Connect with us

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Ο υγειονομικός οδηγός της LEN για τους αγώνες πόλο

Published

on

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία υγρού στίβου (LEN) εξέδωσε σήμερα οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή αγώνων υδατοσφαίρισης στο εξωτερικό.

της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]

Οι βασικοί υγειονομικοί κανόνες θα τηρούνται κατά γράμμα, με ευθύνη των συλλόγων ή των ομοσπονδιών. Η απόσταση των δύο μέτρων θα πρέπει να τηρείται αυστηρά ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους (πχ ανοιχτή πισίνα). Παράλληλα, κάθε ομάδα θα έχει το δικό της ιδιωτικό μέσο μετακίνησης και, αν κρίνεται εφικτό, η επιστροφή κάθε ομάδας στη χώρα της θα γίνεται απευθείας μετά τους αγώνες. Πλην των μελών της ομάδας, μέχρι 10 άτομα θα μπορούν να συνοδεύουν την ομάδα και αν δεν έχουν περάσει τα απαραίτητα τεστ προτείνεται να μένουν σε διαφορετικό ξενοδοχείο. Οι ίδιο θα μπορούν να μπαίνουν στην πισίνα μόνο όταν η ομάδα που συνοδεύουν αγωνίζεται. Σε περιπτώσεις πρωταθλημάτων/τουρνουά που απαιτούν μακροχρόνια διαμονή των ομάδων θα λαμβάνονται μέτρα, υπό την ευθύνη της LEN. Ιδιωτικοί χώροι φαγητού/ξεκούρασης και μεγάλη συχνότητα απολυμάνσεων είναι τα βασικά σημεία των μέτρων.

Όπως είναι φυσικό, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα η επαφή των παικτών/-τριών είναι αναπόφευκτη. Αυτό που προτείνει η LEN, βάσει των όσων έχει κάνει γνωστά ο ΠΟΥ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας), είναι η συγκέντρωση του ελέυθερου χλωρίου στην πισίνα να είναι μεγαλύτερη των 0.5 mg ενώ η εξάτμιση του χλωριομένου νερού θα βοηθήσει στη μείωση της διασποράς του ιού μέσω του αέρα. Επίσης, το νερό που χρησιμοποιείται στις πισίνες θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που υπάρχουν για το πώσιμο νερό.

Ενδεικτικά, βασικοί κανόνες για τις ομάδες:

  • Για να συμμετέχουν οι ομάδες σε αγώνες που διοργανώνει η LEN θα πρέπει κάθε παίκτης/παίκτρια να προσκομίζουν την απαραίτητη βεβαίωση πως είναι αρνητικοί στη νόσο covid-19 μαζί με ένα αντίγραφο της ταυτότητάς τους. Το ίδιο ισχύει και για προπονητές/προπονήτριες και το σχετικό επιτελείο των αγώνων (διαιτητές). Όποιος δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, δεν θα μπορεί να εισέλθει στην εκάστοτε αρένα.
  • Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν ακόμη οι αθλητές/-τριες φύγουν από τις χώρες του (τουλάχιστον 72 ώρες πριν τους αγώνες) ενώ την ευθύνη γι’ αυτά έχει ο κάθε σύλλογος ή η κάθε ομοσπονδία. ενδεχομένως να γίνονται και έξτρα τεστ στη χώρα υποδοχής των ομάδων, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Αν κάποιος/-α από τις ομάδες ή τα επιτελεία βρεθεί θετικός/ή, πρέπει να ακολουθηθεί το σχετικό πρωτόκολλο, να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες αρχές/ομοσπονδίες και κανείς που έχει βρεθεί θετικός/ή στη νόσο να μην ταξιδέψει.
  • Αν κάποιος/-α έχει νοσήσει παλαιότερα από covid-19 και έχει αναρρώσει οφείλει να ενημερώσει τη LEN για το πότε νόσησε (ημερομηνία) και για το ιατρικό ιστορικό του/της αλλά και να περάσει από δύο ελέγχους (οι οποίοι θα πρέπει να βγουν αρνητικοί για να μπορέσει να αγωνιστεί). Οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να δοθούν στη LEN τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τον αγώνα καθώς θα χρειαστεί να εξεταστούν.
    (Για όσους/-ες έχουν περάσει τη νόσο covid-19 προτείνεται να υποβληθούν σε έξτρα προληπτικές εξετάσεις).
  • Αν κάποιος/-α αναπτύξει συμπτώματα της νόσου (ή παρόμοια με αυτής) κατά τη διάρκεια της παραμονής του/της στην περιοχή που ο αγώνας θα διεξαχθεί, θα πρέπει να απομονώνεται απευθείας στο ξενοδοχείο και να επικοινωνεί με τους αρμόδιους.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες