Connect with us

TOP

Όταν Καντσελάρα και Ουίγκινς αγωνίστηκαν στη Ρόδο

Published

on

Πριν από 16 χρόνια δύο νεαροί αθλητές βρέθηκαν στη Ρόδο για να τρέξουν σε αγώνα και να πείσουν τους ανθρώπους των ομάδων τους πως αξίζουν να πάρουν ευκαιρίες. Στην ποδηλατική κοινότητα τότε μπορεί τα ονόματα των Φαμπιάν Καντσελάρα και Μπράντλεϊ Ουίγκινς να μην μετρούσαν και πολύ αλλά λίγο αργότερα εκείνοι θα γινόντουσαν δύο από τους σημαντικότερους ποδηλάτες όλων των εποχών.

του Στέφανου Σουλιώτη  [email protected] 

Αυτές τις ημέρες η Ρόδος κινείται σε ποδηλατικούς ρυθμούς. Το γκραν πρι που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και η προσεχής αναβίωση του Γύρου μετά από 14 χρόνια έχει συγκεντρώσει στο νησί σημαντικό αριθμό ξένων αθλητών. Περισσότεροι από 160 ποδηλάτες από 28 Εθνικές και επαγγελματικές ομάδες αναμένεται να πάρουν μέρος στον αγώνα που θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Αν υπήρχε μία αδιάκοπη ροή του αγώνα στο πέρασμα τον χρόνων, τότε αυτή θα ήταν η 11η έκδοσή του. Ωστόσο η χρονική αφετηρία του Γύρου ήταν το 1987, η δεύτερη έκδοση πραγματοποιήθηκε το 1995 και η αυλαία έπεσε το 2003 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πρώτος νικητής του αγώνα υπήρξε η μεγάλη μορφή της ελληνικής ποδηλασίας Κανέλλος Κανελλόπουλος. Τα χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από τη διοργάνωση δεκάδες ξένοι αθλητές. Ωστόσο για κάποιους ο Γύρος της Ρόδου έμελλε να εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό αγώνα. Ο Φαμπιάν Καντσελάρα και ο Μπράντλεϊ Ουίγκινς είναι δύο από αυτούς.


Η εκτόξευση της καριέρας τους από την Ελλάδα
Όπως όλα τα μικρά παιδιά έτσι και ο Καντσελάρα ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου. Ήταν 13 ετών όταν ανακάλυψε ένα παλιό ποδήλατο στο γκαράζ του σπιτιού του και αμέσως κατάλαβε ότι αυτός θα ήταν ο έρωτας της ζωής του. Ο μικρός Καντσελάρα παράτησε τη μπάλα και το σκι (στο οποίο διέπρεπε) και αφοσιώθηκε στη νέα του αγάπη. Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία. Το 1998 και το 1999 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικής χρονομέτρησης εφήβων και την επόμενη χρονιά έγινε επαγγελματίας υπογράφοντας στην πανίσχυρη τότε ομάδα της Μαπέι. Φυσικά ο ρόλος του δεν ήταν πρωταγωνιστικός εκείνη την εποχή. Οι άνθρωποι της ομάδας τον είχαν προσλάβει για δοκιμαστική περίοδο προκειμένου ο 19χρονος Ελβετός να δείξει τι μπορεί να κάνει σε υψηλό επίπεδο. Το 2001 το πρόγραμμα του «Σπάρτακου» περιελάμβανε τον Γύρο της Ρόδου.
Στις 21 Φεβρουαρίου, όταν βρέθηκε στη γραμμή εκκίνησης του ελληνικού αγώνα ο Καντσελάρα είχε ήδη τρέξει έξι κούρσες στη σεζόν. Η διαδρομή που κλήθηκαν να καλύψουν οι αθλητές την πρώτη ημέρα του Γύρου δεν ήταν μεγάλη. Ήταν απλά ένας πρόλογος 3,4χλμ. προκειμένου να προκύψει ο πρωτοπόρος της γενικής κατάταξης. Ο Καντσελάρα έχοντας μ.ο. ταχύτητας 48χλμ/ώρα σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, πήρε το προβάδισμα στον αγώνα και την πρώτη επαγγελματική νίκη της καριέρας του. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ένας νεαρός και πολλά υποσχόμενος Βρετανός. Το όνομά του ήταν Μπράντλεϊ Ουίγκινς που νωρίτερα στο Σίδνεϊ είχε κατακτήσει το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο.
Το 2004 θα ερχόταν πάλι στην Ελλάδα για να μεγαλώσει τη συλλογή των μεταλλίων και θα έκλεινε την καριέρα του στα τέλη του 2016 ως ένας από τους σπουδαιότερους ποδηλάτες και ως Βρετανός αθλητής με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια. Όμως και η ποδηλατική καριέρα του Καντσελάρα πήρε την ανιούσα μετά τη Ρόδο. Νίκες σε παγκόσμια πρωταθλήματα, στο Παρίσι-Ρουμπέ, σε κλασικούς της άνοιξης και Ολυμπιακά μετάλλια.
Η τελευταία επιτυχία ήταν το χρυσό στο Ρίο, λίγο πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Εκείνο όμως το βάθρο της 21η Φεβρουαρίου 2001 δεν περιελάμβανε μόνο Καντσελάρα και Ουίγκινς. Είχε στην τρίτη θέση τον Ρώσο Αλεξέι Μαρκόφ ο οποίος ήταν Ολυμπιονίκης από την Ατλάντα και το Σίδνει και μετά κατέκτησε μετάλλιο και στο Πεκίνο. Η ολοκλήρωση των τεσσάρων ετάπ του Γύρου της Ρόδου βρήκε νικητή της τελικής γενικής κατάταξης τον Καντσελάρα. Ο Μαρκόφ κατέλαβε τη δεύτερη θέση (+00.03) και ο Ουίγκινς την τρίτη (+00.05). Φυσικά στον αγώνα μαζική συμμετοχή είχαν οι Έλληνες αθλητές. Την καλύτερη θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Μαρεντάκης (24ος) ενώ λίγο πιο πίσω ήταν ο Γιάννης Ταμουρίδης ως μέλος της Εθνικής Κ23 (45ος). Για την ιστορία Καντσελάρα, Μαρκόφ και Ουίγκινς κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις και στην κατάταξη Κ23, με τον Ταμουρίδη να κατατάσσεται ένατος. Ο Καντσελάρα έτρεξε στη Ρόδο και το 2002 κερδίζοντας ξανά τον πρόλογο της ατομικής χρονομέτρησης και την τελική γενική κατάταξη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/