Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Οι αντιδράσεις των αθλητών για τη νέα περίοδο Ολυμπιακής πρόκρισης

Published

on

Οι περισσότεροι αθλητές δέχτηκαν με θετικές αντιδράσεις την απόφαση της WA, υπήρχαν όμως, όπως πάντα, και μερικές εξαιρέσεις οι οποίες παραδόξως δεν προήρθαν από τους ελαφρά αδικημένους.

Η WA έγινε χθες η πρώτη ομοσπονδία αθλήματος που προχώρησε σε ανακοίνωση του αναδιαμορφωμένου συστήματος Ολυμπιακής πρόκρισης αφού φρόντισε να κινηθεί γρήγορα με τη διαδικασία των διαβουλεύσεων. Η απόφαση που πάρθηκε είναι να μην μετρήσουν για την Ολυμπιακή πρόκριση (και το ράνκινγκ) οι επιδόσεις της περιόδου 6/4 με 30/11 του 2020 και να ξεκινήσει εκ νέου το σύστημα πρόκρισης (όρια και ράνκινγκ) από 1/12/2020 μέχρι και 29/6/2021 για τα περισσότερα αγωνίσματα. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο μαραθώνιος και τα 50χλμ βάδην για τα οποία η νεα περίοδος πρόκρισης είναι 1/12/2020 με 31/5/2021.

Σε αυτή την απόφαση οι μοναδικοί που βγαίνουν ως ένα βαθμό χαμένοι είναι οι μαραθωνοδρόμοι και οι βαδιστές των 50χλμ βάδην. Οι πρώτοι που αναγκαστικά κυνηγούν μόνο το όριο θα πρέπει να ορίσουν έναν αγώνα-στόχο αρκετά νωρίς ώστε αν αποτύχουν, να έχουν μια ικανή περίοδο αποκατάστασης για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία κοντά στα τέλη της περιόδου πρόκρισης στις 31 Μαΐου. Αλλιώς θα πρέπει να πάρουν ρίσκο και να στοχεύσουν μόνο σε έναν αγώνα. Λίγες θα είναι ευκαιρίες και για τα 50χλμ βάδην αντίστοιχα. Παρόλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε ότι η καθολικότητα της απόφασης έχει νόημα ως προς την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, αφού αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει η δυνατότητα τέλεσης ελέγχων. Υπήρχαν περιπτώσεις αθλητών που στο παρελθόν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικοί προς τις ενέργειες της WA και τώρα της έβγαλαν το καπέλο, όπως αυτή του Καναδού βαδιστή των 50χλμ, Έβαν Ντάνφι, που έγραψε: «Αυτή η απόφαση είναι λογική και δίκαιη. Έχω εντυπωσιαστεί από τηντην ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδίας τους τελευταίους μήνες». Ο Ντάνφι που έχει ήδη το όριο στο αγώνισμά του δείχνει σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του προς τη φαρμακοδιέγερση και για αυτό στηρίζει και την απόφαση.

Οι αντιδράσεις όμως που είδαμε ήρθαν από κορυφαίους αθλητές του στιπλ. Οι αθλητές του αγωνίσματος έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη του Ιουνίου για να πιάσουν τα όρια ή να βελτιώσουν το ράνκινγκ τους με αγώνες, ενώ σε αντίθεση με άλλα αγωνίσματα χρειάζονται μόνο 3 αγώνες λόγω της μη συμμετοχής τους στον κλειστό στίβο. Η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Ρίο, παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2017 και δευτεραθλήτρια κόσμου το 2019, Έμμα Κόμπουρν, εξέφρασε στο Twitter την ευθεία αντίθεσή της. Η Αμερικανίδα έγραψε: «Αυτή η απόφαση με ενοχλεί. Ακόμα κι αν αγωνιστούμε μέσα στο 2020, τα Ολυμπιακά μας όρια δε θα μετρήσουν. Αυτό μας παίρνει μέσα από τα χέρια μας την τελευταία ελπίδα να γίνει το 2020 ένα παραγωγικό έτος με νόημα για την καριέρα μας». Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η αντίδραση του επίσης Αμερικανού στιπλίστα Έβαν Γιάγκερ που ήταν αργυρός στους Ολυμπιακούς του Ρίο: «Είμαι αρκετά απογοητευμένος από αυτή την απόφαση. Ακόμα κι αν ξεπεράσουμε την πανδημία και αρχίσουν και πάλι οι αγώνες, η WA μας παίρνει ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να τρέξουμε γρήγορα φέτος. Καταλαβαίνω το πάγωμα του ράνκινγκ αλλά πιστεύω ότι έπρεπε να διατηρηθεί το δικαίωμα επίτευξης του Ολυμπιακού ορίου». Το παράδοξο και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι οι προκρίσεις των ΗΠΑ θα κριθούν λογικά τον Ιούνιο του 2021, στα Ολυμπιακά τράιαλς της χώρας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/