Connect with us

OLYMPICS

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού το 2017 (video)

Published

on

To 2017 είχε την… ατυχία να ακολουθεί το Ολυμπιακό 2016 όπου ο ελληνικός αθλητισμός απογειώθηκε. Μπορεί να μην μπόρεσε να το φτάσει σε επίπεδο επιτυχία (οι Ολυμπιακές δε συγκρίνονται με καμία) όμως και το 2017 ήταν μια καλή αθλητικά χρονιά για την Ελλάδα. Η ομάδα του Sportsfeed ξεχώρισε τις 10 κορυφαίες αθλητικές στιγμές από τη χρονιά και τις παρουσιάζει. Σε αντίθεση με τους κορυφαίους της χρονιάς, το κριτήριο στις κορυφαίες στιγμές είναι καθαρά υποκειμενικό.

10 – Επιστροφή Ηλία Ηλιάδη
Περίπου 16 μήνες από τον τελευταίο του αγώνα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο Ηλίας Ηλιάδης αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση και να αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της όπεν κατηγορίας. Εκεί όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός κιλών. Κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο 40 κιλά βαρύτερο και ηττήθηκε λόγω έλλειψης αγώνων. Η παρουσία του ήταν το μεγάλο γεγονός των αγώνων στο Μαρακές, υποσκιάζοντας ακόμα και τον τεράστιο Τέντι Ρινέρ. Το τί θα κάνει το 2018 ακόμα δεν το έχει αποφασίσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζει να προπονείται και μάλιστα πιο σκληρά από ποτέ.

09 – Η νίκη του Τσιτσιπά επί του Γκοφέν
Όταν είσαι 19 ετών, εκτός 100αδας στην παγκόσμια κατάταξη και κερδίζεις σε σημαντικό τουρνουά (ΑΤP tour) το Νο10 Νταβίντ Γκοφέν, τότε το επίτευγμα είναι πραγματικά σημαντικό. Αυτή η νίκη του Τσιτσιπά ενδεχομένως να έκανε και μεγαλύτερη αίσθηση εκτός Ελλάδας καθώς όντως ήταν μεγάλη έκπληξη παρά το ταλέντο του 19χρονου Έλληνα.

08 – Το 8.30μ. του Τεντόγλου στο μήκος
Στον τελικό του μήκους του πανελλήνιου πρωταθλήματος όπου το σκάμμα δεν είναι κατηφορικά και δεν υπάχουν μεζούρες που δεν τεντώνουν, ο Μίλτος Τεντόγλου σημείωσε μία πραγματικά σπουδαία επίδοση η οποία μετά και από το παγκόσμιο του Λονδίνου, τον διατηρεί στην πρώτη 10αδα του κόσμου. Μάλιστα τα κατάφερε τη χρονιά που το μήκος πήρε και πάλι τα πάνω και οι επιδόσεις άρχισαν να είναι και πάλι μεγάλες. Αν ήμασταν στο 2012 ή το 2016 με το 8.30μ. θα ήταν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων.

07 – το 88.01μ. του Κυριαζή στον ακοντισμό
Με την επίδοση του αυτή ο Γιάννης Κυριαζής κατάφερε να γίνει ο δεύτερος Έλληνας ακοντιστής όλων των εποχών που κατάφερε να περάσει τα 88 μέτρα. Ο άλλος είναι ο τεράστιος Γκατσιούδης, ο οποίος στην ηλικία του Κυριαζή έριχνε… λιγότερο. Το 88.01μ. αποτελεί και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο NCAA, πίσω από το 89.10 του Πάτρικ Μπόντεν το οποίο μάλλον δε θα αντέξει φέτος που είναι η τελευταία χρονιά του Κυριαζή στο NCAA.

06 – Η έκτη θέση του Κυριαζή στο παγκόσμιο του Λονδίνου στον ακοντισμό
Ενδεχομένως οι μη στιβικοί να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επιτυχίας αυτής του Κυριαζή. O Έλληνας ακοντιστής σε ηλικία 21 ετών συμμετείχε σε τελικό ακοντισμό, ένα αγώνισμα που όπως όλες οι ρίψεις η εμπειρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καταλαμβάνοντας την 6η θέση κάτι που ελάχιστοι ακοντιστές το έχουν καταφέρει σε αυτήν την ηλικία. Να σημειωθεί μάλιστα ότι αγωνίστηκε με προβλήματα κάνοντας θεραπείες όλο το διάστημα που ήταν στο Λονδίνο.

05 – Το 200ρι του Βαζαίου στην πεταλούδα, στο ευρωπαϊκό της Κοπεγχάγης
Κάθε φορά που αγωνίζεται ο Ανδρέας Βαζαίος, είναι συναρπαστικό να τον παρακολουθείς. Από τις καλές εποχές του Άρη Γρηγοριάδη είχαμε να δούμε Έλληνα κολυμβητή να κοντράρει στα ίσια μεγαθήρια της παγκόσμιας κολύμβησης. Στο ευρωπαϊκό της Κοπεγχάγης έκανε τρομερή κούρσα στο 200αρι της μεικτής (3η επίδοση στον κόσμο φέτος), όμως εκεί τον περιμέναμε. Στα 200μ. πεταλούδα κολύμπησε σαν… Αμερικανός. Στο δεύτερο μισό της κούρσας άρχισε να τους… καταπίνει όλους έναν – έναν και αν υπήρχαν πέντε μέτρα ακόμα θα είχε περάσει και τον Ρώσο Καρλάνοφ που πήρε το χρυσό. Τελικά με το εξαιρετικό 1:51.23 (5η επίδοση στον κόσμο) αφήνοντας πίσω του ακόμα και τον παγκόσμιο θρύλο, Λάζλο Τσεχ.

04 – Το αργυρό μετάλλιο του Φιλιππίδη στο ευρωπαϊκό κλειστού
Αυτός ο αγώνας ήταν ο πιο συναρπαστικός του Φιλιππίδη. Περισσότερο και από τον τελικό του παγκοσμίου στο Σόποτ όπου πήρε το χρυσό. Mε 5.85μ. έκανε πανελλήνιο ρεκόρ, χάνοντας το χρυσό μετάλλιο από τον Πιοτρ Λίσεκ που επίσης πέρασε το 5.85μ. γιατί στο σύνολο είχε δύο χαμένα άλματα περισσότερα.

03 – Το χάλκινο μετάλλιο της Πρεβολαράκη στο παγκόσμιο του Παρισιού
Η Μαρία Πρεβολαράκη είναι από τις άτυχες αθλήτριες όσον αφορά στους τραυματισμούς. Έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και στην πάλη ένας τραυματισμός μετράει… διπλός. Κατάφερε να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε τον Αύγουστο στο Παρίσι έδειξε (σχεδόν) το πραγματικό της πρόσωπος. Ήταν φοβερή σε όλους τους αγώνες αλλά αποκλείστηκε στα προημιτελικά από ένα λάθος, χάνοντας από τη Λευκορωσίδα Βανέσα Καλαντζίσκαγια που στη συνέχεια κέρδισε το χρυσό. Η Πρεβολαράκη όμως δεν το έβαλε κάτω και από τα ρεπεσάζ έφτασε στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου. Κέρδισε τη Ρουμάνα Εστέρα Ντόμπρε με φοβερό αγώνα και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

02 – Το χρυσό του Πετρούνια στο παγκόσμιο του Μόντρεαλ
Στο εξής ξεκινάμε τη χρονιά υπολογίζοντας ήδη το χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης που θα συμμετάσχει ο Λευτέρης Πετρούνιας. Το πρόγραμμα του στους κρίκους για άλλη μια φορά είχε τη μεγαλύτερη αξία και το εκτέλεσε άψογα για να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του Μόντρεαλ. Κινέζοι, Ρώσοι, Αζέροι, Αρμένοι, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βρετανοί, Αμερικανοί, Ιάπωνες παλεύουν για τα υπόλοιπα δύο μετάλλια σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει ο Πετρούνιας.

01 – Το χρυσό της Στεφανίδη στο παγκόσμιο του Λονδίνου
Πάνω που οι Αμερικανίδες ξεφορτώθηκαν την Ισινμπάγεβα εμφανίστηκε η Κατερίνα Στεφανίδη να τους κόψει τον αέρα. Στο Λονδίνο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με μεγάλη διαφορά (4.91μ. έναντι 4.75μ. της Μόρις), έκανε πανελλήνιο ρεκόρ, ανέβηκε στο Νο4 όλων των εποχών, έκανε όλο το στάδιο να χορέψει τον Ζορμπά, ο πρόεδρος της IAAF δήλωσε ότι είναι ένα από τα πρόσωπα του παγκόσμιου στίβου και αποτέλεσε μία από τις πλέον περιζήτητες αθλήτριες από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Αυτό που κατάφερε στο Λονδίνο τη βραδιά του τελικού και την επόμενη μέρα στην απονομή, είναι κάτι που ο ελληνικός στίβος δεν το έχει ξαναζήσει.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/