Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο χαρισματικός κύριος Κιπτσόγκε

Published

on

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί του φετινού μαραθωνίου του Βερολίνου, χαρακτηρισμό που επιβεβαίωσε καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου με τον εκπληκτικό χρόνο 2:01:39.

απόδοση Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Οι λόγοι όμως για τους οποίους θα πρέπει να θυμόμαστε το όνομά του ξεπερνούν τη σημερινή μέρα και τη διοργάνωση του Βερολίνου, δίνοντάς του διαστάσεις μύθου. Ήδη πολλοί ειδικοί του αθλήματος αλλά και πρώην αθλητές όπως ο Ντέιβ Μπέντφορντ και ο Μπερνάρντ Λάγκετ τον έχουν εκθειάσει, ενώ έχει χαρακτηριστεί ήδη ως ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος που έχει υπάρξει ποτέ.

Πορεία
Όπως για πολλούς συμπατριώτες του το τρέξιμο μπήκε στην καθημερινότητα του σε μικρή ηλικία, όταν έτρεχε τη διαδρομή ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο του. Η ζωή του πήρε την απαραίτητη στροφή όταν γνώρισε τον Πάτρικ Σανγκ, σημαντικό Ολυμπιονίκη της Κένυας και νυν προπονητή και μέντορά του, με τον οποίο θα διατηρήσουν μία σχέση ζωής. Αφού πέτυχε τις πρώτες σημαντικές νίκες στην Κένυα, σημείωσε την ένταξη του στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2003 στο Παρίσι, σε ηλικία 18 χρονών. Στο εκπληκτικό τελικό των 5000 μέτρων νίκησε στο τελικό σπριντ το σπουδαίο Χισάμ Ελ Γκερούζ, το μαροκινό θρύλο του στίβου και κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στα 1500 μέτρα και στο μίλι, που τότε ήταν στο ζενίθ της καριέρας του. Τρίτος στην κούρσα ήταν ο Κενενίσα Μπεκέλε, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 5000 και στα 10000 μέτρα, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι ο Κιπτσόγκε είχε την κατάλληλη στόφα για να μπει στο πάνθεον του στίβου.

Στροφή στο μαραθώνιο
Μετά από χρόνια επιτυχιών και μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου, ήρθε η αποτυχία στα δοκιμαστικά της Κένυας για την Ολυμπιακή ομάδα του Λονδίνου με την 7η θέση στα 5000 μέτρα. Αυτή ήταν και αφορμή για να βγει στους δρόμους και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο μαραθώνιο. Με νίκη-ντεμπούτο 2:05:30 και δεύτερη θέση με 2:04:05 το 2013 (σε Αμβούργο και Βερολίνο αντίστοιχα) και εννιά σερί νίκες μέχρι και σήμερα, μεταξύ των οποίων χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο και παγκόσμιο ρεκόρ 2:01:39, συνεχίζει να γράφει ιστορία.

Φράγμα των 2 ωρών
Το 2017 συμμετείχε στο Breaking 2, έναν αγώνα ειδικά σχεδιασμένο από τη Nike για την κατάρριψη του φράγματος των 2 ωρών, με εναλλαγή αθλητών-λαγών που έδιναν το ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της κούρσας. Αν και δεν κατάφερε το εγχείρημα, πέτυχε το εξωγήινο 2:00:25 που όμως δεν αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο ρεκόρ λόγω της ιδιομορφίας του αγώνα. Σίγουρα πάντως πληθαίνουν αυτοί που πιστεύουν ότι έχει το προφίλ για να είναι ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που θα γράψει μπροστά τον αριθμό 1 στο χρόνο του προσεγγίζοντας τα όρια του και τα όρια του ανθρώπινου είδους μαζί.

Προπόνηση
Όπως κάθε αθλητής παγκόσμιας κλάσης, η προπόνηση και η καθημερινότητα του χαρακτηρίζεται από στρατιωτική πειθαρχία αλλά και σεμνότητα. Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της πόλης Ελντορέτ, όπου ζει με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του, και ενός προπονητικού καμπ που βρίσκεται στα 2500 μέτρα, ένα υποξικό και υποβαρές περιβάλλον, κατάλληλο για προπόνηση μαραθωνίου. Καταγράφει καθημερινά σε τετράδιο την προπόνηση του εδώ και 15 χρόνια, από το ξεκίνημα του στα ταρτάν με τα 5000 μέτρα μέχρι και σήμερα, στο μαραθώνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σπάνια ξεπερνάει το 80-90 % της μέγιστης προσπάθειας στην προπόνηση του εντός και εκτός γηπέδου, φυλάσσοντας το υπόλοιπο 10-20% για τις μέρες των αγώνων στόχων. Το μότο του είναι το εξής: Κίνητρο + Αυτοπειθαρχία = Συνέπεια.

Φυσικά σωματικά χαρακτηριστικά
Η σωματοδομή του σαφώς και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους Κενυάτες εξαίρετους δρομείς αποστάσεων αλλά ταυτόχρονα ξεχωρίζει. Με ύψος 1.67 μέτρα, βάρος 52 κιλά και το κατώτατο ποσοστό λίπους φαίνεται μικροκαμωμένος αλλά και γεροδεμένος, θυμίζοντας πιο πολύ το σουλούπι των θρύλων Χαϊλέ Γκεμπρεσιλιασιέ και Κενενίσα Μπεκέλε σε αντίθεση με το λιγνό, με μακριά άκρα σωματότυπο πολλών συμπατριωτών του. Ως προς τη βιομηχανική της κίνησης του, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν κουνάει ιδιαίτερα τους ώμους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, μία περιοδική κίνηση που συνήθως μαρτυρά κούραση. Επίσης, κατά τον καλπάζοντα διασκελισμό του προσεγγίζει το έδαφος με το μετατάρσιο, το πρόσθιο τμήμα του πέλματος.

Πνεύμα
Δεδομένης της βέλτιστης φυσικής και προπονητικής κατάστασης, αυτό που ξεχωρίζει τον αθλητή που μένει στην ιστορία θα είναι πάντα το πνευματικό και ψυχικό σθένος. Ο Κιπτσόγκε σίγουρα εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Γαλουχημένος με αυτή τη κοσμοθεωρία της απλότητας και των βασικών αρχών ζωής της αφρικανικής ηπείρου αλλά ταυτόχρονα και ένθερμος βιβλιόφιλος (διαβάζει στη βιβλιοθήκη του προπονητηρίου από Αριστοτέλη μέχρι Κομφούκιο), αποπνέει τη λακωνικότητα και την αφοπλιστική σεμνότητα ενός φιλοσοφημένου ανθρώπου. Δηλώνει ότι στόχος του στον αγώνα είναι πρωτίστως να ξεπεράσει τον εαυτό του και να απολαύσει το τρέξιμο, εκπροσωπώντας επάξια τα αθλητικά ιδεώδη. Στις συνεντεύξεις αναμένει τις ερωτήσεις σχετικές με το ντόπινγκ (λόγω πολλαπλών κρουσμάτων στην ομάδα της Κένυας) και απαντάει με περίσσιο σθένος ότι είναι θέμα σωστών προτεραιοτήτων και σκληρής δουλειάς, μία δήλωση που σίγουρα συνάδει με τον τρόπο ζωής του. Από τις συνεντεύξεις του τέλος φαίνεται ότι έχει έμφυτο το χάρισμα του λόγου, σημαντικό στοιχείο για μελλοντική του πορεία ως πρότυπο στο αθλητικό γίγνεσθαι της Κένυας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Eliud Kipchoge έχει κάνει ήδη τη διαφορά και έχει όλα τα προσόντα να συνεχίσει να την κάνει στο μέλλον, εντός και εκτός αγώνα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/