Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Πόσα χρόνια πρόεδρος;

Published

on

Το μυαλό όλων όσων διάβασαν το περίφημο άρθρο 45 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου πήγε στους δύο – τρεις… δεινόσαυρους του ελληνικού αθλητισμού! Κατά κύριο λόγο στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και στον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, που ούτως ή άλλως έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με τις αποφάσεις τους ή την πολιτική τους. Μόνο που η μπάλα απειλεί πολλούς παράγοντες, στο Sportsfeed.gr αποφασίσαμε να κάνουμε μία καταγραφή των προέδρων και της χρονολογίας που εξασφάλισαν για πρώτη φορά την εκλογή τους είτε στο ΔΣ είτε στην κορυφαία θέση.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Θα κάνουμε μία αποτύπωση των 28 Oλυμπιακών ομοσπονδιών. Με αναφορά μόνο στον πρόεδρο. Πάμε για αρχή με το τένις. Ο Σπύρος Ζαννιάς εκλέγεται στην προεδρία από το 1995! Άρα, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον έμπειρο παράγοντα.
Στην άρση βαρών, ο Πύρρος Δήμας έχει ήδη μία τετραετία στην πλάτη του και τρέχει τη δεύτερη, καθώς εξελέγη πρώτη φορά το 2008. Ο Σάκης Βασιλειάδης βρίσκεται στην προεδρία της ΕΓΟ από το 2007, ενώ νωρίτερα συμμετείχε σε άλλα πόστα.
Φρέσκος θεωρείται ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος. Ανέλαβε την προεδρία του ΣΕΓΑΣ το 2012. Ο Μανόλης Κολυμπάδης εξελέγη πρόεδρος το 2008 στο πινγκ πονγκ, αλλά βρίσκεται στο άθλημα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Ο Νικόλας Παρασχής είναι στην ιππασία μόλις δύο χρόνια ως πρόεδρος, από το 2012.
Ο Αντώνης Νικολόπουλος κάθισε για πρώτη φορά στην προεδρική καρέκλα του κανόε- καγιάκ το 2005, ενώ ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος χάνεται στο βάθος των χρόνων. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΟΦ από το 1984 έως το 1990 και της ΚΟΕ από το 1994 έως και σήμερα!
Ο Γιώργος Αλικάκος μπλέχθηκε με το χάντμπολ, αλλά από το 2008 είναι πρόεδρος στο μοντέρνο πένταθλο. Ουσιαστικά, όμως, είναι… σειρά του Μανόλη Κατσιαδάκη, ο οποίος εκλέγεται στην ξιφασκία από το 1989!
Ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης ανέλαβε την προεδρία της ΕΟΠΕ το 2012, αλλά μετείχε ανελλιπώς στο ΔΣ από το 1993.
Ο Γιώργος Σαρρής πήρε το χρίσμα για την ΕΠΟ το 2012, αλλά ήταν σύμβουλος και στην προηγούμενη διοίκηση, του Σοφοκλή Πιλάβιου. Ο Παύλος Κανελλάκης αποτελεί το Α και το Ω στη σκοποβολή. Από το 1982 κατέχει την προεδρική καρέκλα.
Ο Νίκος Θωμαϊδης αναδείχθηκε πρόεδρος του τάε κβον ντο το 2008, ενώ ο Πέτρος Συναδινός το 2012 έγινε ο ισχυρός άνδρας της τοξοβολίας. Λίγο παλαιότερος είναι στην ιεραρχία ο Γιάννης Καρράς. Πήρε το τιμόνι στις κωπηλατικές λέμβους το 2004. Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος καθοδηγεί τα ιστιοπλοϊκά σκάφη από το 1994.
Ο Κώστας Θάνος μπήκε στο ΔΣ της πάλης το 2008. Πρόεδρος αναδείχθηκε το 2010 και, μάλιστα, κέρδισε τον πρώτο μεγάλο αγώνα της θητείας του με την παραμονή του αθλήματος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Κώστας Γαζής ανέλαβε την προεδρία στην ομοσπονδία της πυγμαχίας τον Δεκέμβριο του 2005. Στο τζούντο, ο Γιάννης Καφεντεράκης θεωρείται… νιάτο. Ανέβηκε στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας τον Οκτώβριο του 2012. Ο Παναγιώτης Μητσόπουλος πήρε το χρίσμα στην ομοσπονδία μπέιζμπολ από την ίδρυσή της, το 1998. Υπήρξε από τότε μόνο ένα κενό διάστημα έξι μηνών το 2004, αλλά με την επιστροφή του στην προεδρία πέφτει πάνω στις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
Στις παλιοσειρές συγκαταλέγεται ο Θανάσης Τερζής. Από το 2001 κάνει ορθοπεταλιά στην ποδηλασία.
Ο Γιώργος Γερόλυμπος έχει περάσει 9 χρόνια από το καράτε. Αλλά πήρε μεταγραφή το 2008 για το τρίαθλο. Είναι από τις περιπτώσεις των παραγόντων που υποστηρίζουν ότι η διακοπή μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή!
Κλείνουμε με τον πιο νέο της παρέας. Τον Κώστα Γκαντή του χάντμπολ. Όχι δύο θητείες δεν έχει συμπληρώσει, αλλά καλά – καλά ούτε δίμηνο…
Το ράγκμπι και το χόκεϊ έχασαν την αθλητική αναγνώρισή τους. Όσο για το γκολφ και κάποια άλλα αθλήματα, προφανώς και αδιαφορούσαν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στους διαδρόμους της γενικής γραμματείας αθλητισμού…
Αφήσαμε τελευταίο τον Γιώργο Βασιλακόπουλο! Η παρουσία του στην ΕΟΚ χρονολογείται από τη δημιουργία της ομοσπονδίας. Τις ακριβείς θητείες του στην προεδρία δεν μπορούσαν να τις καταγράψουν ούτε οι στενοί συνεργάτες του. Αλλά όπως και να ‘χει, ο νόμος τον πιάνει είτε συμμετείχε στο ΔΣ ως μέλος, σαν πρόεδρος ή και με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/