Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

«Παρακολούθηση της εξέλιξης της γνάθου για τον αποκλεισμό αθλητών»

Published

on

O Στεφάν Ντιαγκανά δεν είναι κάποιος τυχαίος αθλητής. Υπήρξε από τους κορυφαίους όλων των εποχών στα 400μ. εμπόδια με παγκόσμιο τίτλο το 1997. Παραμένει ενεργός στο στίβο ως σύμβουλος της γαλλικής ομοσπονδίας και σχολιαστής στην τηλεόραση.

Ο λόγος όμως που ο 50χρονος Γάλλος επανήλθε στην επικαιρότητα είναι η άποψη του περί ντόπινγκ σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Φιγκαρό.
Ο Ντιαγκανά αναφέρθηκε στο φαινόμενο Σαλαζάρ αλλά και στην Σιφάν Χασάν καθώς και στην περίπτωση της Κάστερ Σεμένια για την οποία πιστεύει ότι αδικήθηκε. Μάλιστα προχωρά σε ριζοσπαστική πρόταση, βασισμένη στο σκεπτικό του υπερανδρογονισμού. «Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με αυτήν την υπόθεση. Βλέπετε τη Χασάν η οποία μπορεί να κερδίσει όλα τα αγωνίσματα από τα 800μ. μέχρι και τα 10.000μ. και αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο για το στίβο. Ίσως κανείς να μην έχει κάτι για να την κατηγορήσει, όμως η ίδια δε θα πρέπει να εκπλήσσεται όταν υπάρχει υποψία στο πρόσωπο της» δήλωσε ο Ντιαγκανά αναφερόμενος στη μέχρι και το παγκόσμιο της Ντόχα συνεργασία της Χασάν με τον αμφιλεγόμενο Σαλαζάρ.
Ο Γάλλος προχώρησε ακόμα περισσότερο και πρότεινε νέες μεθόδους παρακολούθησης των αθλητών. «Τίθεται θέμα με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μέθοδοι πλέον που βασίζονται στη μικροδοσολογία που καθιστά σχεδόν αόρατη την απαγορευμένη ουσία. Θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι αναλύσεις, όπως έκανε η World Athetics στην περίπτωση των υπεροανδρογονικών αθλητρίων. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την εξέλιξη της γνάθου καθώς η αυξητική ορμόνη έχει αντίκτυπο σε αυτό. Αυτό δε γίνεται σήμερα, όμως σε συνεργασία με επιστήμονες θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος κώδικας για να αποτρέπεται η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών ακόμα και αν δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως αυτό να αδικεί κάποιους, όμως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον υπερανδρογονισμό. Είναι άδικο…».


Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/