Connect with us

ΕΟΕ

Περισσότερες διακρίσεις στο Ρίο

Published

on

Περισσότερες διακρίσεις από εκείνες που γεύθηκαν οι Έλληνες αθλητές στο Λονδίνο περιμένει ο Σπύρος Καπράλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «sports live» του Channel 24 και μίλησε για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον ελληνικό αθλητισμό στην Προολυμπιακή χρονιά. Αναλυτικά όσα είπε ο Σπύρος Καπράλος.

Για τις προκρίσεις των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις.
«Ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία ομάδα πολύ μικρότερη από αυτή που είχαμε στο Λονδίνο αλλά μία ομάδα που θα έχει πιθανότητες μεγαλύτερων διακρίσεων από αυτές που είχαμε στο Λονδίνο».
Για τις προσδοκίες από τους Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
«Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες αθλητές θα καταφέρουν πρώτα απ’ όλα να πάρουν την πρόκριση για το Ρίο. Όσο πιο νωρίς την πάρουν τόσο πιο απερίσπαστοι θα είναι για να κάνουν την προετοιμασία τους, τη δουλειά τους, ώστε να φέρουν περηφάνεια στους Έλληνες φιλάθλους. Δεν είναι περηφάνεια μόνο η στιγμή που μπαίνει η ελληνική σημαία πρώτη στο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι εξίσου σημαντική η στιγμή που ακούγεται ο εθνικός ύμνος ή βλέπουμε έναν έναν αθλητή με τη γαλανόλευκη στο βάθρο των νικητών. Και νομίζω ότι αυτό το θέλουν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι. ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως του αν αγαπούν ή όχι τον αθλητισμό γιατί είναι μία ευκαιρία να προβληθεί η χώρα. Και αυτό το θέλουμε όλοι».
Για τη σημασία και το ρόλο του αθλητισμού.
«Εμείς, ως κόσμος του αθλητισμού, πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ότι πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Δυστυχώς, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, ξοδεύει πολύ λίγα χρήματα για τον αθλητισμό και αυτό φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα το βρούμε μπροστά μας. Θα το βρούμε μπροστά μας αργότερα, όταν θα χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για την ιατρική περίθαλψη των Ελλήνων οι οποίοι δεν έχουν ασκηθεί και δεν έχουν κάνει την υγιεινή ζωή που προσφέρει ο αθλητισμός. Και ένα από τα σύγχρονα προβλήματα των κοινωνιών είναι και η παχυσαρκία».
Για τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή.
«Δεν τον ξέρω προσωπικά. Φρόντισα να ρωτήσω. Αυτό που κατάλαβα από συναδέλφους του στη βουλή είναι ότι είναι ένας πολύ σοβαρός και συγκροτημένος άνθρωπος και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ ευρύ πεδίο συνεργασίας. Η ΕΟΕ θα σταθεί στο πλευρό του, όπως στέκεται στο πλευρό κάθε ενός υπουργού, για το καλό του ελληνικού αθλητισμού. Ήδη ζητήσαμε από το γραφείο του μία εθιμοτυπική συνάντηση. Θα του παρουσιάσουμε αυτό που είχαμε παρουσιάσει και στον προκάτοχό του τον κ. Ανδριανό, τις θέσεις της ΕΟΕ, πώς νομίζουμε ότι μπορούμε να σταθούμε δίπλα στο πλευρό της πολιτείας για να βοηθήσουμε τον αθλητισμό. Δεν χρειάζεται ένας υπουργός να έχει κάνει αθλητισμό ο ίδιος. Αρκεί να υπάρχει κοινή λογική, ώστε να μετουσιωθεί σε πράξεις για το καλό».
Για τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στον αθλητισμό.
«Είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά νομίζω ότι τα χρήματα για τον αθλητισμό έχουν μειωθεί επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τα χρήματα που δίνονται να μην πηγαίνουν στον πραγματικό αθλητισμό. Πολλά από αυτά πηγαίνουν για πάγιες και διοικητικές ανάγκες των ομοσπονδιών και όχι για τον πραγματικό αθλητισμό. Για τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου, για τον οποίο ασχολούμαι και επιμελούμαι ως ΕΟΕ, η πολιτεία έχει σταματήσει από το 2009 να δίνει ένα ξεκάθαρο κονδύλι για Ολυμπιακή προετοιμασία. Βεβαίως δεν έχουμε σταματήσει τη δουλειά και πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να βρίσκουμε πόρους για να βοηθούμε τους αθλητές μας. Μακάρι η πολιτεία να μας έδινε χρήματα και να ήταν πρόσθετο αυτό που θα παίρναμε από τους χορηγούς. Δυστυχώς, σταμάτησε η χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ που ήταν ένα μεγάλο κονδύλι. Η ηγεσία του ΟΠΑΠ μας είπε να καταφύγουμε στον υπουργό Οικονομικών για να πάρουμε τα χρήματα που έπρεπε να μας δώσει. Κάναμε προτάσεις που περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα μέρος των χρημάτων από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ και για ένα ειδικό λαχείο για τον αθλητισμό. Αυτά τα πράγματα τα έχει κάνει πρόταση η ΕΟΕ και μακάρι να μετουσιωθούν και να γίνουν πραγματικότητα για το καλό του ελληνικού αθλητισμού».
Για το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο 2016».
«Το πρόγραμμα που κάναμε φέτος «ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ 2016» είχε τεράστια επιτυχία και 57 Έλληνες αθλητές βρήκαν χορηγούς για να τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους. Αυτό μας έδωσε κουράγιο και εμένα προσωπικά με γέμισε πάρα πολύ».
Για τις ενέργειες που υλοποίησαν το πρόγραμμα.
«Έγινε μεγάλη προσπάθεια, διέθεσα προσωπικά πάρα πολύ χρόνο, πηγαίνοντας σε φίλους, σε επιχειρηματίες, σε ανθρώπους με τους οποίους είχα συναλλαγές στο παρελθόν, για να μπορέσω να τους πείσω ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Φτιάξαμε ένα βιβλιαράκι, σε αυτό βάλαμε τι χρειαζόταν ο κάθε αθλητής, γιατί ένας αθλητής της ιστιοπλοΐας χρειάζεται πολύ περισσότερα από έναν αθλητή του άλματος επί κοντώ, και τελικά καταφέραμε και πείσαμε αυτούς τους ανθρώπους ότι πάνε για καλό σκοπό, τους φέραμε κατευθείαν σε επαφή τους χορηγούς με τους αθλητές, πολλοί από αυτούς είναι ιδιώτες, πολλοί δεν θέλαν καν να φανούν. Έχει δημιουργηθεί και κάτι που δεν είχα φανταστεί στην αρχή. Οι αθλητές αισθάνονται ενθουσιασμένοι γιατί υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για αυτούς και, πέραν των χρημάτων του, τους δίνει ακόμα και ηθική υποστήριξη, τους πιστεύει, τους βλέπει, ρωτάει τι κάνουν και έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί η σχέση αθλητή – χορηγού και ο χορηγός αισθάνεται πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν αναλάβει αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχει μία καθοδική πορεία στην αθλητισμό. Στο Πεκίνο πήραμε τρία μετάλλια, στο Λονδίνο δύο. Ελπίζω να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία. Πολλοί αθλητές μας θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μετάλλια. Δεν ξέρω αν θα τα φέρουν αλλά δεν θα υπάρχει το παράπονο ή η καραμέλα του δεν βοηθηθήκαμε, δεν κάναμε αυτό που έπρεπε. Σήμερα και η ΕΟΕ, με τους δικούς της πόρους και με χρήματα που έχω εξασφαλίσει από τη ΔΟΕ που βοηθάει πάρα πολύ τον ελληνικό αθλητισμό, νομίζω ότι θα δώσουμε στους αθλητές μας τη δυνατότητα να πάνε στο Ρίο και να διεκδικήσουν τα μετάλλια επί ίσοις όροις».
Για τις παροχές που οφείλει να δίνει η πολιτεία στους αθλητές.
«Η πολιτεία πρέπει να φροντίζει να υπάρχουν εγκαταστάσεις που λειτουργούν για τους αθλητές, να έχει πετρέλαιο για τα κολυμβητήρια για να μπορούν οι αθλητές να κολυμπούν με ζεστό νερό, να είναι ανοικτά τα στάδια. Να μπορούν οι αθλητές να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί δουλειά είναι, σε καλές συνθήκες, σε υποφερτές συνθήκες. Ο αθλητισμός σήμερα απαιτεί επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Αν τον κάνει σε υψηλό επίπεδο απαιτεί 100% επαγγελματική προσήλωση. Σήμερα ο γονιός είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του ελληνικού αθλητισμού. Ο κάθε γονιός που πηγαίνει το παιδί του να αθληθεί πρέπει να πληρώνει. Στην εποχή μου δεν πλήρωναν οι γονείς. Σήμερα, οι γονείς πληρώνουν για να βγάλουν αθλητικό δελτίο, για να λάβει το παιδί τους μέρος σε αγώνες, για να πληρώσουν όλοι μαζί τους προπονητές και πολλά άλλα πράγματα. Νομίζω ότι είναι πράγματα που πρέπει να επαναπροσδιορίσει η Πολιτεία. Χρειάζεται ο αθλητισμός, χρειάζεται να παρέχεται στους νέους αυτό το αγαθό που λέγεται αθλητισμός και νομίζω ότι θα τα βρούμε με τη νέα Κυβέρνηση γιατί όλοι έχουμε τον ίδιο σκοπό».
Για τη δήλωση του υφυπουργού αθλητισμού κ. Κοντονή ότι δε θα υπάρχει καμία ανοχή σε θέματα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
«Πριν από δύο χρόνια στην κοπή πίτας της ΕΟΕ ζήτησα στον υφυπουργό αθλητισμού εκεί που δίνει χρήματα η ΓΓΑ και το υπουργείο Αθλητισμού ότι πρέπει να κάνει ταυτόχρονα και ελέγχους. Γιατί το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου, ειδικά τις δύσκολες εποχές που περνάει τώρα ο κάθε Έλληνας, πρέπει να πηγαίνει και να αποδίδεται λόγος για το που πηγαίνει. Νομίζω ότι έχει μηχανισμούς η ΓΓΑ και θα πρέπει να φτιάξει αν δεν έχει, για να ελέγξει και τις ομοσπονδίες. Από την άλλη μεριά, με το να λέμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι στις ομοσπονδίες, που όλοι τους είναι ερασιτέχνες παράγοντες και προσφέρουν εθελοντική εργασία, είναι όλοι αμέσως κατηγορούμενοι για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος».
Για τις λειτουργικές ανάγκες των ομοσπονδιών που απαιτούν τη διάθεση του 90% των χρημάτων από την κρατική επιχορήγηση.
«Αυτό τρελαίνει και εμάς και μας εξοργίζει γιατί πολλές ομοσπονδίες φορτώθηκαν υπαλλήλους τα παλιά καλά χρόνια που υπήρχε η δυνατότητα και πλήρωνε το κράτος. Σήμερα όμως το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τους μισθούς αυτών των υπαλλήλων. Και αν τους καλύψει δεν μένει τίποτα για τον πραγματικό αθλητισμό. Και νομίζω ότι είναι χρέος της πολιτείας να καλύπτει τα έξοδα των ολυμπιακών ομοσπονδιών. Θέλουμε να έχουμε ομοσπονδίες που, αν αποφασίσει να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση, να τους δώσει τη δυνατότητα και τους χώρους να κάνουν αυτό το άθλημα».
Για την ενδεχόμενη συγχώνευση κάποιων ομοσπονδιών.
«Σήμερα, υπάρχουν παγκόσμιες ομοσπονδίες σε κάθε άθλημα, επομένως δε θέλεις να δημιουργήσεις προβλήματα με αυτές. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μία διοικητική συνένωση, να είναι ίσως κάτω από την ίδια στέγη, να έχουν κοινά λογιστήρια, να έχουν κοινές υπηρεσίες ώστε να μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους. Αλλά να τις καταργήσεις με το έτσι θέλω, όχι, δεν μπορεί να γίνει. Το κράτος θα έπρεπε ήδη να αξιοποιήσει τους χώρους που έχει ώστε να μην πληρώνουν οι ομοσπονδίες και οι αθλητικοί οργανισμοί, ώστε να μην πληρώνουν ενοίκια ή άλλα έξοδα πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά. Υπάρχουν αρκετοί χώροι, μπορεί να τους μαζέψει όλους».
Για το αθλητικό νομοσχέδιο που είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Πάντα ένας καινούριος νόμος φέρνει κάτι καινούριο. Η αντίθεσή μου με το νόμο που παρουσίασε ο κ. Ανδριανός ήταν μεγάλη. Του εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους είμαστε αντίθετοι. Παρόλα αυτά κάθε νόμος μπορεί να φέρει και θετικά πράγματα. Δεν μπορώ να κρίνω αυτά που αφορούν τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αλλά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ας μην πιάνουμε αυτά που αφορούν την ΕΟΕ ή τη ΔΟΕ. Υπάρχουν άλλα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Ζητάγαμε τόσον καιρό να περάσει μία απλή τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο που να μας επιτρέπει να μοιράζουμε στις ομοσπονδίες βοήθεια για την προετοιμασία των αθλητών, που παίρνουμε από χορηγούς ή από τη ΔΟΕ και δεν το καταφέραμε. Κάτι τόσο απλό και αυτονόητο. Τα προβλήματα είναι μεγάλα αλλά για παράδειγμα για την εθνική ομάδα πόλο γυναικών έχουμε εξασφαλίσει υποτροφίες από την ΔΟΕ. Έχουμε όμως και την τύχη και τη χαρά όχι μόνο να έχουμε δύο πολίστες στη σημερινή Βουλή αλλά να υπάρχουν συνολικά εννιά άνθρωποι που προέρχονται από τον αθλητισμό, σε διαφορετικά κόμματα και ελπίζω ότι αυτή η κοινή αγάπη που έχουν για τον αθλητισμό θα τους βοηθήσει, θα μας βοηθήσει για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.
Για τους 1ους ευρωπαϊκούς αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
«Γίνονται για πρώτη φορά με 20 συνολικά αθλήματα, άλλα Ολυμπιακά και άλλα μη Ολυμπιακά. Θα μετάσχουν 50 ευρωπαϊκές χώρες. Σε μερικά από τα αθλήματα υπάρχει και πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα περίπου100 προκρίσεις αθλητών, πιστεύω ότι θα φτάσουμε περίπου τους 120 αθλητές και δίνεται ευκαιρία σε όλους τους αθλητές μας. Όχι μόνο επειδή έχουν εξασφαλίσει τις προκρίσεις, αλλά επειδή τα έξοδα μετάβασης και διαμονής εκεί καλύπτονται από τους διοργανωτές, δίνοντας έτσι ευκαιρία για μία καλή πρόβα για όλον τον αθλητισμό να δείξουμε που είμαστε, τι μετράμε και ποιες είναι οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/