγνώστες του, εξετάζοντας ένα προς ένα τα αγωνίσματα της μεγάλης αυτής γιορτής του αθλητισμού. Πρώτος μας σταθμός, ο κατά πολλούς βασιλιάς των Χειμερινών Αγώνων, το χόκεϊ επί πάγου.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Η ιστορία
Το ice hockey, όπως είναι γνωστό στο εξωτερικό, εφευρέθηκε στον Καναδά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν Ευρωπαίοι μετανάστες έφεραν μαζί τους τη συνήθεια του σκοτσέζικου παιχνιδιού “shinty”, προσαρμόζοντάς το στις παγωμένες συνθήκες της νέας τους πατρίδας. Υπάρχουν επίσης αναφορές και διηγήσεις ντόπιων για τη φυλή Ινδιάνων Mi’kmaq του ανατολικού Καναδά, οι οποίοι συνήθιζαν να παίζουν ένα παιχνίδι με μπαστούνι και μπάλα, με το όνομα “tooadijik”, πρόγονο του σημερινού «λακρός».
Η προέλευση της λέξης λέξη «χόκεϊ» δεν είναι γνωστή, αν και η πρώτη αναφορά στην αγγλική γλώσσα χρονολογείται από το 1363, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 3ος είχε εκδώσει βασιλικό διάταγμα, με το οποίο απαγόρευε διάφορα παιχνίδια, ανάμεσά τους και το χόκεϊ!
Ο πνευματικός πατέρας των επίσημων κανόνων του σύγχρονου χόκεϊ επί πάγου ήταν ο Καναδός J.G.A. Creighton, ενώ ο πρώτος επίσημος αγώνας διεξήχθη στο Μόντρεαλ, το 1875.

Οι κανόνες
Κάθε ομάδα έχει συνολικά 20 παίκτες, εκ των οποίων μόνο οι 6 παίζουν ταυτόχρονα στο παγοδρόμιο που λέγεται «ρινκ» (3 επίθεση, 2 άμυνα και 1 τερματοφύλακας το συνηθέστερο), ενώ υπάρχουν συνεχείς αλλαγές, όπως στο μπάσκετ. Υπάρχουν τρία 20λεπτα και εάν ένας αγώνας λήξει ισόπαλος υπάρχει 5λεπτη παράταση και στη συνέχεια η διαδικασία των πέναλτι. Αν το «πακ» (ο μαύρος δίσκος, αντί μπάλας) βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, τότε έχουμε Face off (κάτι αντίστοιχο με το τζάμπολ του μπάσκετ).

Ολυμπιακό άθλημα
Το χόκεϊ επί πάγου ανδρών έκανε το ντεμπούτο του αρχικά στους 7ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στη βελγική Αμβέρσα (με νικητή τον Καναδά), όμως εν συνεχεία μεταφέρθηκε μόνιμα στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινώντας από το 1924, στο Σαμονί τη Γαλλίας (25/1 με 5/2). Χρυσοί Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν και πάλι οι Καναδοί, αφήνοντας δεύτερες τις Η.Π.Α., ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στη Μ. Βρετανία.
Αντίθετα, οι γυναίκες αθλήτριες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στις πίστες το 1998, στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, με τον Καναδά και τις Η.Π.Α. να μονοπωλούν μεταξύ τους όλους τους τελικούς και τα χρυσά μετάλλια (1998 ΗΠΑ, 2002-2010 Καναδάς).

Η υπερδύναμη
Όπως είναι φυσικό, οι «πατέρες» του αθλήματος Καναδοί (με 617.107 επίσημα καταγεγραμμένους αθλητές!) είναι οι άρχοντες των Ολυμπιακών μεταλλίων, έχοντας κερδίσει συνολικά (σε άντρες και γυναίκες) 18 μετάλλια, εκ των οποίων 11 χρυσά, 5 αργυρά και 2 χάλκινα. Ακολουθεί η πρώην Σοβιετική Ένωση, με 9 μετάλλια εκ των οποίων όμως τα 7 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο, ενώ τρίτη στην κατάταξη όλων των εποχών είναι οι Η.Π.Α. με 15 μετάλλια μεν, αλλά μόλις 3 χρυσά, 10 αργυρά και 2 χάλκινα.

Οι αθλητές-ορόσημα
Κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών θεωρείται ο θρυλικός Γουέιν Γκρέτσκι από το Οντάριο του Καναδά, γνωστός και ως ”The Great One” («Ο Μεγάλος»). Δυστυχώς όμως πρόλαβε να αγωνιστεί μόνο στους Αγώνες του Ναγκάνο (4η θέση), λόγω του κανόνα που απαγόρευε μέχρι το 1998 στους επαγγελματίες του NHL να αγωνίζονται σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Ρώσος Βλάντισλαβ Τρέτιακ, σημερινός Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ, είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία των Αγώνων που έχει κερδίσει 3 χρυσά μετάλλια και 4 στο σύνολο (1 αργυρό το 1980), όλα ως τερματοφύλακας με την ακατανίκητη ομάδα της Ε.Σ.Σ.Δ.
Στις γυναίκες, ξεχωρίζουν οι Καναδέζες Τζένιφερ Μπότεριλ, Τζέινα Χέφορντ, Μπέκι Κέλαρ και Χέιλι Βίκενχαϊζερ, επίσης με 4 συνολικά μετάλλια (3 χρυσά και 1 αργυρό).
Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει και στον Ρώσο αμυντικό Ίγκορ Κράβτσουκ, ο οποίος είναι ο μοναδικός που κατέκτησε 4 μετάλλια (2 χρυσά, 1 αργυρό, 1 χάλκινο) με 3 διαφορετικές σημαίες: της Ε.Σ.Σ.Δ., της Ενωμένης Ομάδας και της Ρωσίας!

Το μεγάλο φαβορί
Οι συνήθεις ύποπτοι, που προαλείφονται για το βάθρο και στο Σότσι, δεν είναι άλλοι από τους χρυσούς Ολυμπιονίκες του Βανκούβερ (2010) Καναδούς, τους αργυρούς Ολυμπιονίκες -και διοργανωτές του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, NHL- Αμερικανούς και φυσικά τους οικοδεσπότες των φετινών Αγώνων Ρώσους, οι οποίοι έχουν μία από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων ετών.
Τα ίδια ισχύουν κατά τα 2/3 και στις γυναίκες, όπου το δίπολο Καναδάς-Η.Π.Α… δε σπάει με τίποτα, με φαβορί για το χάλκινο μετάλλιο μίας εκ των Σκανδιναβικών υπερδυνάμεων (Σουηδία-Φινλανδία).

Το άθλημα στην Ελλάδα
Το χόκεϊ επί πάγου στην ηλιόλουστη χώρα μας μπορεί να ακούγεται σαν… κρύο ανέκδοτο (όπως η περίφημη ομάδα έλκηθρου της Τζαμάϊκα π.χ.), και όμως υπάρχει! Βασιζόμενη κυρίως σε Έλληνες ομογενείς, η Ελληνική Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου ιδρύθηκε το 1984 (www.icehockey.gr). Ο πρώτος επίσημος αγώνας έγινε στην Αθήνα το 1985, ενώ το 1989 διεξήχθη το πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή πέντε ομάδων. Η ελληνική ομάδα δεν συμμετείχε ποτέ ως τώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την πιο πρόσφατη διεθνή συμμετοχή της να είναι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας του Κέιπ Τάουν, τον Απρίλιο. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής μας ήταν το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας το 2010 στο Λουξεμβούργο και το χάλκινο μετάλλιο του 1992 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αρχηγός και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής είναι ο γεννημένος στον Καναδά Δημήτρης Καλύβας, που επαναπατρίστηκε το 1989.

Η ελληνική παρουσία στο Σότσι
Η Ελλάδα δεν θα έχει εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς αγωνίζεται στην 3η κατηγορία δυναμικότητας του αθλήματος. Πάντως το μέλλον του σπορ δε μοιάζει ευοίωνο, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος (IIHF) αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να αποκλείσει την Εθνική μας από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έως ότου ανοίξει Ολυμπιακών διαστάσεων παγοδρόμιο στη χώρα…

[youtube id=”whMbx7243x4″ width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/