Connect with us

STORY

Οι προσδοκίες για τον ελληνικό στίβο το 2017

Published

on

Κατά γενική ομολογία, ο στίβος ήταν το πιο πετυχημένο άθλημα στην Ελλάδα. Τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου το 2016, δεν κατάφερε να τις… πατσίσει κανένα άλλο άθλημα στην Ελλάδα. Το 2017 αναμένεται να είναι εξίσου, αν όχι ακόμα πιο πετυχημένο καθώς η ποιότητα των αθλητών και των προπονητών είναι παγκοσμίου επιπέδου.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Ποιες είναι οι προσδοκίες για το 2017
– ο διπλός στόχος της Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ. Πρώτον, μετά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και της χρυσής Ολυμπιονίκη, θέλει και τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας για να συμπληρώσει το triple crown. Μπορεί; Έχει αποδείξει ότι είναι αθλήτρια αγώνων. Τις έχει κερδίσει όλες στους μεγάλους αγώνες του 2016. Μπορεί να το κάνει και το 2017 στο Λονδίνο. Ο δεύτερος στόχος είναι τα πέντε μέτρα. Πρόκειται για προσωπικό στοίχημα το οποίο μάλλον θα κερδίσει.

– η εξιλέωση του Κώστα Φιλιππίδη. Το 2016 ξεκίνησε εντυπωσιακά για τον αθλητή του Δημήτρη Κυτέα. Με το 5.84μ. στον κλειστό έδειξε έτοιμος για μετάλλιο στο ευρωπαϊκό και τους Ολυμπιακούς. Η αλλαγή των κονταριών δεν βγήκε στον Φιλιππίδη και έχασε τη χρονιά. Το 2017 έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί. Πρώτα στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου και στη συνέχεια στο παγκόσμιο του Λονδίνου. Ίσως το 2017, αν του… βγουν τα νέα κοντάρια να αρχίσει να… γυροφέρνει τα 6 μέτρα.

– η κατάρριψη του ρεκόρ του Δημήτρη Κουτσούκη στη σφαιροβολία (20.74μ.). O Νίκος Σκαρβέλης έριξε το 2016 20.62μ. και πλησίασε το ρεκόρ. Φέτος δεν έχει ξεκινήσει καλά καθώς ταλαιπωρείται από τραυματισμό και ακόμα δεν έχει αποφασίσει τί θα κάνει. Ο υγιής Σκαρβέλης απειλεί το ρεκόρ και μπορεί να το καταρρίψει.

– ένα μετάλλιο για τον Κώστα Μπανιώτη. Ο άλτης του Γιώργου Τσούγκου ξεκίνησε εξαιρετικά το 2016 με άλματα σταθερά πάνω από 2.30μ. Αν κάνει το ίδιο ξεκίνημα και το 2017 τότε έχει πολλές ελπίδες να ανέβει στο βάθρο, του ευρωπαϊκού πρωταθλήματο κλειστού στίβου. Πλέον δε λείπει τίποτα από τον Κομοτηναίο άλτη, καθώς είναι από τους πλέον έμπειρους αθλητές που διαθέτει ο ελληνικός στίβος. Ισως το 2017 να έχει την τύχη που του έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

– οι σκυτάλες στις μεγάλες διοργανώσεις. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να γίνεται καλή δουλειά στις ομάδες των σκυταλοδρομιών. Η αρχή έγινε με τα σπριντ 4Χ100μ. και θα ακολουθήσουν τα 4Χ400μ. Σε όλες τις σκυτάλες η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει την παρουσία της στις μεγάλες διοργανώσεις.

– παραμονή στη σούπερ λίγκα. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του ΣΕΓΑΣ. Σε ευρωπαϊκό κλειστού και παγκόσμιο ανοιχτού, υπάρχουν κάποιοι αθλητές και αθλήτριες που θα φέρουν επιτυχίες στην Ελλάδα. Στο Λιλ όμως, η προσπάθεια θα είναι ομαδική. Εκεί η Εθνική θα διεκδικήσει την παραμονή της στη σούπερ λίγκα. Αν και η τύχη της γύρισε την πλάτη στην κλήρωση των διαδρομών (πήραμε τη 2η), η ελληνική ομάδα μπορεί να διατηρηθεί στην κατηγορία των μεγάλων.

– όπως το 2016, έτσι και το 2017 η Βούλα Παπαχρήστου διεκδικεί μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις. Θα ξεκινήσει από το ευρωπαϊκό του κλειστού όπου έχει βάλει στο μάτι το χρυσό και στη συνέχεια το βάθρο στο παγκόσμιο του Λονδίνου. Η Παπαχρήστου είναι αθλήτρια αγώνων και το 2017 μάλλον θα διπλασιάσει τη συλλογή των μεταλλίων της.

– τελικός στο παγκόσμιο για τον Λυκούργο Τσάκωνα. Στο παγκόσμιο του Πεκίνου το 2015, έμεινε εκτός τελικού κάνοντας 20.22. Επίδοση που άφησε αθλητή εκτός τελικού για πρώτη φορά στην ιστορία των 200μ. σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στο Λονδίνο ο Τσάκωνας θα έχει την ευκαιρία να διορθώσει την… αδικία.

– που θα φτάσει ο Μίλτος Τεντόγλου; Πρώτη χρονιά υπό την καθοδήγηση του Γκεόργκί Πομάσκι, ο Γρεβενιώτης άλτης του μήκους θα ξεκινήσει από τον κλειστό στίβο όπου δεν αποκλείεται να πάρει το ρεκόρ που έχει ο Ρόμπερτ Εμιγιάν στον κλειστό, στην κατηγορία των εφήβων με 7.89μ. από το 1984.

– 90 μέτρα για τον Γιάννη Κυριαζή στον ακοντισμό. Το 2016, προερχόμενος από σοβαρό τραυματισμό και με περιορισμένες βολές κατάφερε να στείλει το ακόντιο στα 87.14μ. Με καλύτερη προετοιμασία, περισσότερη εμπειρία και φυσικά την υγεία είναι πολύ πιθανό να γίνει ο δεύτερος Έλληνας και 16ος στον κόσμο που περνά τάο φράγμα των 90μ. Μια τέτοια βολή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα δίνει μετάλλιο. Ακόμα και αν δεν τα περάσει, πράγμα που αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι όμως απίθανο να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/