Connect with us

EDITORIAL

Οδηγώντας τον αθλητισμό σε εξόντωση

Published

on

Την περασμένη Κυριακή, ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, βρέθηκε στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα, δηλώνοντας παρών και δίπλα στον αθλητισμό. Είναι όμως έτσι; Η πολιτεία είναι δίπλα στον αθλητισμό ή μήπως τον οδηγεί στην εξόντωση του;

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Το γεγονός ότι ο υφυπουργός αθλητισμού είναι παρών στα γεγονότα, είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και μόνο αρνητικό δεν μπορεί να το θεωρήσει κανείς. Τον αν υπάρχει ουσία είναι θέμα προς μεγάλη συζήτηση.
Το Σαββατοκύριακο, η Ρουμανία θα φιλοξενήσει το βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου. Μία χώρα που πλέον δε διαφέρει σε πολλά με την Ελλάδα. Και όμως, αυτή η χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ που ζούσε δεκαετίες κάτω από απολυταρχικό καθεστώς, φαίνεται παίρνει τον αθλητισμό πολύ πιο σοβαρά από την Ελλάδα.
Κατ’ αρχήν στην αρμόδια θέση έχει άνθρωπο του αθλητισμού και μάλιστα όχι όποιον και όποιον.
Υπουργός νεολαίας και αθλητισμού της Ρουμανίας είναι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η 40χρονη Γκαμπριέλα Σάμπο. Θρυλική μορφή του στίβου. Τρεις φορές Ολυμπιονίκης και άλλες τόσες παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχει γράψει ιστορία στους δρόμους των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Η Σάμπο είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου.
Χθες λοιπόν, η ίδια ανακοίνωσε πως αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού της Ρουμανίας για το υπουργείο νεολαίας και αθλητισμού. Το 2014 το ποσό ήταν 77.000.000 ευρώ και για το 2015 το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 10% για να φτάσει τα 85.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα για το 2014 το υφυπουργείο αθλητισμού είχε προϋπλογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ και για το 2015 μειώθηκε ακόμη περισσότερο πέφτοντας στα 47 εκατομμύρια ευρώ με την ηγεσία να καμαρώνει για το… επίτευγμα της αύξησης της επιχορήγησης για το ΕΣΚΑΝ από 50.000 στα 200.000 ευρώ (με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε στο προσεχές μέλλον).
Προχθές η ρουμανική ομοσπονδία στίβου ανακοίνωσε πριμ 40.000 ευρώ για τους αθλητές που θα καταλάβουν τις ψηλότερες θέσεις, με βάση το σύστημα αξιολόγησης της IAAF, στο βαλκανικό πρωτάθλημα. Περίπου ίδιο είναι το ποσό το οποίο αναζητεί η ελληνική ομοσπονδία κωπηλασίας προκειμένου να στείλει την Εθνική ομάδα στο παγκόσμιο της Γαλλίας για να διεκδικήσει προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς.
Για να γίνει αντιληπτή η πολιτική εξόντωσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα αρκεί να παραθέσουμε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα οποία ο μέσος ετήσιος μισθός ενός γυμναστή στην Ρουμανία είναι 3.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 15.000 ευρώ και μάλιστα μετά από αρκετή μείωση.
Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να είχε στο μυαλό του, την κάθαρση του ελληνικού αθλητισμού και για το λόγο αυτό γέμισε με νομικούς την πολιτική ηγεσία, η οποία τοποθετεί με τη σειρά της και αυτή νομικούς σε όλες τις επιτροπές. Δεν υπάρχουν πουθενά άνθρωποι του αθλητισμού και είναι τουλάχιστον άστοχο να επικαλεστεί κάποιος το επιχείρημα πως στο χώρο της αριστεράς δεν υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τον αθλητισμό.
Ναι στην κάθαρση και έχει αργήσει μάλιστα. Πρέπει όμως να συνεχίσει να υπάρχει και ο αθλητισμός, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να καθαρίσεις ένα σπίτι το οποίο θα μείνει… ακατοίκητο.

ΥΓ Το θέμα του Καυτανζόγλειου σταδίου στη Θεσσαλονίκη δεν το έχουμε ξεχάσει. Άλλωστε ήμασταν αυτοί που το αναδείξαμε και από ότι φαίνεται οι μοναδικοί που συνεχίζουμε να ασχολούμαστε. Η κοροϊδία με τον ορισμό διοίκησης θα πρέπει να τελειώσει άμεσα. Τα έργα που υποσχέθηκε ο ΓΓΑ πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Αν φύγει και ο Αύγουστος και αρχίσουν τα πρωτοβρόχια, οι εργασίες για την αντικατάσταση του τάπητα στο κεντρικό στάδιο και το βοηθητικό στάδιο δε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/