Connect with us

STORY

Ο Βύρωνας της Αραβίας

Published

on

Ο τελικός του παγκόσμιου κυπέλλου ιστιοπλοΐας που θα φιλοξενηθεί στο Άμπου Ντάμπι (26-30.11), θα φέρει αντιμέτωπη την αφρόκρεμα και των 10 Ολυμπιακών κατηγοριών. Σε αυτή, συγκαταλέγεται αναμφίβολα και ο σέρφερ Βύρωνας Κοκκαλάνης, Νο1 παγκοσμίως στην κλάση RS:X, ο οποίος θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα του λίγο πριν τη δύση του 2014.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Ένας πραγματικός γαλαξίας αστέρων θα βρεθεί στα νερά της πρωτεύουσας και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς οι 20 κορυφαίοι σέρφερ στον κόσμο, ανάμεσά τους χρυσοί Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, θα διασταυρώσουν τις ιστιοσανίδες τους διεκδικώντας την πρωτιά. Ποιοι θα είναι λοιπόν οι μεγάλοι αντίπαλοι του Έλληνα πρωταθλητή, και που βρίσκονται σε σύγκριση με τον ίδιο;

Με κεκτημένη ταχύτητα
Ο Κοκκαλάνης ταξιδεύει στον Περσικό κόλπο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, κάτι που πιστοποιείται άλλωστε από τον θρίαμβό του στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο της πόλης Τσινγκτάο, που τον έφερε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της ISAF. Η φετινή σεζόν είχε ξεκινήσει ιδανικά για τον πρωταθλητή του Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας, καθώς τον Ιανουάριο είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο του Μαϊάμι, συνεχίζοντας με το αργυρό στην αντίστοιχη διοργάνωση της Μαγιόρκα. Η συνέχεια σημαδεύτηκε από διάφορες ατυχίες, με τον 29χρονο ιστιοπλόο να μένει εκτός βάθρου κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της τουρκικής πόλης Τσεσμέ τον περασμένο Ιούλιο (4ος), όσο και στο Ολυμπιακό test event του Ρίο τον Αύγουστο (4ος), αλλά και στο παγκόσμιο κύπελλο του Σανταντέρ στα μέσα Σεπτεμβρίου (6ος). Ωστόσο παρά τις αναποδιές ο Βύρωνας δεν το έβαλε κάτω, και η συνέχεια τον δικαίωσε φέρνοντάς τον στην κορυφή του κόσμου μέσω… Κίνας, θέση που ευελπιστεί να διατηρήσει και στο Άμπου Ντάμπι. «Πιστεύω ότι θα είναι μία καταπληκτική διοργάνωση. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα έχουμε τελικό παγκόσμιου κυπέλλου με την παρουσία των 20 κορυφαίων αθλητών. Το επίπεδο θα είναι πολύ υψηλό και πραγματικά ανυπομονώ να βρεθώ εκεί. Θα το διασκεδάσουμε σίγουρα», δηλώνει με αισιοδοξία ο Κοκκαλάνης.

Άγγλοι, Γάλλοι, Πολωνοί… και άλλοι
Όπως γίνεται αντιληπτό, το έργο του Έλληνα «γιου του ανέμου» μόνο εύκολο δεν πρόκειται να είναι, αφού τα σκήπτρα του εποφθαλμιούν πολλοί δελφίνοι. Πρώτος και καλύτερος θα είναι φυσικά ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου και παγκόσμιος πρωταθλητής φέτος στο Σανταντέρ, Ζουλιάν Μποντέμ, ο οποίος ήταν επίσης 2ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Τσεσμέ, και σήμερα βρίσκεται στο Νο20 των rankings της ISAF. Την τετράδα των Γάλλων «σωματοφυλάκων» συμπληρώνουν το Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης, Τόμας Γκογιάρ (χάλκινο μετάλλιο στο Σανταντέρ), ο Λουί Ζιάρ (9ος στο Σανταντέρ και Νο34 στον κόσμο) και ο Πιέρ λε Κοκ (10ος στο Σανταντέρ, 2ος στο test event του Ρίο, και Νο32 της κατάταξης).

Εξαιρετική είναι και η πολωνική τριάδα, με τους έμπειρους Πρζέμισλαβ Μιαρτσίνσκι και Πιοτρ Μίσκα να συμπληρώνονται ιδανικά από τον νεανικό ενθουσιασμό του 20χρονου Πάβελ Ταρνόφσκι, ο οποίος δηλώνει με νόημα «Μόλις τελειώσαμε την προετοιμασία μας στη Γαλλία και είμαστε πανέτοιμοι για ροκ εν ρολ στα Εμιράτα!». Ο νεαρός Πολωνός, που φιγουράρει στο Νο16 της κατάταξης, έχει αναδειχθεί δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής νέων στα RS:X και δείχνει να απολαμβάνει τη συνεργασία με τους θρυλικούς συμπατριώτες του. Δικαίως άλλωστε, αφού ο 35χρονος Μιαρτσίνσκι (Νο18 στον κόσμο), ήταν αργυρός Ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο, και φέτος αργυρός πρωταθλητής στο Σανταντέρ, χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης στο Τσεσμέ και 5ος στο test event του Ρίο, ενώ ο 33χρονος Μίσκα (Νο12 της κατάταξης) ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010, και φέτος πρωταθλητής Ευρώπης στο Τσεσμέ και 4ος στο παγκόσμιο του Σανταντέρ.

Ο στόλος των αντιπάλων του Κοκκαλάνη περιλαμβάνει ακόμη τον Βρετανό αργυρό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου και 5ο φέτος στο Σανταντέρ, Νικ Ντέμπσι (Νο7 στον κόσμο), τον Ισραηλινό Σαχάρ Ζουμπάρι, χάλκινο Ολυμπιονίκη του 2008 (Νο32 στα rankings), τον Ρώσο -πέντε φορές Ολυμπιονίκη- Μαξ Ομπερέμκο (Νο3), τον Γερμανό Τόνι Βίλχελμ (Νο5), αλλά και τη μεγάλη ελπίδα της Ασίας, τον Κινέζο Αϊτσέν Γουάνγκ (Νο8), που είχε καταταγεί 2ος στο Τσινγκτάο 16 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή μας, ενώ ήταν και 7ος στο Ρίο.

Το πρόγραμμα
Οι πρώτες τρεις ιστιοδρομίες θα διεξαχθούν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 10:00 ώρα Ελλάδας (12:00 τοπική), ενώ η τελική κούρσα των μεταλλίων είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 30 Νοεμβρίου.

Η ταυτότητα του Βύρωνα Κοκκαλάνη

  • Γεννήθηκε στις 19/08/1985 στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και Φιλιππινέζα μητέρα.
  • Ξεκίνησε την ενασχόληση με την ιστιοσανίδα στα 13 του χρόνια.
  • Προπονητής από την αρχή της καριέρας του και μέχρι σήμερα είναι ο Δημήτρης Πηλιχός, μία πατρική φιγούρα στη ζωή του, καθώς σε ηλικία 12 ετών είχε χάσει τον πατέρα του.
  • Αρχικά αγωνίστηκε στην κατηγορία «Μιστράλ» ως το 2004, για να μεταπηδήσει εν συνεχεία στα RSX.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */