Connect with us

SOCHI 2014

Πίστα τρόμου!

Published

on

Λέγεται «σκέλετον», όμως δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Χάλογουιν και άλλα τέτοια τρομακτικά! Αντιθέτως, είναι άθλημα με βάση το έλκηθρο, πρώτο… ξαδερφάκι των λουτζ και μπόμπσλεντ, και ένα από τα πλέον γρήγορα αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Η ιστορία
Όπως και οι δύο διάσημοι «συγγενείς» του, το “skeleton” (ή «τόμπογκαν») εφευρέθηκε στη φημισμένη ελβετική λουτρόπολη Σεν Μόριτζ στα 1870, χάρη στην έμπνευση και την επιμονή του δαιμόνιου ξενοδόχου Κασπάρ Μπαντρούτ. Αν και παρόμοιο με το λουτζ, τα δύο σπορ έχουν μία βασική διαφορά: τη φορά του σώματος του αναβάτη. Έτσι, ενώ στο λουτζ οι δρομείς ξαπλώνουν στο έλκηθρο ανάσκελα με τα πόδια μπροστά, αντίθετα στο σκέλετον ο αθλητής βρίσκεται ξαπλωμένος μπρούμυτα με το κεφάλι μπροστά, χρησιμοποιώντας ένα ιδιόμορφο, επίπεδο έλκηθρο, κατασκευασμένο από μέταλλο. Το άθλημα πήρε το εξεζητημένο όνομά του το 1892, καθώς οι πρώτοι θεατές θεώρησαν ότι το έλκηθρο έμοιαζε με σκελετό!

Ολυμπιακό άθλημα
Το σκέλετον, που εποπτεύεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μπόμπσλεϊ και Τόμπογκαν (FIBT – “Fédération Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing”), ντεμπουτάρισε στους 2ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928, που διεξήχθησαν κατά σύμπτωση στην πόλη που το «γέννησε», δηλαδή το Σεν Μόριτζ. Εν συνεχεία χάθηκε για 2 συνεχόμενες διοργανώσεις (1932-36), αφού λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Αγώνες του 1940 και 1944 δεν διεξήχθησαν, για να κάνει τη δεύτερη -και τελευταία- επανεμφάνισή του το 1948, και πάλι στην ελβετική πόλη! Τελικά, το σκέλετον επέστρεψε οριστικά στο επίσημο πρόγραμμα ανδρών και γυναικών μόλις το 2002, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αμερικανός Τζον Χίτον κέρδισε μετάλλια και στις δύο πρώτες διοργανώσεις (αργυρά), με χρονική απόσταση 20 ετών! Χρυσός Ολυμπιονίκης του 1928 ήταν ο αδερφός του, Τζένισον Χίτον, ενώ το 1948 πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Ιταλός Νίνο Μπίμπια, πετυχαίνοντας την 1η από τις 231 συνολικά νίκες της καριέρας του. Οι Ιταλοί τον τίμησαν στους αγώνες του Τορίνο το 2006, δίνοντας το όνομά του στη στροφή Νο.10 της πίστας «Τσεζάνα Παριόλ».
Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα του σκέλετον είναι δύο, το ατομικό ανδρών και γυναικών. Ο αγώνας αποτελείται από συνολικά 4 γύρους, που διεξάγονται μέσα σε διάστημα 2 ημερών. Νικητής αναδεικνύεται όποιος έχει τον ταχύτερο χρόνο από τον μ.ο. των επί μέρους γύρων.

Η υπερδύναμη
Στη σύντομη Ολυμπιακή ιστορία του σκέλετον, πρώτη δύναμη είναι οι Η.Π.Α. με 6 μετάλλια σε άντρες και γυναίκες (3-3-0), ενώ ακολουθούν ο Καναδάς με 5 (2-2-1) και η Μ. Βρετανία επίσης με 5, αλλά μόλις ένα χρυσό (1-1-3).

Οι αθλητές-ορόσημα
Νο.1 αθλητής παγκοσμίως θεωρείται ο Λετονός Μάρτινς Ντούκουρς. Ο γεννημένος στις 31/3/1984 στην πρωτεύουσα Ρίγα αθλητής, έχει προλάβει να κατακτήσει στα 29 του χρόνια 1 ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο το 2010 στο Βανκούβερ, 4 συνεχόμενους τίτλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου (2009-13) με σύνολο 25 νικών, 2 χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (2011-12), καθώς και 4 συνεχόμενα χρυσά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2010-13). Ο Ντούκουρς έχει τιμηθεί μάλιστα για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα με την ανώτατη διάκριση της χώρας, το παράσημο του Τάγματος των Τριών Αστεριών.

Το μεγάλο φαβορί
Πρώτος υποψήφιος για το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες θεωρείται δικαίως ο Λετονός Μάρτινς Ντούκουρς, ο οποίος σαρώνει όλα τα τρόπαια και τα μετάλλια στο άθλημα από το 2009. Δεν θα πρέπει φυσικά να υποτιμηθούν ο Καναδός χρυσός Ολυμπιονίκης του Βανκούβερ, Τζον Μοντγκόμερι, αλλά και ο Ρώσος Αλεξάντερ Τρετιακόφ, που είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο το 2010. Ο Τρετιακόφ είναι μάλιστα ο εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ θα έχει και τη θερμή υποστήριξη των συμπατριωτών του στο Σότσι.
Στις γυναίκες, επικρατέστερες για το βάθρο θεωρούνται οι Αγγλίδες Έιμι Γουίλιαμς (χρυσή Ολυμπιονίκης του 2010) και Σέλι Ρούντμαν (αργυρή Ολυμπιονίκης του 2006 και περσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια), καθώς και η Γερμανίδα Κέρστιν Ζιμκόβιακ (αργυρή Ολυμπιονίκης του 2010), γνωστή και ως «Τίγρης του πάγου».

Το άθλημα στην Ελλάδα
Το σκέλετον απέκτησε επίσημη υπόσταση μόλις το 1986, με την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, η οποία είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπόμπσλεϊ και Τόμπογκαν. Δυστυχώς, η έλλειψη ειδικής πίστας ελκήθρων στη χώρα μας καθιστά την ουσιαστική ενασχόληση με το σπορ απαγορευτική για τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια…
Οι καλύτερες θέσεις που κατέλαβε ποτέ η Ελλάδα στους Αγώνες ήταν η 23η του Μιχάλη Βουδούρη και η 13η της Σύνθιας Νίνου, αμφότερες το 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Η ελληνική παρουσία στο Σότσι
Η μοναδική ελπίδα της Ελλάδας για εκπροσώπηση στους ρωσικούς αγώνες ακούει στο όνομα Αλέξανδρος Κεφάλας. Ο γεννημένος στις 21/12/1984 στην πόλη Ντίμπεντορφ της Ελβετίας (όπου ζει και προπονείται) αθλητής μας, ξεκίνησε την καριέρα του το 2008. Ο Κεφάλας έγινε μέλος της εθνικής μας ομάδας το 2010 και έχει για προπονητή του τον Γερμανό Ματίας Μπίντερμαν (αργυρό μετάλλιο στην πρώτη κούρσα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Τορίνο 2006). Ο 29χρονος Έλληνας προετοιμάζεται εδώ και αρκετές μέρες στην περιοχή Κρασνάγια Πολιάνα, όπου βρίσκεται η Ολυμπιακή πίστα ελκήθρων, αναζητώντας το εισιτήριο για την πρόκρισή του στους αγώνες που ξεκινούν σε ακριβώς ένα μήνα.

Μικρά και ενδιαφέροντα

  • Οι εφαρμοστές στολές των αθλητών είναι φτιαγμένες από ειδικό ελαστικό ύφασμα, με ειδική ενίσχυση στους αγκώνες. Επιπλέον, όλοι οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να φορούν παπούτσια με καρφιά, καθώς και ειδικά κράνη κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό και εξοπλισμένα με προστατευτικό για το σαγόνι και κινητή προσωπίδα (όπως στα κράνη μηχανής).
  • Η Ολυμπιακή πίστα ελκήθρου «Σάνκι» (Санки) χωρητικότητας 10.000 θεατών, που θα φιλοξενήσει το αγώνισμα του σκέλετον (όπως και εκείνα των λουτζ και μπόμπσλεντ), είναι η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα στον κόσμο, με διαδρομή 1814 μέτρων, ενώ θεωρείται η ασφαλέστερη (με τη μέγιστη ταχύτητα να φτάνει τα 135 χλμ/ώρα), αλλά και μία από τις πιο δύσκολες τεχνικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με την πίστα του Βανκούβερ (όπου είχε σημειωθεί το θανατηφόρο ατύχημα του Γεωργιανού Νόνταρ Κουμαριτασβίλι), στη ρωσική πίστα είναι πρακτικά αδύνατο να πεταχτεί κάποιος έξω, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου μεταλλικές δοκοί. Η κάθοδος της πίστας ξεκινάει από ύψος 836 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το χαμηλότερο σημείο της είναι στα 704 μέτρα.
  • Το 2006 στο Τορίνο, ο Καναδός αθλητής του σκέλετον Νταφ Γκίμπσον έγινε ο γηραιότερος αθλητής στην ιστορία των Χειμερινών Αγώνων που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα, καθώς ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε ηλικία 39 ετών και 150 ημερών!
  • Η ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία του σκέλετον οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ανοιχτό σε ερασιτέχνες κάθε τάξης και επαγγέλματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιταλός χρυσός Ολυμπιονίκης του 1948, Νίνο Μπίμπια, ήταν οπωροπώλης στο Σεν Μόριτζ!
[youtube id=”oFmMJdWPdRY” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/