Connect with us

INTERVIEW

Παλεύοντας με την κρίση

Published

on

Το αγώνισμα της πάλης θεωρείται ένα κατεξοχήν αντρικό σπορ, και μάλιστα… για σκληρούς. Ωστόσο με το δεύτερο συνεχόμενο αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην πόλη Βάνταα της Φινλανδίας, η Μαρία Πρεβολαράκη απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι και το «ασθενές» φύλο έχει θέση στα ταπί. Η 22χρονη πρωταθλήτριά μας μίλησε στο sportsfeed.gr τόσο για τη διάκρισή της, όσο και για τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται ο ελληνικός αθλητισμός.

συνέντευξη στον Νίκο Κούδα
[email protected]

Μαρία, για μία ακόμη φορά φάνηκες συνεπής με την επιτυχία. Πες μας τα συναισθήματά σου για το ασημένιο μετάλλιο.
Είμαι ικανοποιημένη που και φέτος κατάφερα να είμαι στο βάθρο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά στεναχωριέμαι που δεν μπόρεσα να καταφέρω να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος.

Τελικά αυτή η Ρωσίδα (σ.σ. Μαρία Γκουρόβα) είναι ο κακός σου δαίμονας; Αυτή ήταν η τρίτη φορά που σου στερεί μετάλλιο;
Η δεύτερη φορά που μου στερεί το χρυσό, και μία φορά ακόμη την τρίτη θέση (σ.σ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου το 2012). Τρίτωσε το κακό! (γέλια).

Τέταρτη και φαρμακερή να της πεις!
Το εύχομαι! Πάντως κάθε φορά κοντραριζόμαστε όλο και πιο πολύ και βλέπω ότι η διαφορά μας μικραίνει.

Δεν μπορούν άλλο οι αθλητές να συνεχίζουν μόνο με τη στήριξη των οικογενειών τους και ελάχιστων ανθρώπων. Πρέπει η πολιτεία να στηρίζει τις προσπάθειες των αθλητών, για να έχουν οι νέοι πρότυπα και φυσικά για να μπορούν να σηκώνουν την ελληνική σημαία ψηλά!

Πώς ήταν το επίπεδο της διοργάνωσης; Είσαι ικανοποιημένη γενικά τόσο από την απόδοσή σου, όσο και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι;
Το επίπεδο ήταν πολύ καλό, και είμαι αρκετά ικανοποιημένη γιατί παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισα με κάποια θέματα υγείας, κατάφερα την τελευταία στιγμή να είμαι εντάξει και να διεκδικήσω μετάλλιο. Γενικά ήμουν σε πολύ κατάσταση και η επιλογή της κατηγορίας που κάναμε μου βγήκε τελικά σε καλό.

Έπαιξες σε ελαφρύτερη κατηγορία απ’ ό,τι συνήθως;
Ναι, εγώ κανονικά θα έπαιζα στα 55 κιλά, αλλά οι διοργανωτές άλλαξαν την κατηγορία και την έκαναν 53 ή 58 κιλά. Εγώ επέλεξα να παίξω στα 53 και παρότι δυσκολεύτηκα λίγο να χάσω τα κιλά, τελικά όλα πήγαν καλά.

Αλήθεια, πώς και ασχολήθηκες με την πάλη;
Ξεκίνησα μέσω του πατέρα μου, ο οποίος ήταν παλαιστής και διαιτητής και συνήθιζε να πηγαίνει εμένα και τον αδερφό μου στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Από’ κει και πέρα το συνεχίσαμε.

Βρίσκεσαι σταθερά ψηλά σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχεις. Πόσο δύσκολο είναι για σένα, ειδικά τώρα που η οικονομική στήριξη της πολιτείας μειώνεται δραματικά;
Είναι αρκετά δύσκολα γιατί εμείς στερούμαστε βασικών πραγμάτων, τα οποία οι ξένοι συναθλητές μας τα θεωρούν δεδομένα. Π.χ. εγώ αν και είμαι κοπέλα, ευτυχώς μπορώ και προπονούμαι με αγόρια και έτσι έχω παρτενέρ στην Ελλάδα και μπορώ έτσι να κάνω μία προετοιμασία. Όμως για τους άντρες είναι ακόμη πιο δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν αντίπαλοι και αναγκάζονται να συμμετέχουν σε προετοιμασίες στο εξωτερικό προκειμένου να γυμναστούν κατάλληλα για τις μεγάλες διοργανώσεις. Χρήματα όμως δεν υπάρχουν και έτσι οι αθλητές μας πηγαίνουν στους αγώνες σχεδόν απροετοίμαστοι.

Στις δηλώσεις σου έκανες λόγο για «παιδιά ενός κατώτερου θεού», βγάζοντας μία κραυγή αγωνίας που ακούγεται όλο και πιο συχνά από συναθλητές σου. Νιώθετε πραγματικά έτσι;
Σίγουρα το αισθανόμαστε όταν βλέπουμε τι παρέχουν οι άλλες χώρες στους συναθλητές μας και τι παρέχει η δική μας χώρα σ’ εμάς…

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού;
Ελπίζω η πολιτεία να επαναφέρει κάποια προνόμια για τους αθλητές, γιατί πλέον έχει χαθεί το ενδιαφέρον τους ώστε να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό, αφού πλέον δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις βάζουν και από την τσέπη τους. Δεν μπορούν άλλο οι αθλητές να συνεχίζουν μόνο με τη στήριξη των οικογενειών τους και ελάχιστων ανθρώπων. Πρέπει η πολιτεία να στηρίζει τις προσπάθειες των αθλητών, για να έχουν οι νέοι πρότυπα και φυσικά για να μπορούν να σηκώνουν την ελληνική σημαία ψηλά!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Επόμενος στόχος μου είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στο Ουζμπεκιστάν.

sportsfeed.gr

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/