Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Οι αλλαγές και τα λεφτά στην τράπεζα

Published

on

Λίγες ώρες χρειάστηκαν για να δώσει ο Αλεξάντερ Μπόρισιτς το στίγμα του στην διακυβέρνηση του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της CEV ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στις διοργανώσεις (ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά κύπελλα), αλλά κυρίως αλλαγή στην νοοτροπία που θα διέπει την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

«Είμαστε μια νέα ομάδα, με νέα ηγεσία για το ευρωπαϊκό βόλεϊ, αλλά μια ηγεσία με ευθύνες. Έχουμε κοντά μας τις μεγάλες ομοσπονδίες, αλλά στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το άθλημα σε όλες τις χώρες. Μπορεί να υπάρχει διαφορά επιπέδου, αλλά με καλή συνεργασία μεταξύ των ισχυρών και των ασθενεστέρων αγωνιστικά, μπορεί να υπάρξει πρόοδος», είπε στον πρόλογο του ο Σέρβος πρόεδρος ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε με τακτ στον προκάτοχο του, αλλά του επεφύλασσε μια μπηχτή η οποία τα έλεγε όλα.
«Η προηγούμενη διοίκηση έκανε καλή δουλειά, αλλά θέλουμε περισσότερη θετική ενέργεια, να δημιουργήσουμε νέο image και νέο brand για το άθλημά μας», είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Παράλληλα, θέλουμε να φέρουμε κοντά μας θεσμούς εκτός του αθλήματος και να βρούμε λύσεις για την εισροή χρημάτων που θα επανεπενδυθούν στο βόλεϊ και δεν θα μείνουν στις τράπεζες».
Αυτή η τελευταία ατάκα είναι σίγουρα η ατάκα της χρονιάς για το χώρο του βόλεϊ, όμως ο Μπόρισιτς με περίσσια αυτοπεποίθηση (δείγμα προφανώς της εμπιστοσύνης που έχει στο πλάνο του) φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και προς την FIVB και τον πρόεδρο της Άρι Γκράσα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Η Ευρώπη δικαιούται μεγαλύτερου σεβασμού από την FIVB. Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ευρώπη έχει μόνον μία θέση εξασφαλισμένη κι αν δεν είχαν προκριθεί Σερβία στις γυναίκες και Ιταλία στους άνδρες, υπήρχε κίνδυνος η Ευρώπη να έχει μόνον μία ομάδα στο Ρίο του χρόνου».
Κι από τη στιγμή που ο Γκράσα φέρεται στο τελευταίο διάστημα να στήριζε Μέγιερ (αν και αρχικά ήταν υπέρ του Μπόρισιτς) η συνύπαρξη τους θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς ο πρόεδρος της CEV έριξε κι άλλο ένα θέμα στο τραπέζι: «Πρέπει κάποια στιγμή να προφυλάξουμε τους αθλητές καθώς φτάνουν στο σημείο να δίνουν και 100 αγώνες την σεζόν».

Οι αλλαγές στην Ευρώπη
Πρωτίστως όμως ο Μπόρισιτς κι οι συνεργάτες του ξεκινούν με τις αλλαγές στην Ευρώπη, οι οποίες όσον αφορά τις εθνικές ομάδες θα εφαρμοστούν από το 2019 ενώ στα ευρωπαϊκά κύπελλα από την σεζόν 2016-2017. Στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ανδρών από τις 16 ομάδες που συμμετείχαν μέχρι τώρα, το 2019 θα αυξηθούν στις 24 καθώς όπως εξήγησε «θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε περισσότερες ομοσπονδίες να βρεθούν στα τελικά». Μόνο που οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί, καθώς οι ομάδες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλου (από έξι ομάδες έκαστος) και θα υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθούν σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (όπως θα συμβεί στο ποδοσφαιρικό Euro 2020 και στο πρόσφατο ευρωμπάσκετ). Οι δύο τελευταίες ομάδες των ομίλων θα αποκλείονται και οι υπόλοιπες θα ξεκινούν τα νοκ άουτ παιχνίδια μέχρι τον τελικό.
Στις γυναίκες η αύξηση θα είναι μικρότερη (από 16 στις 20 με πέντε ομίλους των τεσσάρων ομάδων) αλλά κι εδώ θα υπάρχει η δυνατότητα για να διεξάγονται οι όμιλοι σε πολλές χώρες (επιλογή που έχει να κάνει με την μείωση του κόστους).
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κύπελλα, από την επόμενη περίοδο (2016-2017) στο τσάμπιονς λιγκ θα διεξάγονται και προκριματικά ενώ οι εξασφαλισμένες θέσεις θα είναι λιγότερες και φυσικά καταργούνται οι wild cards.
Μάλιστα το πλάνο της CEV θέλει τις ομάδες από 28 που είναι φέτος στους άνδρες να μειώνονται σταδιακά σε 20 (αυτός είναι ο αριθμός για την σεζόν 2018-2019), ενώ από τα προκριματικά θα προέρχονται τέσσερις ομάδες.
Αυτό που δεν αλλάζει προς το παρών (κάτι που πρέπει όμως να αλλάξει το συντομότερο δυνατό) είναι η ανάθεση του φάιναλ φορ σε μια ομάδα η οποία θα παίρνει και το απευθείας εισιτήριο.
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στα άλλα δύο κύπελλα (CEV Cup, Challenge Cup), ενώ θα προκύψουν και ανακατατάξεις στον αριθμό των ομάδων που εκπροσωπούν την κάθε χώρα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/