Connect with us

TOKYO 2020

Ποιος πληρώνει το λογαριασμό της αναβολής;

Published

on

Το βασικότερο πρόβλημα στην αναβολή της μεγαλύτερης διοργάνωσης που έχει φτιάξει η ανθρωπότητα είναι βέβαια το οικονομικό, δεδομένου ότι οι υπολογισμοί πρέπει να γίνουν από την αρχή με επιπρόσθετο κόστος.

Η αναβολή των Ολυμπιακών για ένα χρόνο μετά προκάλεσε πολλά προβλήματα στα logistics για τους διοργανωτές. Αρχικά έχει μεγάλη σημασία να εκτιμηθεί το ύψος του ποσού που απαιτείται για τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν και στη συνέχεια είναι εξίσου σημαντικό να βρεθούν οι πηγές εσόδων. Ο Τοσίρο Μούτο, ο γενικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής είχε δηλώσει τα εξής όταν ανακοινώθηκε η αναβολή: «Για το ύψος του ποσού δεν έχουμε αριθμούς μαζί μας αυτή τη στιγμή. Ως προς το ποιος θα επωμιστεί αυτά τα κόστη είναι σίγουρο ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση οι σχετικές συζητήσεις οπότε δεν ξέρουμε και πόσο θα διαρκέσουν». Αργότερα ο Μούτο ήταν πιο συγκεκριμένος στις δηλώσεις του τονίζοντας ότι θα θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΟΕ η οποία ελέγχει τους Αγώνες αλλά αφήνει τα κόστη στη διαχείριση της διοργανώτριας χώρας. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γιοσίρο Μόρι, ήδη έχει απευθυνθεί και στις παγκόσμιες ομοσπονδίες των αθλημάτων για να συμβάλουν στην κάλυψη των εξόδων (διαβάστε εδώ).

Τα φλέγοντα ζητήματα

Οι διοργανωτές θα πρέπει να αναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαια ενοικίασης για όλους τους χώρους, να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για τη συντήρηση και ίσως χρειαστεί να βρουν και νέους χώρους Πιο συγκεκριμένα, το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε 42 διαφορετικούς χώρους για 33 αθλήματα, ενώ μόνο ένας από αυτούς ήταν επιπρόσθετος για τους Παρολυμπιακούς. Ο Μούτο δήλωσε ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσοι χώροι θα είναι διαθέσιμοι σε ένα χρόνο από τώρα. «Ίσως πρέπει να συνεχίσουμε να νοικιάζουμε τους προσωρινούς χώρους μέχρι του χρόνου γιατί η κατασκευή τους διαρκεί ένα χρόνο. Δεν μπορούμε να τους διαλύσουμε και να τους ανακατασκευάσουμε του χρόνου. Αυτό θα έχει επίσης μεγάλο κόστος». Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι άλλο: έχουν να αντιμετωπίσουν τους μεσίτες που ήδη έχουν πουλήσει πάνω από το 1/4 των διαμερισμάτων στο Ολυμπιακό χωριό. Τα 23 κτίρια με τα 5632 διαμερίσματα που θα στέγαζαν 11000 αθλητές και προσωπικό στους Ολυμπιακούς και 4400 στους Παρολυμπιακούς είναι μία από πιο περίπλοκες σπαζοκεφαλιές που έχουν να λύσουν. Προσωρινά οι πωλήσεις έχουν σταματήσει σύμφωνα με μία από τις εταιρείες ανάπτυξης, την Mitsui Fudosan Co. Στον αέρα είναι και οι χορηγίες ύψους 3.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει λάβει η οργανωτική επιτροπή από εθνικούς χορηγούς, ένα ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που έχει καταφέρει οποιαδήποτε άλλη οργανωτική επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων από εγχώριες εταιρείες. Είναι άγνωστο αν θα ζητήσουν αποζημιώσεις, αν θα αναδιαμορφώσουν τα συμβόλαια ή αν θα υπογράψουν νέα. Επιπρόσθετο κόστος δημιουργεί και η οργάνωση των 80000 εθελοντών κι ενώ η πόλη του Τόκιο ήθελε να πάρει άλλους 30000 οι οποίοι θα βοηθούν τους επισκέπτες με τις μετακινήσεις και την επικοινωνία. Η οργανωτική επιτροπή ίσως χρειαστεί να απολύσει μερικούς από τους 3500 εργαζομένους της για να μειώσει τα κόστη. Στην αναπροσαρμογή του κόστους θα υπάρξουν βέβαια αλλαγές στις τελετές έναρξης και λήξης αλλά και μεγάλες περικοπές σε ανούσιες πολυτέλειες για τους αθανάτους και τους κάθε λογής επισήμους ως προς στη μετακίνηση, της διαμονή, τη σίτιση. Όλα αυτά τα ζητήματα επιβαρύνονται βέβαια και από την απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας αλλά και από την πτώση της οικονομίας που αυτή προκάλεσε.

Η ανάλυση του κόστους

Τα οικονομικό σκέλος των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πάντα αμφιλεγόμενο. Το 2013 όταν το Τόκιο ανέλαβε τους αγώνες του 2020 είχε εκτιμήσει το κόστος στα 7.3 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο στη συνέχεια αυξήθηκε σε 12.6. Ένας κρατικός λογιστικός έλεγχος από τον περασμένο Δεκέμβριο όμως παρουσιάζει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντα υπάρχει ντιμπέιτ ως προς το τι είναι και τι δεν είναι Ολυμπιακό κόστος και πολλές φορές οι προϋπολογισμοί που βγαίνουν προς τα έξω αντιπροσωπεύουν το «φαίνεσθαι».

Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei οι πρόσφατες εκτιμήσεις των διοργανωτών για το επιπρόσθετο κόστος του «Τόκιο 2020NΕ» φτάνουν τα 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Όσον αφορά τις πηγές εσόδων για τη συγκέντρωση αυτού του ποσού η πρώτη μαντεψιά είναι εύκολη: οι Ιάπωνες φορολογούμενοι.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει τα 5.6 δισεκατομμύρια από αυτό το ποσό και το υπόλοιπο είναι δημόσιο χρήμα. Οι διοργανωτές έχουν εναποθέσει ένα ποσό κοντά στα 7 δισεκατομμύρια για μόνιμους ή προσωρινούς αθλητικούς χώρους, το 85% των οποίων προέρχεται από τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα το Ολυμπιακό στάδιο, το οποίο ήταν το πιο ακριβό από όλα, κόστισε 1.43 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα δε από τα εισιτήρια, για τα οποία η ζήτηση είναι δεκαπλάσια από την προσφορά (7.8 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα) υπολογίζεται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο. Για τα ήδη αγορασμένα εισιτήρια υπάρχει ρήτρα για «ανωτέρα βία», η οποία μπορεί να γλιτώσει την οργανωτική επιτροπή από αποζημιώσεις αν κριθεί η πανδημία ότι ήταν πέρα από τον έλεγχο του Τόκιο 2020. «Δεν έχουμε ακόμα τελική απόφαση για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε για τα εισιτήρια» δήλωσε ο Μούτο, και πρόσθεσε «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν αγοράσει ήδη εισιτήρια θα έχουν ειδική μεταχείριση στα πλαίσια του δυνατού». Τέλος, η έξυπνη κίνηση να μείνει ίδιο το brand ως «Τόκιο 2020» γλιτώνει τη διοργανωτική επιτροπή από τεράστια έξοδα.

Ο ρόλος της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ από την πλευρά της έχει συνεισφέρει με 1.3 δις μέχρι στιγμής, ενώ τα συνολικά της έσοδα την τετραετία 2013-2016 ήταν 5.7 δις, από το οποίο τα 75% προήλθαν από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων και ένα 18% από χορηγούς. Η ΔΟΕ έχει επίσης στην άκρη απόθεμα ύψους 2 δις αλλά και ασφάλιση για να καλύψει μέρος των απωλειών. Σε ερώτηση της Associated Press, ο Μπεντ Φλάιβτζεργκ, συγγραφέας της περίφημης έρευνας για τα κόστη των Ολυμπιακών του 2016 από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (διαθέσιμη εδώ) δήλωσε ότι η ΔΟΕ θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο κομμάτι των εξόδων που απαιτούνται για τους Αγώνες, από τους οποίους αποκομίζει μεγάλο κέρδος. «Αν δεν κάνει εξαίρεση η ΔΟΕ και δεν αυξήσει το κονδύλι από το αποθετικό της ταμείο, το επιπρόσθετο κόστος θα πέσει στο Τόκιο και την Ιαπωνία. Ως προς το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης η ΔΟΕ πρέπει να κάνει αυτή την εξαίρεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

πηγή: Associated Press

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/