Connect with us

TOP

Οι 10 κορυφαίες στιγμές της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς

Published

on

Για 17 μέρες, το Ρίο αποτέλεσε το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδαφέροντος. Μαγικά πράγματα συνέβησαν όλες αυτές τις μέρες στο Ολυμπιακό πάρκο της Μπάρα, το Ολυμπιακό στάδιο στο Εγκενχάο, στην Κόπακαμπάνα, το Ντεόντορο και το Σαμποδρόμιο. Το Sportsfeed βρέθηκε παντού και παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Ξεχωρίσαμε τις 10 κορυφαίες στιγμές και σας τις παρουσιάζουμε.

Ρίο Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

10. Ο τερματισμός και των πέντε μαραθωνοδρόμων μας
Η Κένυα έστειλε έξι συμμετοχές στους δύο μαραθώνιους (άνδρες-γυναίκες) και τερμάτισαν οι μισοί. Η Αιθιοπία επίσης έξι αλλα τερμάτισαν οι τέσσερις. Η Ελλάδα έστειλε πέντε (δύο άνδρες και τρεις γυναίκες) και τερμάτισαν όλοι! Οι συνθήκες τόσο στον αγώνα των γυναικών (καύσωνας) όσο και σε αυτόν των ανδρών (βροχή) οδήγησαν πολλούς να σταματήσουν τον αγώνα. Σοφία Ρήγα, Ράνια Ρεμπούλη και Γιώτα Βλαχάκη στις γυναίκες, Χριστόφορος Μερούσης και Μιχάλης Καλομοίρης στους άνδρες αξίζουν έπαινο γιατί επέλεξαν τη μεγάλη καταπόνηση και να τερματίσουν, παρά την εύκολη λύση της εγκατάλειψης.

09. Από το… πουθενά στον τελικό!
Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου και Παναγιώτης Μαγδανής, ένα μήνα πριν ήταν απογοητευμένοι που έχασαν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Ιδίως οι τρεις πρώτοι που την άγγιξαν ως ελαφριά τετράκωπος στο προ-Ολυμπιακό του Λουγκάνο. Ο αποκλεισμός του ρωσικού πληρώματος λόγω εμπλοκής στην ιστορία των απαγορεύμενων ουσιών, έφερε την ελληνική τετράδα στο Ρίο και ανέλπιστα μέχρι τον τελικό του αγωνίσματος. Βγήκαν έκτοι, όμως και μόνο η πρόκριση τους είναι τεράστια επιτυχία, για τέσσερα παιδιά που ένα μήνα πριν σκεφτόταν τις διακοπές τους.

08.Πανελλήνιο ρεκόρ από την Αλεξία Παππά
Η καλή μέρα απο το πρώι φαίνεται. Η Αλεξία Παππά ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων και τα πήγε περίφημα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συμμετείχε σε μια ιστορική κούρσα όπου η Αλμάζ Αγιάνα έκανε τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ με 29:17.45 καταρρίπτοντας το 29:31.78 της Τζούνξια Γουάνγκ. Η Αλεξία έκανε 31:36.16 κατεβάζοντας περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα το δικό τους πανελλήνιο που ήταν 31:46.85 που είχε κάνει τον Μάιο στο Στάνφορντ. Κατετάγει 17η και 7η από τις Ευρωπαίες σε έναν αγώνα που εκτός από το παγκόσμιο είχε και οκτώ εθνικά και 18 ατομικά ρέκορ!
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η Αλεξία δημιούργησε το μομέντουμ για την ελληνική ομάδα.

07. Η σημαιοφόρος Σοφία Μπεκατώρου
Περίπου 3.000.000.000 κάτοικοι αυτού του πλανήτη, παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Αγώνων του Ρίο και είδαν για πρώτη φορά στην ιστορία των 120 ετών των σύγχρονων Αγώνων, μια γυναίκα αθλήτρια να μπαίνει πρώτη στο στάδιο. Και όχι όποια και όποια. Χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας! Η Σοφία Μπεκατώρου έγινε αμέσως το πρόσωπο της ημέρας σε όλον τον πλανήτη και η Ελλάδα εισέπραξε πολλά συγχαρητήρια και μπράβο που έβαλε μπροστά μία γυναίκα.

06. Η τέταρτη θέση του διπλού σκιφ των γυναικών
Η τέταρτη θέση τους Ολυμπιακούς είναι τεράστια υπόθεση. Έστω και αν είναι το μια… ανάσα από το μετάλλιο. Στην περίπτωση των Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη η επιτυχία είναι τεράστια γιατι:
– Η Σοφια Ασουμανάκη ξεκίνησε να ασχολείται με την κωπηλασία μετά τους Ολυμπιακούς του 2012. Δηλαδή δεν υπήρχε στο άθλημα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Αγώνων.
– Επίσης η Ασουμανάκη ειναι μόλις 18 ετών!
– Το συγκεκριμένο πλήρωμα του διπλού σκιφ, είναι μόλις ενός έτους, με τη Νικολαΐου να αλλάζει κατηγορία και από τα ελαφριά να πηγαίνει στα βαριά.
– Η Κατερίνα Νικολαΐδου είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας και έχει δώσει πολύ μεγάλη μάχη για να φτάσει να είναι μια από τις κορυφαίες του κόσμου, σε ηλικία μόλις 24 ετών!

05. Ο θρίαμβος των Μάντη-Καγιαλή
Το 2012 κέρδισαν την κάρτα για την Ελλάδα, αλλά έχασαν στην εγχώρια διαδικασία πρόκρισης. Το 2016 επανήλθαν πιο αποφασισμένοι από ποτέ και τελικά ανέβηκαν στο βάθρο. Χάλκινοι Ολυμπιονίκες στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Μπορούσαν και καλύτερα, αλλά έπρεπε να αφήσουν κάτι να τους… τρώει μέχρι την επόμενη φορά. Αυτό άλλωστε ήταν το κίνητρο τους για το 2016. Το ίδιο θα είναι και για το 2020.

04. Το χρυσό του Λευτέρη Πετρούνια
Δε βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα γιατί φταίει ο ίδιος. Έχει καταστήσει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου κάθε φορά που αγωνίζεται… παιχνιδάκι. Χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 16.0000 βαθμολογία, κόντρα στο Βραζιλιάνο κάτοχο του τίτλου και δύο Κινέζους με μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο πρόγραμμα τους, δεν είναι μικρή υπόθεση ακόμα και για τον αήττητο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, Λευτέρη Πετρούνια.

03. Τα δύο μετάλλια της Άννας Κορακάκη
Αυτό που κατάφερε η Άννα Κορακάκη στο Ρίο, μόνο η ίδια μπορεί να το επαναλάβει ενδεχομένως. Έχει μπει στο γκρουπ των αθλητών με δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς. Αυτοί είναι ο Κώστας Τσικλητήρας στο στίβο το 1908 και το 1912, και οι αθλητές της σκοποβολής Γιάννης Φραγκούδης και Γιώργος Ορφανίδης το 1896 έχουν καταφέρει ανάλογα επιτεύγματα. Το χρυσό στα 25μ. και το χάλκινο στα 10μ. είναι δύο ιστορικά για την Ελλάδα μετάλλια και η Άννα είναι μόλις 20 ετών!

02. Το αργυρό μετάλλιο από τον Σπύρο Γιαννιώτη
Έχουν γραφτεί πολλά για τον Σπύρο Γιαννιώτη που όμως ποτέ δεν είναι αρκετά. Στις 16 Αυγούστου 2016, ο 36 ετών και 151 ημερών Έλληνας κολυμβητής κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 10χλμ. μαραθώνιας κολύμβησης, έχοντας τον ίδιο ακριβώς χρόνο με τον πρώτο, Ολλανδό Φέρι Βέρτμαν, 1:52:59.8. Για περίπου 40 λεπτά όλοι πανηγυρίζαμε το χρυσό. Έβλεπες μεγάλους άνδρες να κλαίνε σα μικρά παιδιά. Το αποτέλεσμα άλλαξε, ο Γιαννιώτη έμεινε δεύτερος, αλλά δεν αλλαξε στο παραμικρό η χαρά από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο αθλητής του Νίκου Γέμελου ολοκλήρωσε με εκπληκτικό τρόπο μια μυθική καριέρα.

01. Χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ
Τα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 28. Ο βασιλιάς όμως είναι ένας. Ο στίβος. Όταν κάποιος κερδίζει χρυσό μετάλλιο μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο, εξ’ ορισμού είναι ο Νο1 σε όλες τις λίστες των κορυφαίων. Έτσι και η Κατερίνα Στεφανίδη η οποία στο Ρίο έγραψε ιστορία με το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ των γυναικών. Σε έναν αγώνα θρίλερ που κράτησε άυπνη ολόκληρη την Ελλάδα, το 4.85μ. της έδωσε την πρωτιά κόντρα στην φοβερή Σάντι Μόρις και το σούπερ ταλέντο Ελάιζα Μακάρντνεϊ. Οι τρεις τους θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια καθώς όπως φάνηκε στο Ρίο είναι η διάδοχη κατάσταση των Ισινμπάεβα, Σουρ, Μούρερ και ενδεχομένως και της Σίλβα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/