Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Πληθαίνουν οι φωνές αγανάκτησης για την εισήγηση της ΔΟΕ

Published

on

Άλλος ένας κορυφαίος βαδιστής κατέθεσε την άποψη του κόντρα στη μεταφορά των αγωνισμάτων του μαραθωνίου και του βάδην στη βόρεια ιαπωνική πόλη του Σαπόρο που επιδιώκει να περάσει η ΔΟΕ.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ο Κουέντιν Ριού είναι ένας 35χρονος Νεοζηλανδός βαδιστής που αγωνίζεται εδώ και χρόνια σε υψηλό επίπεδο και είναι ένας από τους 22 αθλητές που ήδη έχουν πιάσει το όριο πρόκρισης για το Τόκιο 2020 στα 50χλμ. βάδην (3:50:00). Αν και βαδίζει και 20χλμ. ειδικεύεται στα 50χλμ. βάδην, στα οποία έχει τερματίσει σε όλες τις κούρσες παγκοσμίων πρωταθλημάτων από το 2011 μέχρι και το 2019 αλλά και στις δύο τελευταίες Ολυμπιακές κούρσες στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο το 2016.

Η ανάλυση που κάνει είναι πολύπλευρη αφού πέρα από το ότι καταρρίπτει τα επιχειρήματα που έχει επικοινωνήσει η ΔΟΕ αναφέρει και τα μεγάλα πρακτικά προβλήματα που θα έχει μία τέτοια κίνηση, 8 μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών.

Ως προς το πρώτο σκέλος κρίνει σκληρά την αιτιολόγηση που έδωσε η ΔΟΕ -δια στόματος Τζον Κόουτς- σχετικά με την προστασία της υγείας των αθλητών, «για να μην μνημονεύεται το Τόκιο 2020 με εικόνες παρόμοιες με αυτές της Ντόχα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Τους κατηγορεί ότι αρχικά θυμήθηκαν να θορυβηθούν για τη ζέστη κατόπιν εορτής αφού ήταν γνωστό το ζήτημα των υψηλών θερμοκρασιών από την κατάθεση της υποψηφιότητας το 2011 και την τελική ανάθεση των Ολυμπιακών στην Ιαπωνία το 2013. Στη συνέχεια καταθέτει τα στατιστικά από το παγκόσμιο της Ντόχα, αναφέροντας ότι στο σύνολο των αθλητών των δρομικών αγωνισμάτων υπήρχε μία αύξηση στις εγκαταλείψεις (DNF) της τάξης του 8% και ότι αυτή δεν είναι ικανή για να ληφθεί μία απόφαση σαν αυτή του Σαπόρο. Συγκρίνει επίσης τα μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης στο πρώτο χρονικά αγώνισμα (μαραθώνιος γυναικών – 41.2%) με τα πολύ μικρά ποσοστά του τελευταίου αγωνίσματος (μαραθώνιος ανδρών – 24.7%) που ήταν μικρότερο από ότι στο Πεκίνο και το Λονδίνο. Σημειώνει ότι από τη δική του εμπειρία στην Ντόχα ο αγώνας έγινε σε έντονη ζέστη, αλλά όχι σε επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες, δεν άκουσε, όπως λέει, κανένα σοβαρό περιστατικό που χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο και δεν είδε εικόνες πιο σκληρές από αυτές που έχει συνηθίσει να βλέπει στην καριέρα του. Συγκρίνει τέλος το βάδην με άλλα αθλήματα στα οποία έχουν καταγραφεί ακόμα και θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί, όπως η ποδηλασία δρόμου, στην οποία δεν επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον εξασφάλισης την υγείας των αθλητών η ΔΟΕ.

Πίνακας: Ποσοστό αθλητών που ξεκίνησαν τον αγώνα αλλά δεν ολοκλήρωσαν (DNF) στα τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα.

Παγκόσμιο Μαραθώνιος (Γ)Μαραθώνιος (Α) 20χλμ. βάδην (Γ)20χλμ. βάδην (Α)50χλμ. βάδην
Ντόχα 201941.2% 24.7% 6.7% 13.5% 29.0%
Λονδίνο 201714.3% 27.6% 1.7% 4.7% 14.8%
Πεκίνο 201520.0% 36.4% 2.0% 9.8% 16.7%

Το δεύτερο σκέλος πάνω στο οποίο στηρίζει την αντίθεσή του είναι καθαρά πρακτικό. Η διεξαγωγή των δρομικών αγωνισμάτων στο Σαπόρο προϋποθέτει πέρα από την παρουσία των αθλητών την παρουσία ολόκληρης την ομάδας στήριξης κάθε χώρας, η οποία είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της μετα-αγωνιστικής φροντίδας του κάθε αθλητή. Μία χώρα με περιορισμένο προϋπολογισμό δεν μπορεί να έχει άτομα και στο Σαπόρο και στο Τόκιο ενώ τίθεται και το θέματα του μικρού αριθμού διαθέσιμων διαπιστεύσεων. Αναφέρει τέλος ότι το οργανωτικό κόστος που θα επιφέρει αυτή η αλλαγή είναι τεράστιο. Θυμίζουμε ότι οι δρόμοι του Τόκιο έχουν ειδική επένδυση για να απορροφάται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία, κάτι που το Σαπόρο δεν έχει κάνει. Η εστίαση δε όχι μόνο των 340 αθλητών αλλά και των χιλιάδων ακόμα που σχετίζονται με τους Αγώνες (συνοδοί, βοηθητικό προσωπικό, δημοσιογράφοι, προσωπικό ασφαλείας και υγιεινής), οι απαραίτητες μεταφορές και οι απαιτήσεις των χορηγών θα επιφέρουν συνδυαστικά ένα τεράστιο επιπρόσθετο κόστος.

Κατηγορεί για όλα τα παραπάνω λοιπόν τον Τζον Κόουτς προσωπικά αλλά και τη ΔΟΕ για ανευθυνότητα λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς και ζητά να ξανασκεφτούν αυτό το παράλογο αυθαίρετο βήμα που προέκυψε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την IAAF αλλά και τις επιτροπές αθλητών.


Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/