Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ποιοτική αξιολόγηση Ελλάδας, Τσεχίας, Ολλανδίας και Πολωνίας τα τελευταία 10 χρόνια

Published

on

Αρχικός στόχος της μελέτης ήταν η πορεία του αριθμού των αθλητών μας που κατέκτησαν μια θέση από την 1η έως την 8η στις διοργανώσεις των τελευταίων 10 χρόνων στα διεθνή πρωταθλήματα των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών, δηλαδή παγκόσμιο Κ18 (Π-Κ), ευρωπαϊκό Κ20 (Ε-Ν), ευρωπαϊκό Κ23 (Νέων).

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
τ. Αναπληρωτής καθηγητής προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν το κίνητρο για να γίνει σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιας αθλητικής αξιολόγησης. Συγκεκριμένα επελέγησαν, ενδεικτικά, η Ολλανδία και η Τσεχία. Επιπλέον μελετήθηκε και η πορεία της Πολωνίας, ως υποδειγματικής χώρας ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού. 

Η επιλογή του πίνακα αξιολόγησης των οκτώ αθλητών (placing table), αντί του πίνακα των μεταλίων έγινε με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον πίνακα φαίνεται καλύτερα το «ποιοτικό βάθος» της αθλητικής ανάπτυξης κάθε χώρας…
Η καταγραφή παρουσιάζει τα στοιχεία της τελευταίας 10ετιας και αφορά 4  γενιές Π-Κ σε Νέους:

  • 1η γενιά Π-Κ: από Π-Κ το 2009, σε Ε-Ν το 2011 και σε Νέους το 2013
  • 2η γενιά Π-Κ: από Π-Κ το 2011, σε Ε-Ν το 2013 και σε Νέους το 2015
  • 3η γενιά Π-Κ: από Π-Κ το 2013, σε Ε-Ν το 2015 και σε νέους το 2017
  • 4η γενιά Π-Κ: από Π-Κ το 2015, σε Ε-Ν το 2017 και σε νέους το 2019

Πίνακας 1: Δείχνει την πορεία του μέσου όρου(μ.ο.) του αριθμού των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, την τελευταία 10ετια, που κατέκτησαν μια θέση από την 1η έως την 8η (placing table), σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις (ανά δύο χρόνια), μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας. 

Πίνακας 2: Δείχνει την πορεία του μέσου όρου(μ.ο.) του αριθμού των Ελλήνων αθλητών/αθλητριών και επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών, την τελευταία 10ετια, που κατέκτησαν μια θέση από την 1η έως την 8η (placing table), σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις (ανά δύο χρόνια), μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας.            

Από τους παραπάνω πίνακες που παρουσιάζουν την πορεία των Ελλήνων αθλητών και την σύγκριση μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών προκύπτει πολύ καθαρά ότι η χώρα μας παρουσιάζει πολύ χαμηλούς αριθμούς στα πρωταθλήματα Κ20-Κ23, αν και είναι αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι παγκόσμιο.

Αντίθετα στις άλλες χώρες υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε ηλικιακό επίπεδο και σε σχέση με το παγκόσμιο ή το ευρωπαϊκό επίπεδο. Βλέπουμε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των αθλητών, που εντάσσονται στον πίνακα με τους 8 καλύτερους αθλητές σε κάθε αγώνισμα, όσο μεγαλώνει η ηλικιακή κατηγορία ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ …

Αυτά τα στοιχεία πιθανόν να δείχνουν την διαφορά της μακροχρόνιας υποστήριξης των αθλητών από την ομοσπονδία και την διαφορά της προπονητικής φιλοσοφίας μεταξύ των παραπάνω χωρών και της χώρας μας…. Αυτή η μεσοπρόθεσμη πορεία δείχνει μια ομαλή εξέλιξη του αθλητισμού αυτών των χωρών… σε αντίθεση με τη χώρα μας.

Στο επίπεδο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των αθλητών και μέχρι την κατηγορία των νέων ο αριθμός των αθλητών που βελτιώνονται και προωθούνται στο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυξανόμενος, τόσο στην Ολλανδία, όσο και στην Τσεχία και ακόμη περισσότερο στην Πολωνία. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι, στον τομέα της προπονητικής ανάπτυξης, ακολουθούν σωστότερο δρόμο και δεν επιβαρύνουν, προφανώς με πρόωρη εξειδίκευση, τους μικρούς αθλητές τους. Γι’ αυτό και έχουν περισσότερους αθλητές και αθλήτριες με διακρίσεις στην μεγαλύτερη κατηγορία (νέοι). Με δεδομένο ότι μετά την αγωνιστική κατηγορία των νέων (20-22 χρόνων) εγκαταλείπει τον αθλητισμό ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών, σε όλη την Ευρώπη, κυρίως για βιοποριστικούς λόγους, θα πρέπει μέχρι αυτή την αγωνιστική κατηγορία να υποστηρίζονται για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση, δηλαδή στη φάση της αθλητικής ωρίμανσης και όχι μόνο νωρίτερα (παίδες –έφηβοι).                                                   

Αυτή η ΥΣΤΕΡΗΣΗ στην μακροχρόνια ανάπτυξη του αθλητισμού μας μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, αλλά σε ότι έχει σχέση με το σύστημα αξιολόγησης των σωματείων – προπονητών από τον ΣΕΓΑΣ και το μέρος της ευθύνης των προπονητών, οφείλουμε να  διορθώσουμε την πορεία μας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/