Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Οι σταρ του ευρωπαϊκού 25άρας

Published

on

Ανεξάρτητα από την απόδοσή που θα έχουν στη Γλασκόβη οι συγκεκριμένοι κολυμβητές είναι ήδη ή θα γίνουν στο κοντινό μέλλον μεγάλα ονόματα στο παγκόσμιο στερέωμα του αθλήματος.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Παρά τις απουσίες αρκετών κορυφαίων της Ευρώπης όπως ο Βρετανός Πίτι, η Σουηδή Σέστρεμ και η Ολλανδή Κρομοβιτζότζο λόγω της Ολυμπιακής χρονιάς που έρχεται, η διοργάνωση της Γλασκόβης θα έχει αρκετή λάμψη χάρη σε Ολυμπιονίκες, κατόχους παγκοσμίων ρεκόρ και ελπιδοφόρους νέους αθλητές. Οι κορυφαίοι που θα θαυμάσουμε την επόμενη εβδομάδα στο κέντρο Τόλκρος είναι οι εξής:

Κατίνκα Χόσου
Η σιδηρά κυρία της Ουγγαρίας αποτελεί πλέον στα 30 της ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της γυναικείας κολύμβησης. Στην καριέρα της που ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 έχει κερδίσει σύνολο 59 χρυσά μετάλλια: 3 σε Ολυμπιακούς, 26 σε παγκόσμια πρωταθλήματα (9 σε 50άρα και 17 σε 25άρα) και 30 σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (14 σε 50άρα και 16 σε 25άρα). Είναι επίσης κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στα 200μ. και 400μ. μεικτή στην 50άρα και των 200μ. ύπτιο, 100μ. μεικτής και 200μ. μεικτής στην 25άρα.

Φεντερίκα Πελεγκρίνι
Παρόμοιας κλίμακας είναι και η Ιταλίδα που παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική αθλήτρια και για αυτό έχει αναβάλει αρκετές φορές την οριστική της αποχώρηση από το άθλημα. Μαζί με τον Παλτρινιέρι έχουν τα δύο παγκόσμια ρεκόρ για τη σημαία της Ιταλίας, αφού το 1:52.98 των 200μ. ελεύθερο από το παγκόσμιο του 2009 είναι μέχρι στιγμής άπιαστο.

Φλόρεντ Μανοντού
Ο Γάλλος θεωρείται ίσως ο καλύτερος σπρίντερ όλων των εποχών στην 25άρα πισίνα αφού κατέχει δύο παγκόσμια ρεκόρ στο 50μ. ελεύθερο και 50μ. ύπτιο. Ο 29χρονος μετά το Ρίο αποσύρθηκε για κάποια χρόνια όμως επανήλθε φέτος δυναμικά στο προσκήνιο με αφορμή την ISL. Στη Γλασκόβη θα είναι ένα από τα φαβορί στα 50μ. και 100μ.

Βλάντιμιρ Μορόζοφ
Ο Ρώσος θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Μανοντού στο αντίστοιχο αγώνισμα με τα 100μ. του στίβου, τα 50μ. ελεύθερο. Φέτος δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται, ακόμα και μετά το καλοκαίρι, αφού συμμετείχε στη σειρά του παγκοσμίου κυπέλλου της FINA και αμέσως μετά στην ISL. Έχει οικειοποιηθεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ δις, αυτό των 100μ. μεικτής από το 2018.

Κλίμεντ Κολέσνικοφ
Ο Ρώσος άσσος του ύπτιου είναι ήδη στα 19 του ένα μεγάλο όνομα της κολύμβησης. Είναι ο πρώτος κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ γεννημένος μετά το 2000, κάτι που κατάφερε στο ευρωπαϊκό της Γλασκόβης το 2018 με το 24.00 στα 50μ. ύπτιο 50άρας. Σίγουρα έχει ακόμα πολλά να δώσει στο άθλημα και αναμένεται να λάμψει στο Τόκιο.

Τζάνετ Ότεσεν
Στα 32 της η Δανή επέστρεψε στην ενεργό δράση αφού απέκτησε το πρώτο της παιδί. Είχε κατακτήσει όμως από πριν αρκετές φορές την κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου με μεγάλο όπλο της τα 50μ. ελεύθερο και πεταλούδα. Θεωρείται μία από τις μεγάλες αντιπάλους της Χόσου αφού σε αρκετές περιστάσεις της έχει χαλάσει τα απόλυτα σερί μεταλλίων και την έχει αναγκάσει σε ήττα.

Περνίλε Μπλούμε
Στα 22 της η έτερη Δανή πήρε ένα ιστορικό Ολυμπιακό χρυσό για τη χώρα της στο Ρίο, στο άκρως ανταγωνιστικό αγώνισμα των 50μ. ελεύθερο. Ελλείψει της Σέστρεμ και της Κρομοβιτζότζο είναι το μεγάλο όνομα στα σπριντ μαζί με τη Φέμκε Χέεμσκερκ. Αποτελεί το νέο μεγάλο όνομα στη δανέζικη κολύμβηση που πήρε τη σκυτάλη από την Ότεσεν.

Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι
Ο 25χρονος Ιταλός πηγαίνει στη Γλασκόβη ως ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ 25άρας και χρυσός Ολυμπιονίκης στα 1500μ. ελεύθερο. Είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών στα 800μ. και 1500μ. ελεύθερο και έχει ακόμα χρόνια μπροστά του για να ενισχύει το παλμαρέ του, το οποίο μετράει ήδη 4 παγκόσμια χρυσά και 7 ευρωπαϊκά χρυσά σε 25άρα και 50άρα πισίνα. Στη Γλασκόβη θέλει να πάρει τη ρεβάνς από τον Ουκρανό Ρόμαντσουκ για την ήττα του 2017.

Μπενεντέτα Πιλάτο
Η ιταλική κολύμβηση ατενίζει το μέλλον της με την 14χρονη σπρίντερ του πρόσθιου η οποία θα πάει στη Γλασκόβη με την καλύτερη επίδοση στα 50μ. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι στο παγκόσμιο της Γκουανγκτζού πήρε το αργυρό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα πίσω μόνο από την Αμερικανίδα Λίλι Κινγκ και μάλιστα στα προκριματικά κατάφερε να σπάσει και το φράγμα των 30 δευτερολέπτων με 29.98.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/