Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αλυφαντής: «Οι λεπτές γραμμές αλλάζουν τους κανονισμούς»

Published

on

Μέγα θέμα έχει προκύψει στην κολυμβητική κοινότητα με την… έκρηξη της Μελ Μάρσαλ προπονήτριας του Άνταμ Πίτι που ζήτησε την ακύρωση του Ίλια Σιμάνοβιτς άρα και του ευρωπαϊκού του ρεκόρ στα 100μ πρόσθιο 25αρας, λόγω άκυρης (όπως ισχυρίζεται η ίδια) ποδιάς. Απευθυνθήκαμε στο Ρωμανό Αλυφαντή που αντιμετώπισε το ίδιο «θέμα» πριν 15 χρόνια.

της Σωτηρίας Στασινού

O 36χρονος Αλυφαντής ο οποίος έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 στα 200μ πρόσθιο και στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο το 2008 αλλά και με πανελλήνια ρεκόρ στα 100μ πρόσθιο, ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε την ποδιά πεταλούδας στο συγκεκριμένο στιλ, γίνοντας έτσι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη διεθνή κολύμβηση, 14 χρόνια πριν. 

Μετά το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Λευκορώσου Ίλια Σιμάνοβιτς και την επίθεση της προπονήτριας της Λόντον Ρόαρ όχι μόνο προς το Λευκορώσο αλλά και ως προς τον Βλαντιμίρ Μοροζόβ, ο οποίος και αυτός φαίνεται σε βίντεο να πράττει ακριβώς το ίδιο (ποδιά πεταλούδας) ο Αλυφαντής δήλωσε στο Sportsfeed ότι η αντίδραση αυτή είναι υπερβολική. «Πολλοί κολυμβητές το κάνουν αυτό αλλά ποτέ δεν γίνεται λόγος για τον 7ο ή τον 8ο μόνο για αυτόν που βγαίνει πρώτος. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Άνταμ Πίτι είναι εκτός από αθλητής της Μάρσαλ, ο κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ στα 50μ και 100μ πρόσθιο 50αρας αλλά και πρώην κάτοχος του ευρωπαϊκού 25αρας στα 100μ (55.94-2017 πριν το καταρρίψει ο Σιμάνοβιτς το 2019) δείχνει ότι ίσως και να φοβάται τον ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί» τόνισε ο Αλυφαντής και συμπλήρωσε: «Για μένα δεν είναι καν άκυρο. Ο κανονισμός λέει ότι στην τελευταία χεριά -αν δεν προλάβεις- δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις ποδιά. Δεν γίνεται βάση φυσιολογίας του αθλητή όταν κάνει ποδιά προσθίου να μην λυγίσουν τα γόνατα. Ο Σιμάνοβιτς αρχικά δεν κάνει την κλασσική ποδιά προσθίου. Την κάνει πολύ σφιχτή και όλη η προώθηση γίνεται από τα χέρια. Το όλο θέμα βρίσκεται στην μετατόπιση του πέλματος όχι του γονάτου», η οποία μετατόπιση μάλιστα όπως ανέφερε βρίσκεται στην ευχέρεια του κριτή να κριθεί άκυρη ή μη. Παρόλο αυτά: «Η αμφιβολία του κριτή είναι υπέρ του αθλητή. Δεν μπορεί να σε ακυρώσει αν δεν είναι 100% σίγουρος. Για αυτό αλλάζουν τους κανόνες για να είναι πιο σφιχτό το πλαίσιο του κριτή και να αποφασίζει με μεγαλύτερη εγκυρότητα αν είναι άκυρος ο αθλητής ή όχι». Στο συγκεκριμένο σημείο έδωσε ως παράδειγμα και το ύπτιο για ενδυνάμωση της άποψής του: «Στο ύπτιο ο κανονισμός προβλέπει ότι κατά τον τερματισμό ένα μέρος του σώματος πρέπει να βρίσκεται εκτός νερού. Το οπτικό πεδίο όμως του κριτή για να κοιτάξει και πίσω (τερματισμός) και μπροστά (πόδια) σε μικρό χρονικό διάστημα είναι δύσκολο. Δηλαδή όταν θα ακουμπήσει την πλάκα ο αθλητής, ο κριτής να κοιτάξει ταυτόχρονα  εάν το πόδι είναι εκτός νερού. Το ίδιο συμβαίνει και με το πρόσθιο».

Ο 36χρονος Αλυφαντής παραδέχεται ότι όταν χρησιμοποιούσε την τεχνική αυτή οι κανόνες ήταν διαφορετικοί αλλά και στο παράδειγμα του προσθίου ή/και του υπτίου υπάρχουν πολύ μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες διαχωρίζουν το άκυρο από έγκυρο αλλά παράλληλα είναι εκείνες που μεταμορφώνουν τον αθλητισμό: «Οι λεπτές γραμμές αλλάζουν τους κανονισμούς στο κολύμπι και οι αλλαγές αυτές κάνουν το κολύμπι πιο γρήγορο». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία: «Και εγώ την ποδιά πεταλούδας την έκανα μόνο στο 100αρι πρόσθιο και συγκεκριμένα μόνο σε διεθνείς διοργανώσεις που ήξερα ότι υπήρχαν κάμερες, ώστε να περαστεί η νέα τεχνική. Δεν πήγαινα για το μετάλλιο. Πήγαινα για να αλλάξω τους κανόνες του προσθίου».

 Ακριβώς  επειδή σε μεγάλες διοργανώσεις γίνονται και οι μεγάλες αλλαγές όπως δηλαδή και στους αγώνες ISL -με το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Σιμάνοβιτς (55.86) -πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί μία αλλαγή στους κανονισμούς, οι οποίες γίνονται όχι μόνο για τους κριτές και τους αθλητές αλλά και για το κοινό για να κατανοεί και εκείνο καλύτερα τι συμβαίνει στο νερό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/