Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Οι διοργανωτές μαραθωνίων πρέπει να αναθεωρήσουν την πριμοδότηση επιδόσεων

Published

on

Με την αγωνιστική δράση να είναι στον πάγο λόγω της πανδημίας και με οικονομική ύφεση στον ορίζοντα οι διοργανωτές των μαραθωνίων έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τομείς όπως το πλάνο αμοιβών των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων.

Ο Ιταλός αθλητικός αναλυτής Νταβίντ Μόντι εξέφρασε την οπτική του για τα υψηλά χρηματικά έπαθλα και μπόνους που παρέχουν οι διοργανώσεις μαραθωνίων στους κορυφαίους αθλητές και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μία προσαρμογή στις σύγχρονη εποχή, για την μετάβαση στην οποία ορόσημο ήταν η εμφάνιση των παπουτσιών Vaporfly Next% της Nike.

Σύμφωνα με τον Μόντι η επικράτησή τους τον τελευταίο χρόνο σε όλους τους μαραθωνίους ανά τον κόσμο προκάλεσε έκρηξη κορυφαίων επιδόσεων. Δεν προσαρμόστηκαν και ανάλογά όμως τα χρηματικά μπόνους των διοργανωτών με βάση την επίδοση, τα οποία δεν έχουν συνήθως ασφάλιση από τριτο φορέα και τα οποία στηρίζονται σε παρωχημένα δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν δυσκολίες σε όλο το φάσμα του αθλητισμού παγκοσμίως αυτή η κατάσταση μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητα των αγώνων δρόμου.

Σύμφωνα με το σάιτ στατιστικών alltime-athletics.com μέσα στο 2019 επιτεύχθηκε το 19% (42/219) των επιδόσεων κάτω από 2:06 στους άνδρες και το 18% (33/183) κάτω από 2:22 στις γυναίκες όλων των εποχών. Σχεδόν όλες αυτές οι επιδόσεις έγιναν με τα συγκεκριμένα παπούτσια, για τα οποία αναγκάστηκε ακόμα και η παγκόσμια ομοσπονδία να βάλει συγκεκριμένους κανόνες ως προς τη διαθεσιμότητα τους στην αγορά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Ο Ρόμπερτ Τζόνσον του LetsRun.com αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ποτέ ξανά δεν είχαν υπάρξει 14 άνδρες κάτω από 2:08 στον ίδιο μαραθώνιο και στους τρεις ελίτ μαραθωνίους που πρόλαβαν να γίνουν μέσα στο 2020 (Ντουμπάι, Σεβίλη, Τόκιο) είδαμε 14, 14 και 17 αθλητές να το καταφέρνουν.

Τα χρηματικά όμως μπόνους δεν έχουν αναθεωρηθεί με βάση τις παρούσες συνθήκες. Αναφέρει ότι ο μέιτζορ μαραθώνιος του Λονδίνου, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και εύπορους του πλανήτη, έδωσε συνολικά 1.030.000$ σε μπόνους επιδόσεων (667.000$ στους άνδρες και 363.000$ στις γυναίκες). Οι τρεις πρώτοι στους άνδρες, Κιπτσόγκε, Γκερεμό και Γουασιχούν πήραν 125.000$, 100.000$ και 100.000$ αντίστοιχα, πέρα από τα χρηματικά έπαθλα της θέσης και τα πριμ συμμετοχής των ατομικών τους συμβολαίων. Δεν υπήρχε όριο στον αριθμό των αθλητών που μπορούσαν να πάρουν μπονους επίδοσης, αν έπιαναν το χρόνο έπαιρναν μπόνους ανεξάρτητα από την επίδοση. Μπορεί το Λονδίνο να είναι ακραίο παράδειγμα λόγω του προϋπολογισμού του, όμως, αναλογικά, σημαντικά ποσά διατίθενται και σε μικρότερης εμβέλειας αγώνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι διοργανωτές των μαραθωνίων πρέπει να προβούν σε εφαρμογή των ακόλουθων προτάσεων:

  • Μείωση των χρηματικών ποσών για το μπόνους επίδοσης
  • Αναπροσαρμογή των επιδόσεων στο σύστημα πριμοδότησης
  • Περιορισμός του μπόνους σε συγκεκριμένο αριθμό αθλητών βάσει κατάταξης
  • Περιορισμός των εξόδων με διάθεση συγκεκριμένου ποσού σε πριμοδότηση επιδόσεων
  • Πριμοδότηση μέσω των ατομικών συμβολαίων των αθλητών. Έτσι μπορούν να επιβραβευτούν ευκολότερα ντόπιοι αθλητές με διαφορετικά κριτήρια όμως η οργανωτική επιτροπή χάνει ως προς τη διαφήμιση που προσφέρει η ανακοίνωση των χρηματικών επάθλων
  • Επιβράβευση με μπόνους μόνο για το νικητή ή και μόνο για κατάρριψη ρεκόρ. Πιθανή ανάληψη του χρηματικού επάθλου από συγκεκριμένο χορηγό για διαφημιστικούς λόγους προκειμένου να μην πάρει το ρίσκο η διοργανωτική επιτροπη
  • Ενσωμάτωση του προϋπολογισμού της πριμοδότησης επιδόσεων στα χρηματικά έπαθλα

πηγή: David Monti, Race Results Weekly

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/