Connect with us

TOP

Όλα ξεκίνησαν από το Ελσίνκι το 1983

Published

on

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς είναι φυσικά το 16ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου. Στο δρόμο για το Λονδίνο λοιπόν, ας θυμηθούμε πως ξεκίνησε αυτή η μεγάλη διοργάνωση, η μεγαλύτερη για το στίβο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόσωπα, στιγμές και ελληνικοί θρίαμβοι σε μια διαδρομή 34 χρόνων.

του Γιώργου Καπουτζίδη

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1983, διεξήχθη από τις 7 έως τις 14 Αυγούστου, σε μία πόλη που αγαπάει πολύ τον κλασσικό αθλητισμό, το Ελσίνκι. Στο στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, οι Φιλανδοί υποδέχθηκαν 1355 αθλητές από 153 χώρες, και οι θεατές γέμισαν ασφυκτικά τα παλιά ξύλινα καθίσματα του σταδίου, για να παρακολουθήσουν την πρώτη συνάντηση ανατολικών και δυτικών μετά τους Ολυμπιακούς του 1976.
Ηνωμένες Πολιτείες ή Σοβιετική Ένωση; Ποια από τις δύο υπερδυνάμεις θα βρεθεί στην κορυφή; Καμία, είναι η απάντηση. Η Ανατολική Γερμανία κερδίζει 10 χρυσά μετάλλια αφήνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες δεύτερες με οκτώ και τη Σοβιετική Ένωση τρίτη με έξι.
Μεγάλη μορφή των αγώνων η Ανατολικογερμανίδα Μαρίτα Κοχ, με τρία χρυσά μετάλλια στις σκυταλοδρομίες και στα 200μ. και ένα αργυρό στα 100μ. Με συνολικά τέσσερα μετάλλια κατέκτησε τα περισσότερα από οποιονδήποτε αθλητή ενώ τρία κέρδισε ο Καρλ Λιούις, σε 100μ., μήκος και στα 4×100μ., με παγκόσμιο ρεκόρ (37.86).
O Έντγουιν Μόουζες με 47.50 στα 400 εμπόδια, συνέχισε το απίστευτο σερί νικών που είχε ξεκινήσει το 1977 και το οποίο κράτησε 9 χρόνια, 9 μήνες και 9 μέρες, συμπληρώνοντας 122 συνεχόμενες νίκες.
Στις μεγάλες μορφές του πρώτου παγκοσμίου πρωταθλήματος και η θρυλική Τσεχοσλοβάκα Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα που με 47:99 στα 400 μέτρα έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέβηκε τα 48 δευτερόλεπτα και με 1:54.68 στα 800μ. έκανε νταμπλ στα χρυσά. Οι χρόνοι της και στα δύο αγωνίσματα είναι τα μοναδικά ρεκόρ αγώνων που κρατάνε από το 1983.
Η Αμερικανίδα Μέρι Ντέκερ πέτυχε επίσης νταμπλ σε 1.500μ. και 3.000μ., ενώ μία νεαρή Ανατολικογερμανίδα, ούτε καν 19 χρόνων, κέρδισε το μήκος πηδώντας 7.27μ. Τότε ήταν ακόμα άγνωστη και λεγόταν Χάικε Ντάουτε. Σήμερα είναι γνωστή σε όλους ως Χάικε Ντρέσλερ, μία από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου στίβου και ως η άλτρια που έχει περάσει τα 7 μέτρα περισσότερες φορές από κάθε άλλη, συνολικά πάνω από 400!
Μεγάλες εκπλήξεις ο Πολωνός Ζντίσλαβ Χόφμαν, που κέρδισε το πρώτο και μοναδικό του μετάλλιο σε διεθνείς αγώνες στο τριπλούν με 17.42μ. κάνοντας ατομικό ρεκόρ σε κάθε του άλμα, και ένας νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος άλτης του επι κοντώ, που κέρδισε με άλμα στα 5.70μ. Ήταν η αρχή μιας τεράστιας καριέρας και μιας απίστευτης κυριαρχίας σε έξι συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα, για τον τσάρο των αιθέρων Σεργκέι Μπούμπκα.
Το 1983, ήταν η χρονιά που η Μαρλίν Ότι ξεκίνησε τη συλλογή μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Αργυρό στα 200μ., και χάλκινο στα 4×100μ., είναι τα δύο πρώτα από τα 14 συνολικά της μετάλλια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αθλήτρια παγκοσμίως.
Δύο χρυσά μετάλλια και για τη Βρετανία, με τον Στιβ Κραμ στα 1.500μ. και τον ανίκητο Νέιλι Τόμπσον στο δέκαθλο, που για άλλη μια φορά άφησε πίσω του, τους Γερμανούς Χίνγκσεν και Βεντζ.
Οι διοργανωτές, πανηγύρισαν το μοναδικό τους χρυσό, στο αγώνισμα που αγαπούν περισσότερο. Στον ακοντισμό, η Τίνα Λίλακ, με βολή στα 70.82μ., ξεσήκωσε το στάδιο, και η δικιά μας Άννα Βερούλη ξεσήκωσε την Ελλάδα, καθώς σε έναν αγωνιώδη τελικό, όπου είχε βρεθεί ακόμα και στην έβδομη θέση μετά την τρίτη προσπάθεια, πάλεψε ως πραγματική πρωταθλήτρια Ευρώπης, και με 65.72μ. στην πέμπτη της προσπάθεια και στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Έμελλε να είναι και το μοναδικό για την Ελλάδα, μέχρι να έρθει το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/