Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

ΟΑΚΑ: Επανοικειοποίηση δημόσιου χώρου και αναβάθμιση εγκαταστάσεων

Published

on

Με έξυπνες, μικρές αλλαγές χωρίς μεγάλο κόστος αλλά και μεγάλες, σημαντικές παρεμβάσεις, το ΟΑΚΑ ανακτά το ρόλο του ως πόλος έλξης όχι μόνο για αθλητές αλλά και για πολίτες.

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών απλώνεται σε 1180 στρέμματα στο Μαρούσι και είναι το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης μέσα σε αστικό ιστό. Παρά την ισχυρή υστεροφημία από τους Ολυμπιακούς και την προοπτική που υπήρχε, για πολλά χρόνια μετά το 2004 ήταν σε συνθήκες εγκατάλειψης και απαξίωσης με απανωτές αλλαγές διοικήσεων και με την απειλή να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Το τελευταίο διάστημα όμως έχουν γίνει πολύπλευρες αλλαγές, τόσο σε λειτουργικά ζητήματα όσο στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των αθλούμενων και έχουν αυξήσει την προσέλευση των επισκεπτών. Η αναγνώριση της αλλαγής είναι καθολική: από τους αθλητές και τους προπονητές που βρίσκονται καθημερινά εκεί και βλέπουν τα προβλήματα να λύνονται ένα προς ένα μέχρι τους πολίτες που έχουν «αγκαλιάσει» το ΟΑΚΑ και του έχουν δώσει πίσω το χαρακτηρισμό του δημόσιου χώρου.

Οι απλές μεν καίριες δε παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο

Η εικόνα των εγκαταστάσεων μία Κυριακή με καλό καιρό δεν είναι πλέον αποκαρδιωτική καθώς στους κοινόχρηστους χώρους βλέπει κανείς οικογένειες να κάνουν βόλτα, παρέες να κάνουν ποδήλατο, παιδιά να παίζουν. Βλέπει ζωή. Οι θέσεις στάθμευσης αυξήθηκαν με την πολύ απλή κίνηση της… διάθεσης των κλειστών πάρκινγκ (!) και των διαγραμμίσεων, οι υδρορροές καθαρίστηκαν από τις εναποθέσεις χώματος χρόνων και οι σκουριασμένες -χωρίς χρησιμότητα- γέφυρες έφυγαν. Στον περιβάλλοντα χώρο της «αγοράς» και του ανατολικού τομέα έφυγαν τα σπασμένα γυαλιά, τοποθετήθηκαν νέες φυτεύσεις μεταξύ των οποίων και αιωνόβιες ελιές, αναδείχθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι του χώρου, έφυγαν από τη μέση τα εκδοτήρια για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ υπάρχει συστηματική επίβλεψη από τα συνεργεία καθαριότητας του ΟΑΚΑ όλες τις μέρες της εβδομάδας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν κοστοβόρες για τη διοίκηση, απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί. Μετά τη λήξη της καραντίνας οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν και το Ολυμπιακό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο γειτονικό Golden Hall και ενώνεται με μία αερογέφυρα με το ΟΑΚΑ. «Καθημερινά επισκέπτονται το κέντρο περίπου 15.000 άτομα για προπόνηση, περπάτημα και ποδήλατο σε όλη την εγκατάσταση. Τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος μόνο στον περιβάλλοντα χώρο είναι περίπου 20.000 με στοιχεία από την αστυνομία. Οι πολίτες ενημερώνονται να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας», τόνισε στο Sportsfeed ο γενικός διευθυντής, Κωνσταντίνος Χαλιορής. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:

Ο υγρός στίβος σε πρώτο πλάνο

Το Ολυμπιακό κέντρο διαθέτει 8 πισίνες και μετά την ολοκλήρωση των έργων θα έχει 11. Οι καινούργιες δεξαμενές θα διατεθούν στο γενικό κοινό ώστε να διατεθούν οι υπάρχουσες αποκλειστικά στα σωματεία και τον υψηλό αθλητισμό. Απομακρύνθηκαν ο πύργος καταδύσεων, οι κερκίδες και οι κατασκευές που είχαν μπει πρόσθετα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και οι οποίες βάσει σύμβασης έπρεπε να έχουν φύγει από τον Σεπτέμβριο του 2004 (εδώ). Ήταν ο λόγος που δεν μπορούσαν να γίνουν αγώνες στο κολυμβητήριο λόγω της αδυναμίας αδειοδότησης. Στο αισθητικό κομμάτι πλέον ο χώρος έχει «ανοίξει» αφού έφυγαν οι ογκώδεις κατασκευές και η εξωτερική 50άρα πισίνα «βλέπει» για πρώτη φορά απευθείας το εντυπωσιακό κτίριο του ποδηλατοδρόμιου. Αλλάχθηκαν για πρώτη φορά από το 2004 τα φίλτρα και η χαλαζιακή άμμος στις πισίνες, μία απλή ενέργεια συντήρησης που άλλαξε το χρώμα του νερού από πράσινο σε γαλάζιο. Στο κλειστό κολυμβητήριο τοποθετήθηκαν νέου τύπου ηλεκτρονικοί βατήρες (εδώ), αλλάχθηκαν τα σπασμένα πλακάκια, καθαρίστηκαν τα τζάμια ώστε να μπαίνει πλέον φυσικό φως στις εγκαταστάσεις και με την αφαίρεση της πρώτης σειράς των θέσεων αντικαταστάθηκαν τα ελαττωματικά καθίσματα στις παραπάνω θέσεις και δημιουργήθηκε ένας λειτουργικός διάδρομος για τους αθλητές.

Ο στίβος επιστρέφει στο ΟΑΚΑ

Το βασικό πρόβλημα, η αλλαγή του ελαστικού τάπητα με νέο διεθνών προδιαγραφών, έχει ήδη δρομολογηθεί (εδώ). Το σημαντικότερο όμως είναι πως δεν θα αλλάξει μόνο στα Κ1, Κ2 και το κλειστό προπονητήριο αλλά και στο κεντρικό Ολυμπιακό στάδιο και το προθερμαντήριό του, τα οποία μετά από πολλά χρόνια διατίθενται ξανά στην υπηρεσία του βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η οροφή στο κλειστό προπονητήριο στίβου στεγανοποιήθηκε μετά από χρόνια… κουβάδων (εδώ) ενώ τα εξωτερικά Κ1 και Κ2 θα αποκτήσουν και τουαλέτες και αποδυτήρια με μία πρακτική και έξυπνη λύση. Τα κέντρα ελέγχου του Ολυμπιακού σταδίου που χρησιμοποιήθηκαν μόνο για το συντονισμό των τελετών έναρξης και λήξης θα αποσυνδεθούν από τις εξωτερικές τους στηρίξεις για να τοποθετηθούν στα Κ1 Κ2 και να επαναχρησιμοποιηθούν ως αποδυτήρια (εδώ).

Τα κέντρα ελέγχου που θα τοποθετηθούν ως αποδυτήρια στα Κ1, Κ2

Μέσα στις πολύ σημαντικές αλλαγές δε θα πρέπει να ξεχάσουμε την αναγέννηση του Ολυμπιακού κέντρου αντισφαίρισης που μπορεί να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου διοργανώσεις αλλά και η εύρεση λύσης στα προβλήματα θέρμανσης που ταλαιπωρούσαν τα κλειστά προπονητήρια με σημαντικότερο το ποδηλατοδρόμιο. Οι εργασίες προχωρούν και πάντα θα προκύπτουν νέες, το σημαντικό όμως είναι πως μετά από πολλά χρόνια παρακμής και απαξίωσης, όντως, κάτι αλλάζει στο ΟΑΚΑ προς το καλύτερο. Σας καλούμε να κάνετε τη βόλτα σας στις εγκαταστάσεις, να δείτε από πρώτο χέρι τις αλλαγές και να οικειοποιηθείτε το ΟΑΚΑ ως δημόσιο χώρο μέσα στην πυκνοδομημένη πρωτεύουσα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/