Connect with us

TOP

Όταν οι ομοσπονδίες «κόβουν» τα όνειρα…

Published

on

Αφοσιώθηκε στην προετοιμάσια για την Ολυμπιακή πρόκριση. Δεν ξέρει τί θα πει πάρτι και διασκέδαση παρά μόνο, πόνος και ιδρώτας. Έχει χορηγούς την οικογένεια της και έχει τρέξει έξι φορές κάτω από το όριο πρόκρισης των 800μ. Και όμως η Άλισον Λίοναρντ είναι εκτός Ολυμπιακής ομάδας της Βρετανίας, γιατί έμεινε εκτός τελικού στο ευρωπαϊκό για 10 εκατοστά!

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Την καλύτερα προετοιμασμένη και πιο δυνατή ομάδα στέλνει η βρετανική ομοσπονδία στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, σύμφωνα με τον επικεφαλής Νέιλ Μπλακ. Η αποστολή αριθμεί 80 αθλητές και αθλήτριες ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται ο Μο Φάρα, η Τζέσικα Ένις Χιλ, ο Γκρεγκ Ράδερφορντ και η Τζο Πάβεϊ που θα συμμετάσχει για πέμπτη φορά στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού. Πράγματι το ρόστερ είναι πολύ δυνατό και ικανό να πρωταγωνιστήσει. Όμως η επιθυμία των Βρετανών να διεκδικήσουν μετάλλιο είναι τόσο μεγάλη που προτίμησαν να αφήσουν μία θέση κενή παρά να καλέσουν την τρίτη καλύτερη Βρετανίδα στα 800μ. φέτος επικαλούμενη της έλλειψη ανταγωνιστικότητάς της.
Στο Ρίο θα βρεθούν περισσότεροι από 10.500 αθλητές και τα μετάλλια που θα απονεμηθούν θα είναι 306. Για κάποιους η απόλυτη δικαίωση έρχεται με το Ολυμπιακό μετάλλιο αλλά για την πλειονότητα απλά με τη συμμετοχή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι τόσο μεγάλο γεγονός που ολοκληρώνεσαι ως αθλητής μόνο και μόνο με την παρουσία σου.
Η Άλισον Λίοναρντ δε θα δει τους κόπους της να ανταμείβονται. Αν και τερμάτισε τρίτη στα 800μ. των trials, αν και έτρεξε έξι φορές κάτω από το όριο το όνομά της δεν συμπεριλήφθηκε στη βρετανική αποστολή. Κι όμως η 26χρονη βρισκόταν κάθε ημέρα στο γήπεδο για να κάνει προπόνηση ο,τι καιρό και αν είχε. Έχανε τις εξόδους με τους φίλους της για να συμμετάσχει σε προπονητικό καμπ, έπινε χυμό στους γάμους των δικών της ανθρώπων, ξυπνούσε μέσα στα άγρια χαράματα για να περάσει από έλεγχο αντι-ντόπινγκ, δανειζόταν χρήματα από τους γονείς της ή ξόδευε τα ελάχιστα που έπαιρνε από την part time απασχόλησή της για να αγοράσει αθλητικό εξοπλισμό και ανέπνεε μόνο για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρ’όλα αυτά οι εκλέκτορες προτίμησαν να μην πάρουν τρίτο αθλητή στα 800μ. αλλά να αφήσουν τη θέση κενή. «Το να μην πάρεις κανέναν ενώ υπάρχει μία ακόμα θέση διαθέσιμη και υπάρχουν αθλητές που έχουν πιάσει το όριο, είναι προσβολή για όσους προσπαθούν», ήταν το μήνυμα της Λίοναρντ. «Είναι σα να μας λένε πως ο,τι κάναμε τόσο καιρό ή ο,τι στερηθήκαμε δεν αξίζουν το παραμικρό».
Η Βρετανίδα δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει πως δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο και ο,τι είναι απίθανο να ανεβεί στο βάθρο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος χωρίς σημαντική πρόοδο τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο για εκείνη όπως και την πλειονότητα των αθλητών που θα βρεθούν στο Ρίο, το όνειρο της δεν έχει να κάνει με χρώμα μεταλλίου. Έχει να κάνει απλά με τη φυσική της παρουσία στο κουλουάρ του σταδίου και με τη δυνατότητα να αποκαλεί τον εαυτό της Ολυμπιονίκη. «Ήθελα να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός. Ήθελα να στηθώ στη γραμμή εκκίνησης γεμάτη άγχος αλλά και ενθουσιασμό γνωρίζοντας πως αυτό θα ήταν το απόγειο της καριέρας μου. Ήθελα να προσπαθήσω και να τρέξω τον καλύτερο αγώνα της ζωής μου ώστε να περάσω στην επόμενη φάση. Ήθελα να βρίσκονται οι γονείς μου και ο φίλος μου στις εξέδρες. Όλο αυτό θα ήταν μια ανταπόδοση για τα χρήματα που έχουν ξοδέψει, για τον χρόνο που έχουν διαθέσει και την αγάπη τους που μου έχουν δείξει. Ήθελα να είναι περήφανοι για μένα», κατέληξε η Λίοναρντ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/