Connect with us

STORY

Οικογένεια ξιφομάχων

Published

on

Ένα σπίτι, τέσσερις αθλητές, πολλές διακρίσεις και μία μεγάλη αγάπη. Την ξιφασκία. Μία οικογένεια από το Αιγάλεω μετατρέπει τη Δυτική Όχθη σε ορμητήριο αυτού του ευγενούς Ολυμπιακού Αθληματος.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Τα παιδικά αθλητικά είδωλα στα στενά του Αιγάλεω δεν μπορούσαν παρά να είναι ποδοσφαιριστές. Ο συγχωρεμένος Χρήστος Χατζησκουλίδης, ο Δημήτρης Πηγαδίτης, ο Τάκης Κατσικογιάννης! Οι λιγοστοί μπασκετικοί είχαν να λένε για τον Κώστα Μαγγουνή και αργότερα, στην εφηβεία για τον Κώστα Παναγιωτόπουλο, τον Αλέξη Γιαννόπουλο, τον Κώστα Μιχελιδάκη! Εντάξει, οι τελευταίοι έπαιζαν στην Ολυμπιάδα, άρα έχαναν σε δημοτικότητα, μιας και το σύνθημα που δονούσε τις γειτονιές ήταν αφιερωμένο στη μεγάλη ομάδα της περιοχής: «Σαν θα πας καμιά φορά στο Αιγάλεω Σίτι και αντικρίσεις και τη γαλανή φανέλα…», τραγουδούσαν μικροί και μεγάλοι.

Χώρος για άλλα αθλήματα δεν υπήρχε. Εκείνα τα χρόνια… Διότι από το 1992 άλλαξε εντελώς ο αθλητικός χάρτης του Αιγάλεω! Η πρωτοβουλία που πήραν ο Τάσος Κοντοχριστόπουλος και η Ελισάβετ Τσολακίδου με τη δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Ξιφασκίας Αιγάλεω και της Λέσχης Οπλομαχίας αποτέλεσαν την πιο τρανή απόδειξε ότι τα αθλήματα δεν έχουν σύνορα. Ότι ακόμα και στη Δυτική Όχθη του Κηφισού μπορούσαν να ασχοληθούν με αθλήματα που έφεραν την ταμπέλα «ευγενή σπορ».

Ζευγάρι στη ζωή, καθηγητές φυσικής αγωγής, αλλά με διαφορετικά αθλητικά ερεθίσματα, ο Τάσος και η Ελισάβετ έβαλαν την ξιφασκία στη ζωή πολλών πιτσιρικάδων. Όχι μόνο στο Αιγάλεω, αλλά γενικά στη Δυτική Αττική. Ο Κοντοχριστόπουλος ασχολήθηκε με το χάντμπολ. Η Ελισάβετ με την ξιφασκία. Με τα χρώματα του Πανελληνίου έφτασε στην Εθνική ομάδα και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματος. Αναδείχθηκε βαλκανιονίκης και αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα στο ξίφος ασκήσεως!

Οι δύο σύλλογοι λειτούργησαν σε επαγγελματικό πρότυπο! Έστω και αρχικά στηρίχθηκαν στον προσωπικό εξοπλισμό της Ελισάβετ και ουσιαστικά ουδέποτε βρήκαν τη στήριξη από τη δημοτική αρχή της πόλης που νοιαζόταν μόνο για το ποδόσφαιρο, άντε και το μπάσκετ.
Η Τσολακίδου, όμως, απέδειξε ότι η γυναίκα αποτελεί το… ισχυρό φύλο! Όχι μόνο τράβηξε τον Τάσο από το χάντμπολ, αλλά τον έβαλε και στην τεχνική επιτροπή της ομοσπονδίας. Τον έκανε ειδικό! Παράλληλα έβαλε και τα δύο παιδιά τους, τον 22χρονο σήμερα Νίκο και τη 17χρονη Κατερίνα στον δρόμο της σπάθης.

Μία οικογένεια ξιφομάχων! Με την Ελισάβετ να ζει… τριπλή ζωή: αθλήτρια, προπονήτρια και μητέρα! Πρώτος ο Νίκος βάδισε στα χνάρια της και άρχισε να συλλέγει μετάλλια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αναδείχθηκε 2ος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων το 2008. Με τρομακτική εξέλιξη, καθώς ένα χρόνο νωρίτερα είχε πάρει την 8η θέση. Το 2008 πήρε και χάλκινο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό νέων, ενώ το 2009 διατήρησε την ίδια θέση και στο ομαδικό.

Ακολούθησε μία φυσιολογική κάμψη την επόμενη διετία. Κυρίως λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων στο σχολείο. Την ίδια εποχή, όμως, ξεπετάχθηκε η Κατερίνα! Από την 3η δημοτικού την έβαλε η Ελισάβετ στο άθλημα και ουσιαστικά την μπόλιασε με το μικρόβιο του πρωταθλητισμού. Το 2013 αναδείχθηκε 9η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων, το 2014 έπεσε δύο θέσεις στην ίδια διοργάνωση, αλλά διατήρησε την 9η στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στον Νανζίν και παράλληλα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και προσθέτει στο βιογραφικό της διακρίσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα που συμμετέχει. Με αποκορύφωμα, βέβαια, τη νίκη της επί της Μάρτα Μαρτιάνοβα. Όνομα που λέει ελάχιστα σε εμάς τους… αδαείς, αλλά πολλά στους γνώστες του αθλήματος μιας και μιλάμε για τη Ρωσίδα που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

«Είχα ηττηθεί στην Κίνα, αλλά τώρα έδειξα ότι μπορώ να τη νικήσω», σχολίασε η Κατερίνα την επιτυχία της στο Μπόχουμ της Γερμανίας! Με την Ελισάβετ να κρατάει χαμηλούς τόνους. Δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει στις ικανότητες της… κόρης της ή μήπως της αθλήτριάς της; Όπως και να έχει, η ουσία δεν αλλάζει. Εκεί, στο Αιγάλεω έβαλαν την ξιφασκία στην καθημερινότητά τους μέσα από το μεράκι και την αγάπη μίας οικογένειας ξιφομάχων!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/